luni, 19 noiembrie 2012

Panacota cu mastica de Hios - Πανακοτα με Μαστιχα


Panna cotta, un desert rece italian cu origini in nordul Italiei, mai exact din Piemonte, este la fel de comun si in Grecia, Franta sau Finlanda, in diverse variante adaptate.
Retetele, liste de ingrediente asemanatoare, vin cu amanunte personalizate ce fac diferentierea clara a acestui desert. In plus, tehnica gospodinei este cea care transforma reteta intr-un fel savuros.
Cu un gust absolut inconfundabil, mastica de Hios va marca reteta mea de astazi:
Panacota cu mastica de Hios - Πανακοτα με Μαστιχα





In traditia insulei Hios se spune ca Sfintul Isidor a fost martirizat cind a marturisit credinta sa in Hristos si a infirmat faptul ca ar fi crezut in zei. Atunci copacii de mastic au inceput a varsa lacrimi de durere.
Arbust peren din specia Pistacia lentiscus arborele de mastic este o specie cu caracteristici asemanatoare pinului ce creste de-a lungul Mediteranei, din Peninsula Iberica si Franta, pina in Turcia si Israel.
Compozitia solului calcaros din Hios in conditii de precipitatii minime sub razele unui soare darnic, favorizeaza cresterea unei varietati speciale a copacului de mastic, acesta producind o rasina valoroasa, extrasa pentru calitatile sale diverse.


Produsul este unic atit pentru proprietatile sale cit si pentru originea exclusiva, oferind locuitorilor insulei un mijloc de existenta sprijinind economia locala..
Utilizarea cea mai comuna a masticului este asociata cu protejarea si conservarea starii noastre de sanatate fiind un puternic antioxidant.
In industria bauturilor masticul se utilizeaza in pregatirea cunoscutei bauturi ouzo sau a lichiorului ce poarta chiar numele rasinei – Mastiha, atit pentru gustul pe care il confera bauturilor dar si pentru faptul ca reduce efectele nocive ale consumului de alcool. 
Nu in cele din urma, masticul este un conservant alimentar ideal, si previne dezvoltarea microorganismelor daunatoare in alimente, cum ar fi Salmonella enteritidis, Staphylococcus aureus, si altele.
Masticul folosit in cofetarie ca aditiv in pregatirea unui numar mare de dulciuri, produse de patiserie si panificatie adauga o aroma si un gust distinctive.
Exista un mod unic de pregatire pentru Πανακοτα με Μαστιχα insa o diversitate de moduri de servire:
- cu fructe proaspete
- cu sirop natural de fructe
- cu dulceata
- cu miere de albine
Eu va propun doua variante:

Panacota cu dulceata de afine
Panacota cu miere de albine
Pentru pregatire avem nevoie de:
- 400 ml smintina de separator (o smintina dulce si grasa)
- 200 ml lapte proaspat
- 100 gr zahar
- 15 gr gelatina (1 1/2 plicuri gelatina pudra Dr Oetker)
- 2 - 4 gr mastica de Hios


Se pun intr-un vas smintina, laptele si zaharul, asezind apoi vasul pe foc direct cu flacara potrivita.


Amestecam continuu pina ce compozitia incepe sa fiarba usor.
Adaugam mastica pe care am pregatit-o in prealabil zdrobind-o impreuna cu doua lingurite de zahar in mojar pina am obtinut o pudra.
Mai lasam pe foc un minut apoi indepartam vasul de pe flacara.
Inmuiem intr-un pahar gelatina cu doua linguri de apa rece apoi punem paharul intr-un alt vas cu apa fierbinte amestecaind intruna pina se topesc complet granulele de gelatina.
Se adauga peste compozitia pregatita mai inainte si se omogenizeaza bine.


 Cu ajutorul unui polonic distribuim amestecul obtinut in citeva forme.


Se lasa citeva minute sa se racoreasca compozitia apoi se pun formele in frigider.


Inainte de servire, pentru a scoate desertul din forme se scufunda acestea pina la margine pentru citeva secunde intr-un vas cu apa calda apoi se rastoarna pe farfurie.

Se decoreaza cu dulceata rezultind un desert fin, cu o aroma plina si cu un buchet fructat

ori cu miere de albine din belsug  pastrind parfumul fagurelui din care s-a extras mierea.



6 comentarii:

  1. Iubita, stii ca n-am facut niciodata, desi jumatatea mea e italian... Neaparat trebuie sa repar greseala. Arata demential de bine, iar portia cu dulceata e a mea. Prima venita, prima servita... Pupici si-ti doresc o saptamina cit mai minunata !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti invitata mea.
      Te astept cu o cafea greceasca la nisip linga desertul de mai sus.
      Muah.

      Ștergere
  2. Minunate!!! Imi place grozav panna cotta, iar tu ai facut aici o nebunie! Demential arata! Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. cat de bine poate sa arate, a iesit superb si deja imi ploua in gura doar cand ma uit la poze, abia astept sa gust :D

    RăspundețiȘtergere