miercuri, 17 septembrie 2014

Galuste cu prune

Toamna.
Paleta ruginie cu frunze rasucite imbraca grabit padurile, livezile, podgoriile, cimpul.
Plutesc in aer arome confuze, de fructe coapte, de grine proaspat treierate, de must ce fierbe in ciubere.
Au aparut in piata prunele, semn ca toamna nu mai are drum lung pina la noi.
Brumarii sau rosiatice, lunguiete sau rotunjoare, iti fac ocheade dulci, zemoase, parfumate si pline de vitamine.
Mijesc usor privirea pastrind prin rarisul genelor imaginea vinetie, si ii asociez in gind parfum de scortisoara si pesmet rumenit, in care se rostogolesc galuste dolofane.
Ma hotarasc rapid.
Cu pas grabit si povara pretioasa ma indrept spre casa.
Nu mai amin.
Trec direct la treaba.
Pregatesc desert cu dichis: galuste cu prune.



Pentru aluat am folosit:
- 1 kg cartofi
- 250 gr faina (si ceva in plus pentru pudrat miinile si plansa de lucru)
- 2 oua
- 1 lingura ulei
- un praf de sare

Umplutura:
- 15 - 20 prune
- 3 - 4 linguri zahar tos
- 1 lingurita scortisoara

- 250 gr pesmet
- 50 gr unt
- 1 lingura scortisoara
- 1 lingurita esenta de vanilie

Se spala bine cartofii si se pun la fiert cu coaja cu tot.

Intre timp, se scot simburii prunelor, spalate in prealabil.
Se pregateste un amestec din 3 - 4 lingur zahar tos si o lingura de scortisoara, apoi, cu ajutorul unei lingurite, umplem golul ramas dupa ce am scos simburele prunei.

Se lasa deoparte pina pregatim aluatul.

Se scot cartofii, si dupa ce s-au racorit putin se curata de coaja, apoi se paseaza ca pentru piure.

Adaugam faina, doua oua, o lingura de ulei si putina sare, framintind totul cu mina pina obtinem un aluat lipicios, insa nu foarte moale.

Pudrind palmele bine cu faina impartim aluatul in doua, rasucind doua suluri. Portionam in bucati potrivite din care formam bile. Aplatisam fiecare bila punind in mijloc o pruna.

Inchizind pruna in interior, rasucim cu palmele pina rezulta o bila omogena, procedind astfel cu tot aluatul pregatit.

Intr-un vas punem apa sa fiarba presarind un strop de sare. Cind apa da in clocot lasam focul mai  moale apoi scufundam fiecare bila in apa.

Se fierb aproximativ 5 minute, scuturind usor cratita pentru a nu se lipi de fundul vasului. Se vor ridica singure la suprafata cind sint gata, moment in care, ajutindu-ne de o spumiera, le scoatem intr-o tava.

Punem untul intr-o tigaie rasturnind deasupra pesmetul. Adaugam zaharul, scortisoara si esenta de vanilie, amestecind continuu pina ce se rumeneste totul, zaharul caramelizindu-se usor.

Se rastoarna peste galustele din tava apoi, se rostogolesc acestea pe toate partile pentru uniformizarea stratului de pesmet.



Un desert delicios in cinstea toamnei.




3 comentarii: