joi, 17 ianuarie 2013

Salata de icre de stiuca

Considerate o delicatesa culinara icrele se regasesc mai ales in meniurile meselor noastre de sarbatoare.
Nestapinind tehnica de preparare multe gospodine le ocolesc insa, considerindu-le o provocare riscanta.
De-a lungul timpului am intilnit diverse retete de preparare, incluzind gris, piine inmuiata ori pesmet, care nu fac decit sa altereze gustul fin si bogat al icrelor, transformindu-le intr-un amestec pastos, fainos, departe de valoarea reala.
Gramajoara de bobite perlate, albe, galbene, rosii sau negre, este bogata in vitamine (cantitati importante de vitamina A si D) si saruri minerale, proteine de cea mai buna calitate, fiind usor de digerat datorita continutului ridicat de apa.
Daca icrele de somon, de pastrav ori de sturioni se consuma nepreparate, fiind suficient un virf de cutit de unt intins pe un pesmet peste care se aseaza pretioasele bobite, icrele celorlalte specii de peste necesita preparare, incluzind o cantitate de ulei, zeama de lamiie si, poate, un strop de apa minerala.
Cu un pescar “meserias” in familie, mi s-a ivit de multe ori ocazia de a pregati o salata de icre, in timp capatind ceva experienta pe care imi doresc sa o impartasesc cu toti cei ce vor sa stie cum sa prepare o astfel de salata rapid, usor si cu rezultat sigur: salata de icre de stiuca.






Este important insa sa cunoastem citeva lucruri atunci cind ne hotarim sa consumam icre.
Intii, trebuie sa stim ca: icrele nu se consuma proaspete, adica imediat dupa ce au fost colectate.
De ce?
Pentru ca au un continut ridicat de grasimi nesaturate ce le face vulnerabile in prezenta oxigenului (lasate la temperatura camerei rincezesc imediat).
De aceea, imediat dupa culegere, se indeparteaza sacul in care se afla dupa care se presara sare, amestecindu-se usor. Se depoziteaza in frigider pentru citeva zile (3 – max. 7) intr-un borcan, acoperite cu putin ulei asa incit nici un bob sa nu ia contact cu aerul, sau, dupa ce au fost amestecate cu sare si puse in borcan se introduc in congelator, unde pot fi pastrate ceva mai multa vreme.
La preparare este recomandat sa adaugam zeama de lamiie, creind astfel un mediu acid ce va distruge orice bacterii.
Nu de la toate speciile de peste se consuma icrele.
Este bine de stiut ca somnul pitic, mreana si mihaltul produc icre cu efect toxic pentru om. Nu stint otravitoare – cum se spune, insa produc intoxicatii – nu foarte grave dar care produc ceva discomfort: greata, dureri de cap sau diaree.
Toate tipurile de icre se consuma totusi cu masura avind in vedere continutul ridicat de colesterol.
Cu toate recomandarile specialistilor pentru consumul icrelor, datorita continutului ridicat de nutrienti valorosi, ele se vor oferi cu prudenta copiilor si virstnicilor cu diverse afectiuni intrucit pot duce la dezvoltarea diverselor alergii, mai periculoase prin faptul ca necesita regim si tratament de lunga durata, sensibilizind organismul.

Reteta expusa se refera la pregatirea salatei de icre de stiuca si au fost necesare urmatoarele ingrediente:

- 2 linguri icre usor sarate de stiuca
- zeama de la 1/2 de lamiie

- un pahar ulei (vom tine aproape recipientul cu ulei in cazul in care salata mai cere adaugarea unei cantitati suplimentare) (exclus utilizarea uleiului de masline intrucit prin aroma sa pregnanta estompeaza sau chiar anuleaza gustul icrelor)
- o lingurita apa minerala

Procedam astfel:
Se pun icrele intr-un castron, adaugind de la inceput zeama de lamiie. 
Lasam 2 - 3 minute deoparte, asteptind ca sa se formeze baza acida ce indeparteaza pericolul existentei bacteriilor.

Turnam picatura cu picatura uleiul, amestecind continuu la vitexa mica a telurilor mixerului.

Compozitia va capata repede un aspect cremos, cu virfuri ferme. Este momentul sa adaugam lingurita de apa minerala care va face o reactie spumoasa albind amestecul. Vom continua sa adaugam picaturi de ulei pina ce amestecul cremos se va intari, fiind atit de legat incit va ramine prins in telurile mixerului necesitind scuturarea energica.

Se toaca marunt o ceapa mica, alba (nu se da pe razatoare intrucit va lasa apa) adaugindu-se cu miscari usoare in compozitie pentru omogenizare.

  • Se pregateste doar cantitatea de icre ce va putea fi consumata intr-un interval scurt de timp, evitind alterarea prin pastrarea indelungata.
Vom obtine o salata proaspata, hranitoare, sanatoasa. Un aperitiv delicat si gustos.
















***
SFAT UTIL:

Daca cumva compozitia se taie nu incercati sa o reparati adaugind piine inmuiata in lapte.
Alterati gustul inegalabil al preparatului simplu.
Procedati astfel:
Inainte de a incepe sa pregatiti reteta pastrati deoparte o lingurita de icre crude.
Cind observati ca salata s-a taiat (semn ca ati utilizat uleiul la o temperatura diferita de cea a icrelor - adica ati trecut la pregatirea lor imediat dupa ce le-ati scos din frigider), puneti intr-un alt vas icrele pastrate, adaugati doi stropi de zeama de lamiie dupa care incepeti sa luati cite o lingurita din compozitia "compromisa" adaugind-o peste icrele proaspete, fara insa sa mai adaugati ulei. Amestecind continuu veti observa in cel mai scurt timp ca salata se leaga.
Ati reusit!
Ati reparat-o fara a-i modifica gustul.

16 comentarii:

  1. Vai de mine, icre!!!!!!! Si ce bine arata si nu am voie sa mananc ca sunt insarcinata!!!!!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga de tine!
      Imi pare rau ca te-am necajit.
      Iti doresc sa ai o sarcina usoara, o nastere fara probleme si un copil sanatos.
      Cit despre icre, vor mai fi si dupa ce vei naste.
      Pup!

      Ștergere
  2. Aoleu,ce bunatate aici la tine.Daca ai sti cat de mult imi plac,trebuie sa fac neaparat altfel mor de pofta!
    Dar mai bine aduc o paine maaaare si mananc de la tine!Ce spui,pot pooooot?
    Toate cele bune!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu conditia sa fie o piine facuta de tine. :)
      Ca prea iti ies bine.
      Cu drag!

      Ștergere
  3. E grozava salata asta, si prezentarea la fel! Chiar mi-au placut informatiile de la inceputul postarii pentru ca sunt pe punctul de a face o salata de icre (m-am procopsit cu niste icre) si nu stiam cum se face :D Multumesc mult, o zi frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Minunata prezentare, iar salata cu siguranta un deliciu.

    RăspundeţiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur iar s-a gasit unul, in spatele anonimatului, sa arunce cu noroi. Sa-i fie rusine!

      Ștergere
  6. Reteta e foarte buna.La mine nu s-au intarit chiar cum ma asteptam, dar am pus un pic de miez de paine muiat cu lapte si s-a rezolvat. Icrele de stiuca sunt oricum, un deliciu!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Icrele de stiuca sunt delicioase, iar reteta respecta traditia: simplu si delicios! Le-am preparat azi si maine va trebui sa fac altele... :)

    RăspundeţiȘtergere
  8. Important ....icrele si maioneza se fac cu ulei de floarea soarelui dublu rafinat....nu de prima presa sau de altceva....

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil de asta nu s-au legat asa de bine. L-am facut cu ulei presat la rece. dar sunt delicioase.

      Ștergere
  9. Nu am facut niciodata icre de stiuca in rest de alte speci da imi ies ca la carte dar azi a prins sotu o stiuca si a avut icre asa ca am sa incerc nu e diferit fata de alte speci dar sper sa.mi iasa la fel multumim pentru explicati

    RăspundeţiȘtergere
  10. am procedat exact dupa reteta dar nu sau ingrosat cum sint prezentate in poze eprima data poate a doua oara va iesi mai bine

    RăspundeţiȘtergere
  11. Merci pentru aceasta prezentare..
    Am făcut si sunt delicioase.. Merciiiiiiiiiiii....

    RăspundeţiȘtergere
  12. Merci pentru aceasta rețetă, am făcut exact așa si mi-au ieșit niste icre delicioase si deosebit de gustoase dar păcat ca sunt atât de scumpe, 300 Ron/kg, eu am cumpărat doar 0.50g si a fost suficient.. Merciiiiiiii..

    RăspundeţiȘtergere