joi, 4 iulie 2013

Crema de urda cu chimen si marar

Am primit un pachet de urda preparata de fata mea cea mare, din laptele proaspat colectat de la oile lor.
Pentru ca gustul fad nu o face tocmai apetisanta insa este tare buna, m-am gindit sa pregatesc un aperitiv simplu, asemanator cremei Philadelphia.
Servita la micul dejun, datorita densitatii nutritive mari, urda ofera rapid o senzatie de satietate pentru o perioada lunga de timp, ceea ce o recomanda persoanelor atente la dieta (nu ca ar fi cazul meu :) !!!).
Combinatia ideala pentru aceasta specialitate de branza include verdeturile, dar atinge perfectiunea alaturi de marar. 

Daca aduceti in completare si o savuroasa salata de castraveti, rezultatul este magnific.




"Urda, cea mai dietetica brinza
Este bogata in saruri minerale si in proteine de calitate si contine cea mai putina grasime dintre toate sortimentele de brinza. Din aceste motive, specialistul nostru (Prof. Gheorghe Mencinicopschi) recomanda urda in alimentatia zilnica.
Benefica pentru ficat
Acest produs derivat din lapte are doar 11-12% grasime, adica de patru ori mai putina decit telemeaua. Acest lucru o recomanda persoanelor cu hipercolesterolemie.
In urda se gaseste un tip de proteine importante pentru sanatatea muschilor. De aceea, ea este indicata copiilor, pentru a le ajuta cresterea, si persoanelor care depun eforturi fizice intense. Aminoacizii cu sulf din urda sunt benefici pentru ficat si pentru rinichi, motiv pentru care bolnavii cu afectiuni hepatice si renale ar trebui sa consume zilnic urda.
Nu se asociaza cu carne
Urda se digera foarte usor, insa combinatia cu carne poate sa nu cada bine la stomac. Nici asocierea cu glucide nu este prea potrivita. Cel mai indicat ar fi sa asociem acest sortiment de brinza cu verdeturi si cu legume."
Ghid de nutritie - Urda - sursa: Adevarul


Reteta este mai mult decit simpla, ingredientele compozitiei fiind:
- 500 grame urda proaspata (atentie! - urda se degradeaza foarte repede neputind fi pastrata mai mult de trei zile)
- 50 grame unt (de casa)
- 2 linguri smintina dulce grasa
- o legatura de marar
- o lingurita seminte de chimen
- sare, dupa preferinta

Se pun toate ingredientele in cuva mixerului omogenizindu-se la viteza mare a aparatului pina se obtine o compozitie cremoasa, fina si moale.


Se rastoarna intr-un vas cu capac etans, scuturind cutia ca sa eliminam depozitele de aer din compozitie si dam la rece.
Dupa citeva ore crema s-a intarit pastrind totusi proprietatea de a fi tartinabila.
Se poate servi atit pe felii de piine proaspata cit si alaturi de pesmet, dar veti obtine un efect deosebit pregatind tartine pe felii de castravete proaspat, ori pe suvite de ardei gras sau umplind rosii chery cu crema delicioasa.
Decorati atragator si veti avea un succes deosebit la copii.



5 comentarii:

  1. Adica daca maninc asa ceva la micul dejun, nu se mai uita cintarul urit la mine ?! Oricum, urda imi place la nebunie, iar in combinatia de fata, nu refuz o feliuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. arata foarte bina crema de urda cu chimen si cu siguranta este mult mai sanatoasa decat cremele de branza cumparate din supermarket-uri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bunatatate de cremă! Nu am mai mancat de cativa ani...

    RăspundețiȘtergere