miercuri, 23 octombrie 2013

Crumble cu broccoli

Destul de conservatori in privinta retetelor de mincare pe care le preferam manifestam totusi dispozitia de a incerca si feluri noi, in prepararea carora includem legume cu proprietati sanatoase, intr-o incercare de a oferi organismului mai multe mijloace naturale de lupta impotriva afectiunilor ce vin odata cu virsta.
In plus, placerea cu care Ariadni – nepotica noastra maninca toate legumele cu care noi nu sintem familiarizati ne-a convins ca evitind ceea ce nu am incercat nu inseamna ca nu este gustos ba chiar ne-a stirnit curiozitatea.

Dupa o prima experienta reusita, am adoptat miraculoasa leguma verde – broccoli, pe care o preparam in diverse moduri, unul dintre acestea fiind: crumble cu broccoli.




Termenul "crumble" care da numele preparatului se traduce prin "a farimita" si face referire la faptul ca legumele sau fructele se acopera cu un strat obtinut prin farimitarea la un loc a mai multor tipuri de aluat.
In principal, sub aceasta forma se prepara diverse tipuri de tarte cu fructe, aluatul pentru crumble fiind unul dulce, pentru prepararea caruia se utilizeaza untul.
Nu mi-a fost insa greu sa gasesc o reteta cu crumble sarat pe care am aplicat-o pentru a pregati buchetelele verzi in modul cel mai simplu dar si cel mai savuros.
Ingredientele sint comune insa, combinate, duc la un rezultat delicios:
- un buchet potrivit de broccoli
- 2 felii de piine integrala
- 50 grame cascaval - eu am folosit "graviera", o brinza cretana realizata din lapte de oaie si maturata cel putin cinci luni, cu un gust usor dulce si cu o aroma de caramel ars.
- 50 grame de brinza fermentata din lapte de oaie (parmezan)
- o lingura de unt
- 4 linguri ulei de masline
- 150 grame smintina grasa
- un catel de usturoi
- sare, dupa preferinta

Intii am pus la fiert apa cu putina sare. Cind aceasta a inceput sa clocoteasca am pus inauntru buchetelele desfacute de broccoli lasind sa fiarba 2 - 4 minute. Se scurg de apa in care au fiert si se pun intr-un vas de sticla termorezistanta uns cu putin ulei de masline.


"Conform Men's Health, enzima care ii confera legumei proprietatile anti cancer se distruge atunci cand brocoli este gatit mai mult decat trebuie (iar asta se intampla aproape de fiecare data cand gatesti la microunde, cand fierbi brocoli sau folosesti indeajuns de mult focul, cat pentru a face o omleta, de exemplu).
Metoda ideala de a gati brocoli este, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Illinois, care au studiat toate metodele, dar si cantitatea de nutrienti ramasa dupa gatite in brocoli, la aburi.
Secretul este ca leguma sa isi pastreze culoarea verde deschis, ceea ce se intampla doar daca sta la aburi 2 pana la 4 minute. Daca o lasi 6 sau 7 minute, vei pierde enzimele cu proprietati anti cancer.
Daca nu detii un instrument potrivit pentru a gati brocoli la aburi, poti incerca urmatoarea metoda: umple un vas larg un sfert pana la o treime cu apasi adu-o la temperatura de fierbere. Apoi, intr-o strecuratoare mai mica, pune brocoli si aseaza strecuratoarea deasupra vasului cu apa, astfel incat apa sa nu atinga leguma. Acopera si lasa timp de 2 pana la 4 minute.
Daca se intampla, totusi, sa depasesti timpul indicat pentru gatire, nu dispera; o cescuta de brocoli contine potasiu, fier, calciu, magneziu, dar si Vitamina K, C si A. Contine, de asemenea, un compus ce reduce estrogenul in exces, in cazul barbatilor
." 

Se indeparteaza coaja de la doua felii de piine integrala apoi se marunteste grossiere miezul si se pune in vasul mixerului.


Se rupe in bucati si cascavalul, adaugindu-se peste piine in mixer.


Procedam in acelasi mod si cu parmezanul.


Punem deasupra untul si turnam uleiul de masline.


Se mixeaza totul pina obtinem un amestec sfarimicios si gras.
Dam pe razatoarea mica usturoiul


si il frecam ca pe maioneza cu o lingura de ulei de masline. Adaugam smintina si incorporam crema de usturoi omogenizind compozitia.


Turnam amestecul peste legumele din vasul de sticla.


Imprastiem si aluatul sfarimicios deasupra legumelor, formind un strat uniform peste acestea.


Se introduce vasul in cuptor si se coace preparatul timp de 30 de minute la max 200 de grade Celsius pina ce crusta de deasupra se rumeneste devenind usor crocanta.


Preparatul este la fel de bun si cald si rece insa trebuie "ajutat" moderat cu un pahar cu bere.



4 comentarii: