luni, 9 aprilie 2012

Scrumbie la gratar

Evocind intrarea Mintuitorului in Ierusalim calare pe asin, intimpinat de multime cu flori si ovatii, florile pe care le purtam in mana in Duminica Floriilor reprezinta florile virtutilor adunate in timpul postului, si anume: lumina rugaciunii, smerenia postirii, bunatatea inimii milostive si darnice, curatia mintii dobandita prin pocainta, sfintirea sufletului si trupului. Toate acestea sunt florile iubirii smerite si sfinte a crestinului fata de Dumnezeu si fata de semeni.
Intrarea Domnului in Ierusalim este sarbatorita printr-un praznic in Duminica Floriilor, crestinii ortodocsi avind dezlegare la peste inainte de Saptamina Patimilor.
Asa se face ca, in aceasta zi exista obiceiul de a se gati peste sub orice forma, chiar daca sintem, sau nu, credinciosi.
Cum prin martie, scrumbia, specie pelagica, endemica, de origine marina, anadroma, care traieste in carduri in mare, intra in Dunare  pentru depunerea icrelor, riveranii Dunarii combina praznicul din Duminica Floriilor cu sarbatoarea scrumbiei.
Iar noi nu facem exceptie.
Iata de ce astazi postez: scrumbie la gratar cu mujdei de usturoi verde.



Pentru 4 portii am avut nevoie de:
- 4 scrumbii potrivite
- 3 legaturi de usturoi verde
- zeama de la o jumatate de lamiie
- 50 ml ulei
- sare

Se curata pestele si se presara cu sare, apoi se lasa sa stea pentru jumatate de ora, ca sa intre sarea in carne.

Se curata usturoiul, se spala bine dupa care se taie bucati si se pune in vasul mixerului cu un praf de sare, dupa gustul fiecaruia. Se mixeaza adaugindu-se continuu uleiul, cite putin ca la maioneza.

Se adauga si zeama de lamiie si se omogenizeaza. Cind este gata se pune intr-un bol, se acopera cu folie si se pune la frigider.

Se incinge gratarul pe care urmeaza sa frigem scrumbiile. Locuind la bloc, folosim un gratar cu capac, pentru ca fumul sa nu umple casa, in tavita caruia punem o cana de apa, asa incit grasimea ce se va scurge din scrumbii sa nu se arda pe tava gratarului.

Se pun scrumbiile pe gratar lasindu-le aproximativ 20 - 25 minute pe fiecare parte.

Se servesc calde, nu fierbinti, cu mujdei alaturi si o bere rece.

Desi cu intirziere, transmit un cald La multi ani tuturor sarbatoritilor zilei de Florii.


* Atentie ca are multe oase.

5 comentarii:

  1. Scrumbia preparata la gratar e nemaipomenita!

    RăspundețiȘtergere
  2. vai, vai...peștele meu preferat.Aș da orice să pot să mănân la ora asta o bucățică de scrumbie.Câtă vreme am locuit în Italia la familia mea, puteam face rost de scrumbie că mama făcea la grătar în fiecare duminică, dar de câțiva ani de când m-am mutat în Regatul Unit nu am mai avut șansa de a găsi la supermarket așa ceva.Din fericire, al doilea pește preferat este păstrăvul, care se găsește din belșug atât în Italia cât și în UK.
    dar tot aș da regatul meu unit pentru o scrumbie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, mai veniți și dumneavoastră în țară, la Florii, și o să mâncați scrumbii la grătar, la un preș accesibil, pentru un an întreg.

      Ștergere
  3. Și eu obișnuiam să le pregătesc la fel. Nu eram sigură că merg cu bere. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicioasa! Ce pofta imi este! Nici un peste consumat din zona noastra nu are gustul deosebit de Dunare!

    RăspundețiȘtergere