joi, 8 august 2013

Crémşnit


Pe vremea cind invitatia unui baiat la o prajitura suna ca o declaratie de dragoste, cofetariile aveau reputatia celor mai romantice locuri de intilnire.
Un astfel de loc, cofetaria Scala din Bucuresti, a marcat istoria noastra sentimentala, acolo petrecind clipe minunate impreuna cu sotul meu in perioada studentiei.
Atragind ca un magnet lumea buna a Capitalei, frecventata de actori renumiti datorita atmosferei intime si a calitatii prajiturilor, cofetaria era permanent animata de prezenta tinerilor indragostiti care, sub pretextul unei prajituri bune, se intilneau intr-un cadru romantic subliniat de muzica in surdina.
Nu era deloc o sarcina usoara sa alegi din varietatea prajiturilor insiruite in galantar insa oricare ar fi fost decizia nu erai niciodata dezamagit.
Cataif, savarina, amandina, ecler sau cremsnit, sarailie sau dobos, cu ciocolata sau fara, prajiturile aveau un gust desavirsit.
Motivul pentru care mi-am amintit acea perioada il constituie desertul pregatit zilele acestea la cererea sotului meu: crémşnit (germ. Kremschnitte), o piesa de rezistenta a cofetariei, atit datorita retetei impecabile cit - mai ales - datorita pretului accesibil buzunarelor noastre de studenti.
Iata ce mi-a iesit mie:




Am folosit;
- un pachet foi crémşnit Boromir (din comert)
- 1/2 litru lapte
- 4 oua
- 100 grame unt
- 1 plic zahar vanilat bourbon Dr Oetker
- 6 linguri zahar tos
- 6 linguri faina
- coaja rasa de la o lamiie
- un strop esenta de vanilie
- 400 ml smintina de separator
- 2 plicuri zahar pudra vanilat Dr Oetker


Intii am batut spuma zaharul impreuna cu ouale intregi pina la dizolvarea completa a zaharului. Apoi am adaugat continutul unui plic de zahar vanilat, coaja rasa de lamiie, citiva stropi de esenta de vanilie si faina, omogenizind totul bine asa incit compozitia sa devina cremoasa, fara cocoloase.


Se adauga incet laptele, amestecind continuu.


Se impinge vasul pe foc mic si amestecam ca sa nu se prinda pina ce compozitia se ingroasa.


Se indeparteaza de pe flacara si se adauga untul, continuind sa amestecam pina la completa incorporare, apoi se lasa sa se racoreasca compozitia.
Pregatim intre timp si frisca, amestecind 400 ml de smintina de separator cu un plic de zahar pudra vanilat Dr Oetker intii la viteza mica pentru omogenizare dupa care utilizam viteza mare pina la aparitia crestelor ferme.
Se adauga frisca peste crema, incorporind-o cu miscari usoare pentru a nu se pierde volumul de aer din frisca.


Asezam prima foaie de prajitura intr-o tava potrivita turnind toata compozitia cremoasa deasupra. Se acopera totul cu cea de a doua, apasind usor pentru eliminarea spatiilor goale. Se introduce prajitura la frigider pentru cel putin 4 ore.
* In cazul in care va e teama ca crema nu se va lega la rece, puteti adauga continutul unui plic de gelatina topita in compozitie. 
Se pudreaza dupa portionare, inainte de servire, cu zahar pudra vanilat din abundenta.




3 comentarii: