marți, 4 septembrie 2012

Ghiveci de legume

Se simte in aer mireasma de toamna.
S-a dus in sfirsit vilvataia verii, racoarea diminetilor si a serilor mingiindu-ne placut umerii.
Natura si-a schimbat deja aspectul inrosind copacii pe alocuri.
Se garnisesc borcane cu legume, tingirile fierb mocnit gemurile gustoase, se primeneste pintecul butoaielor ca sa primeasca mustul aromat al strugurilor.
Este momentul ofensivei asupra gradinilor, scotocitul printre straturi si culesul legumelor fiind preocuparea principala, scopul final fiind acela de a inmagazina vitaminele sanatoase intr-o hrana naturala materializata in variate conserve pregatite in casa, pentru iarna ce vine.
Sincera sa fiu, putine sint legumele pe care le conserv sub anumite forme pentru iarna, in afara muraturilor - gogosari, castraveti, s. a.
Si asta pentru ca imi place mincarea proaspat gatita, a carei savoare nu o poate reproduce nici o conserva.
Insa fiind sezonul abundentei, profit din plin, gatind diverse preparate avind ca baza legumele proaspete, ghiveciul de legume numarindu-se printre acestea.




Realizarea acestui preparat nu respecta o reteta prestabilita, in care cantitatile de legume utilizate sa fie stabilite exact.
De fapt, gospodina evolueaza la "libere alese", utilizind ce are la indemina.
In cazul meu, ingredientele si cantitatile aproximative au fost urmatoarele:
- 2 cepe rosii
- 2 ardei grasi
- 1 dovlecel potrivit
- 3 morcovi mari
- 2 vinete
- o conserva bame in sos de rosii
- citeva frunze de telina
- o legatura patrunjel verde
- 2 ardei iuti
- 2 linguri pulpa de rosii
- sare, piper, boia dulce - dupa gust
- ulei de masline, cit se cere

Intii se curata ceapa si se toaca marunt. Se incing 3 - 4 linguri ulei de masline in care se caleste ceapa tocata pina devine sticloasa.

Intre timp, se pregateste morcovul, dupa indepartarea cojii taindu-se in bastonase potrivite. Se rastoarna morcovul pregatit peste ceapa, lasind sa se gateasca impreuna, la foc mic, pina se inmoaie morcovul.


Se curata si ardeii indepartindu-se cotorul cu seminte si, dupa spalare, se taie fisiute, adaugindu-se in tigaie peste morcov si ceapa.


Cind s-au rumenit usor, se rastoarna totul intr-un vas de teracota in care urmeaza sa gatim ghiveciul.
Se pregateste asemanator si dovlecelul, taindu-l in bucati potrivite dupa curatare. In aceeasi tigaie in care am calit anterior celelalte legume, turnam din nou 3 - 4 linguri de ulei de masline si impingem vasul pe foc. Cind uleiul s-a incins adaugam dovlecelul maruntit, amestecind usor ca sa se rumeneasca uniform.


Cu o spumiera luam dovlecelul din tigaie, scurgindu-l bine de uleiul in care s-a prajit, si il rasturnam peste legumele din vasul de teracota.
Adaugam si continutul unei conserve de bame in sos de rosii (din comoditate am utilizat conserva, eliminind toate etapele de pregatire a bamelor).


Se taie vinetele in felii groase, fara a le curata de coaja, se presara cu sare lasindu-se aproximativ 20 de minute sa se scurga pe un gratar indepartind gustul amar, apoi se taie in cuburi potrivite. Se rastoarna in tigaia in care am prajit dovlecelul si se rumenesc pe toate partile, adaugind ulei daca este nevoie. Cind sint gata se rastoarna in vasul de teracota, peste celelalte legume.


Se spala si se toaca frunzele de telina presarindu-se deasupra legumelor prajite, se adauga sare, piper si boia dulce - dupa preferinta, se amesteca totul usor, introducindu-se vasul in cuptor pentru aproximativ 30 de minute.
Se adauga si pulpa de rosii, scuturind vasul usor pentru uniformizarea compozitiei, fara a mai amesteca, astfel incit sa nu strivim legumele.


Dam din nou la cuptor pina ce sosul scade complet.
Se toaca marunt patrunjelul, apoi ardeiul iute.
Scotind vasul din cuptor, presaram verdeata si ardeiul deasupra dupa care punem din nou mincarea in cuptor, oprind focul, lasind sa mocneasca usor pentru combinarea aromelor, pina ce caldura cuptorului isi pierde intensitatea.


Rezultatul? O mincare savuroasa, o combinatie de legume cu o textura cremoasa, un preparat picant, delicios.

Se consuma atit calda cit si rece - mai ales, in combinatie cu o portie de mamaliga fiind absolut fabuloasa.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu