vineri, 11 aprilie 2014

Orez picant Biryani - Πιλάφι µε λαχανικά

Biryani (beriani) este un preparat pe baza de orez, condimente, carne si legume.
Denumirea sa deriva din cuvintul persan beryā (بریان), care inseamna "prajit".
Traditional, pentru pregatirea acestui fel de mincare se folosesc multe ingrediente, unele dintre ele, condimentele, dificil de procurat fiind specifice Iranului (Persia) - zona de origine a preparatului.
Variante locale ale acestui fel de mincare sint populare, nu numai in Asia de Sud, Arabia, ele fiind intilnite in cadrul comunitatilor asiatice din tarile occidentale.
Condimentele utilizate in Biryani sint ghee, nucsoara, piper, cuisoare, cardamom, scortisoara, frunze de dafin, coriandru, frunze de menta, ghimbir, ceapa, usturoi si, variantele cele mai pretentioase includ sofranul.
Pentru variantele non-vegetariene, ingredientul principal ce se asociaza condimentelor este carnea de miel, capra, vita, pui, peste sau creveti.
Un preparat comun pentru musulmani, biryani a fost purtat de-a lungul secolelor de catre comercianti prin toata lumea, fiind adaptat de la tara la tara in functie de obiceiuri si traditii, combinind pe linga ingredientele de baza si stafide, migdale sau fistic, si purtind denumiri diferite cum ar fi pilaf, palao, pullao.
Diferenta dintre Biryani si diversele variante de pilaf este ca, in timp ce la pilaf toate ingredientele se gatesc impreuna, la Biryani orezul se gateste simplu (fiert sau prajit) separat pregatindu-se un sos gros (de carne sau legume) asezate apoi in straturi aromate intens.
Varianta pe care o propun eu astazi este o combinatie intre cele doua preparate si este gatita dupa o reteta originala, personalizata de Irini si Florian dupa preferintele lor culinare si poarta numele:
Πιλάφι µε λαχανικά adica: Pilaf cu legume si carne.


Au folosit ca ingrediente:
- 1/2 kg carne (porc sau vita)
- o ceapa
- o cana orez Basmati
- o vinata
- un ardei gras verde
- un ardei gras galben
- un ardei kapia
- un ardei iute proaspat
- 5 bucati rosii uscate
- o lingura boia dulce
- o lingura pasta de rosii
- 50 grame unt
- 4 - 5 linguri ulei de masline
- sare, piper - dupa gust

Se procedeaza astfel:

Se taie vinata in cubulete si se presara cu sare pina se pregatesc celelalte ingrediente.

Intre timp se toaca ardeii, curatati in prealabil de cotoare si spalati, in bucati mari.

Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie.
Se pun vinetele in uleiul incins si se prajesc pentru 5 - 7 minute, apoi se scot intr-un vas (de preferinta din teracota) in care se "asambleaza" mincarea.

In uleiul ramas in tigaie se adauga apoi ardeii, prajindu-i si pe acestia pentru 5 minute, dupa care ii scoatem peste vinete.

Se pune la prajit si ceapa tocata, pina se inmoaie. Se taie in bucati si rosiile uscate, adaugindu-se peste ceapa, ca sa se combine aromele si sa se inmoaie putin rosiile.

Pregatind si carnea intre timp, care se toaca marunt, din satir, o adaugam peste ceapa si calim usor, impreuna, pina ce carnea este rumenita.

Se adauga dupa aceea peste legumele din vasul in care vom pregati mincarea, adaugind o lingura de boia dulce si potrivind de sare si piper. Se introduce vasul in cuptor pentru 15 minute, ca sa se gateasca totul impreuna, combinindu-se aromele.

Punem untul intr-o tigaie putin mai inalta lasindu-l sa se topeasca. Spalam orezul apoi il adaugam peste unt, prajindu-l usor pina ce absoarbe toata cantitatea de unt, dupa care turnam cite putina apa calduta pina la completa gatire.

Dizolvam un pic pasta de rosii cu citeva linguri de apa calduta apoi o turnam peste orez, amestecind. Se mai lasa sa dea doua - trei clocote impreuna, astfel incit orezul sa absoarba sucul de rosii, colorindu-se placut.

Dupa care se toarna compozitia peste legumele din vas. Se amesteca usor asa incit sa nu se terciuiasca legumele.

Se lasa cinci minute in cuptor cu focul inchis astfel incit orezul sa absoarba tot sucul lasat de legume. Va fi gata cind orezul va avea un aspect lucios fara ca boabele sa se lipeasca, iar legumele vor fi rumenite.

O mincare hranitoare, bogata in arome si plina de culoare, care sigur va va satisface cele mai exigente preferinte culinare.

3 comentarii:

  1. Condiment Biryani pentru orez basmati.
    Magagin Online : www.aliexpress.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Apetisant si exotic, ingrediente variate combinate intr-o simfonie de aroma si culoare! Multumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place mult mancarea picanta, foarte buna si sanatoasa, imi place cum este prezentata reteta, cum sunt pregatite ingredientele pana la finalizarea retetei, superb si gustoasa

    RăspundețiȘtergere