luni, 16 decembrie 2013

Toba de casa

Nu pot descrie in cuvinte cit de mult imi place sa imi petrec timpul in bucatarie, mesterind mereu cite ceva pentru cei dragi. Insa aceasta placere capata aspectul unui ritual aromat cind in oala pusa la fiert pe foc se adauga mirosurile potrivite carnii de porc.
Te invaluie o caldura placuta, te incarci cu o energie pozitiva stiind ca ceea ce pregatesti va fi apreciat cu mare placere de cei dragi.
Cum spuneam, nu m-am zgircit sa umplu si o toba in asteptarea marii sarbatori a Craciunului.




Am avut nevoie pentru acest lucru de organe de porc, proaspete, o bucata de gusa, slanina cu sorici si un picior din fata si, bineinteles, un stomac de porc bine curatat.
Deci:
- o inima
- 2 rinichi
- limba
- jumatate de cap cu gusa
- 1/2 kg carne macra
- o tabla de slanina cu sorici cu dimensiuni aproximative de 15x15 cm
- un picior din fata (copita)
- o lingura piper boabe amestecat cu enibahar in proportii egale
- o lingura coriandru boabe
- o lingura sare
- 10 - 12 foi de dafin
- optional, trei catei de usturoi
- un stomac de porc, curatat si frecat cu sare
- ceapa si otet


Se curata bine inima de pielite si se spala cu multa apa rece.
Se spala limba cu o perie indepartind orice urma de impuritati.
Se indeparteaza pielita exterioara de pe rinichi apoi se sectioneaza si se indeparteaza canalele urinare.


Se spala cu multa apa rece apoi se pun rinichii intr-un castron cu otet indoit cu apa pentru 10 minute.
Intre timp se curata bine si piciorul, frecindu-se cu o perie de bucatarie pina cind soriciul se albeste.
Cind toate organele sint pregatite se pun in oala acoperindu-se cu apa dupa care vasul se aseaza pe foc.
Se aduna spuma ori de cite ori este necesar pina cind apa ramine curata.


Se adauga condimentele: piperul boabe, enibaharul si coriandrul, imprastiinduse deasupra si foile de dafin.
Se lasa la fiert pina ce carnea se inteapa usor cu furculita moment in care se adauga si sarea lasindu-se sa mai fiarba pret de 10 minute.
Intre timp curatam stomacul de porc frecindu-l bine cu sare grunjoasa pina ce se albeste. Cu ajutorul unui cutit indepartam pielita exterioara avind grija sa nu rupem fundacul. (Spalam din cind in cind cu apa calduta. In felul acesta vom indeparta mai usor stratul de piele ajutindu-ne de un cutit cu virful rotunjit - de preferat cu taisul zimtat fin). La sfirsit frecam bine fundacul cu o mina de malai avind grija sa il intoarcem si pe interior. Se clateste si se aseaza intr-un castron cu o ceapa taiata melcisori acoperindu-se cu otet indoit cu apa pina il vom folosi.
Cind organele si carnea s-au fiert suficient se scot intr-un vas incapator si se lasa putin sa se racoreasca.
Se aleg bucatile de carne de la cap si gusa.
Se taie totul in suvite lungi si putin mai grosute, de maxim un centimetru grosime, ca sa dea bine in taietura.
La fel se procedeaza si cu slanina, fara a-i indeparta soriciul.
Se sareaza dupa preferinta si se amesteca usor compozitia.
Se clateste fundacul si se introdul bucatile de carne in interior asezindu-le cu grija in lungul stomacului.


Cind am terminat se coase capatul mic al stomacului cu impunsaturi rare dar sigure.
Dupa ce toba este astfel pregatita se ia cu polonicul zeama din vasul in care am fiert organele si se toarna prin deschizatura mare a stomacului de trei - patru ori, pina ce zeama ajunge in deschizatura.
Se coase si acest capat inchizind astfel toba.
Se preseaza usor cu miinile asigurindu-ne astfel ca umplutura din interior este bine asezata apoi se pune toba in zeama in care au fiert organele.
Se va fierbe la foc mic pentru aproximativ 35 - 40 de minute fara sa dea in clocot.
*ATENTIE! Urmariti ca fierberea sa se faca la flacara mica si fara clocote evitind in acest fel craparea membranei. Pentru siguranta, puteti utiliza un tifon in care sa infasurati toba pe timpul fierberii, prevenind in acest fel ruperea membranei.


 Se lasa sa se racoreasca in zeama in care a fiert dupa care se scoate pe un platou.
Se aseaza deasupra un fund de lemn pe care se pune in echilibru o cratita mare cu apa sau ceva greutati care vor presa toba.
Dupa racire toba va avea o forma plata prin taiere obtinindu-se felii frumoase cu un desen echilibrat, asortat.


6 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. V-ati gindit la o spargere mai curind decit sa incercati reteta? :D :D

      Ștergere
  2. Ohhh, mi-e asa o pofta. Abia astept sa gust o bucatica!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu astept sa facem, desi nu avem porc si cumparam totul, este placerea ca-i facuta in casa! Sarbatori fericite tie si familiei!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce poate fi mai delicios decat un preparat de sezon facut in casa!
    Arata senzational!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arata toba! Aveti cumva fotografii si cu toba taiata?

    RăspundețiȘtergere