joi, 1 decembrie 2011

Musaca de cartofi cu carne

Nu exista bucatarie greceasca in care sa nu se gateasca musaca (μουσακά).
Cuvintul "musaca" este de origine araba si isi are radacina in cuvintul persan "magouma", un fel de mincare cu straturi de vinete, ceapa tocata, sos de rosii si carne, provenit din Orientul Mijlociu, spre marea dezamagire a grecilor si turcilor care isi disputa acest preparat.
Adoptat si de balcanici acest fel de mincare a suferit diverse modificari, inlocuindu-se vinetele cu cartofi sau dovlecei si adaugindu-se ardei grasi si rosii felii.

O varianta reusita pentru musaca este cea gatita de fiica mea cea mica, cu cartofi in loc de vinete.
Si pentru ca sint foarte mindra de rezultat, o postez mai jos.


Ingrediente:
- 1,5 kg cartofi
- 0,5 kg piept de pui tocat
- 2 cepe mari
- 3 - 4 linguri ulei (preferabil de masline)
- 1 pahar vin alb, sec
- 2 linguri pasta de rosii
- sare, piper, boia dulce, cimbru
- o legatura patrunjel
- 3 oua
- doua cutii iaurt grecesc gras, scurs

Se toaca ceapa si se pune la calit in uleiul incins.
Dam prin masina pieptul de pui si adaugam peste ceapa din tigaie.
Adaugindu-se un pahar de vin alb, sec, se lasa pe foc pina scade complet si carnea s-a fragezit.
Se sareaza dupa gust, se adauga si pasta de rosii, amestecind pe foc mic.
La sfirsit se condimenteaza cu piper, boia dulce si cimbru.
Se toaca patrunjelul si se amesteca totul bine.
Se lasa deoparte pina se pregatesc cartofii.
Acestia se curata si se taie felii mai grosute pe lung.
Ii prajim pe o parte si pe alta, scotindu-i pe o hirtie pentru inlaturarea excesului de ulei.
Intr-un vas se aseaza un strat de felii de cartofi, apoi se pune amestecul de carne.
Acoperim cu inca un strat de cartofi.
Urmeaza contributia greceasca la completarea retetei (sosul béchamel adaugat de Nikolaos Tselementes autorul unei cunoscute carti de bucate "Greek Cookery"), in varianta personala.
Intr-un castron amestecam ouale cu iaurtul si dupa aceea le turnam deasupra mincarii.
Punem vasul la cuptor pentru vreo 45 minute.
Va fi gata cind a capatat o culoare aurie, rumenita.





Un comentariu:

  1. O reteta minunata cu un rezultat indelung laudat!!!
    Merci mult de pont!

    Pup!

    RăspundețiȘtergere