marți, 24 februarie 2015

Mouse cu menta, mascarpone si afine

Cenusiu, picuri desi si reci, vintul - zbucium prin crengi.
Pe-o ramura doi gugustiuci zgribuliti infrunta zbaterea naturii asteptind primavara pe care o simt aproape.
Judecind dupa mugurii ce nu-si mai incap in piele pare ca-i dusa iarna.
Si ghioceii anunta timizi anotimpul iubirii!
Spectator meteosensibil la toate transformarile naturii si recunoscind toate semnele innoirii firii, imi insusesc freamatul tulburator de minti si ma las cuprinsa de sentimentalism, transformindu-l intr-o dulce declaratie de dragoste destinata dragobetelui meu pereche.
Nu m-am indoit niciodata de efectul gestului meu  insa de fiecare data ma invaluie acelasi fior placut al iubirii impartasite, ani si ani la rind.
Expresia matasoasa, revigoranta, proaspata, a mesajului meu dragobetic: Mouse cu menta, mascarpone si afine.




Reteta?
Nu ridica nici un fel de probleme de indeminare, atit de simpla incit oricine are succesul asigurat.
Asadar, ne trebuie:
- 250 grame (o cutie) mascarpone
- 100 grame ciocolata alba
- 200 ml smintina grasa de separator (smintina dulce pentru frisca)
- 2 galbenusuri
- 100 ml lapte
- 100 grame zahar brun
- 100 grame zahar pudra vanilat Dr Oetker
- 10 grame gelatina pudra DR. Oetker
- 50 ml sirop concentrat de menta sau o lingurita esenta de menta
- afine proaspete

Se pun intr-un castron galbenusurile si zaharul brun, amestecindu-se energic pentru omogenizare.


Se aseaza vasul deasupra unuia in care fierbe apa (bain-marie), fara ca apa sa atinga fundul vasului, mixindu-se compozitia cu un tel continuu, pina ce incepe sa se ingroase.
Se indeparteaza vasul de pe sursa de caldura si se incorporeaza ciocolata alba, pina la topirea completa a acesteia.
Adaugam siropul de menta sau, in lipsa acestuia, esenta de menta, omogenizind compozitia.


Cind crema obtinuta s-a racorit usor, dupa aprozimativ zece minute de repaus, adaugam crema mascarpone.


Mixind citeva secunde vom obtine o crema pufoasa, aromata.
Pregatim gelatina conform instructiunilor de pe ambalaj: intr-un pahar rasturnam continutul unui plic de gelatina pe care o vom hidrata cu patru linguri de apa rece. Incazim laptele in cuptorul cu microunde utilizind functia cu simbolul unei cesti de ceai (1' 20''), care ne da garantia ca acesta nu va fierbe. Il adaugam peste gelatina hidratata amestecind pina la completa dizolvare a gelatinei, dupa care il turnam in compozitia cu mascarpone amestecind energic.
Din smintina si zaharul pudra vom pregati o cantitate de frisca


pe care, cu miscari usoare de jos in sus, o vom incorpora in crema pregatita anterior, asa incit vom pastra volumul de aer din frisca.
Distribuim compozitia obtinuta in citeva vase - in cazul meu, patru, pe care le vom introduce la rece, in frigider, pentru cel putin doua ore.
Se decoreaza cu afine proaspete si cu frunze de menta (ale mele sint din fondant) iar pentru sublinierea aromelor presaram coaja proaspat rasa de lamiie.
Placere garantata!
Gustul fin, delicat, aroma racoroasa, va vor cuceri iremediabil!