sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Cartofi la cuptor cu carne de porc

O reteta pe cit de comuna pe atit de diferita in miinile fiecarei gospodine.
Si asta pentru ca unora le plac cartofii taiati marunt, sau felii, altora le plac intregi.
Unora le plac cu mai mult sos, altora fara. Multe gospodine ii prefera mai copti, altele ii vor mai moi.
Unele pun verdeata, altele pun mai mult suc de rosii.
Eu pot sa va spun cum imi place sa ii gatesc eu.
Simplu si fara complicatii dar foarte apreciati.


Folosesc cam 1 kg de pulpa de porc.
Vreo sapte - opt cartofi, potriviti.
Piper boabe, oregano
3 catei de usturoi
2 linguri pasta de rosii
2 - 3 linguri de ulei

Portionez carnea in felii un pic mai grosute, cam de un deget.
O pun la rumenit in uleiul incins, intorcind-o pe ambele parti pina ia o culoare usor aramie.
Adaug doua cani de apa calduta si o las sa fiarba acoperit pina se fragezeste.
Curat cartofii si ii tai in lung in felii putin mai marisoare.
Ii asez intr-un vas si condimentez cu boabe de piper si oregano uscat. 

* Se spune ca sarea adaugata la fiert intareste legumele.
Am cautat sa aflu de la specialisti culinari cind este mai bine sa adaugi sarea in preparate si am constatat ca parerile sint impartite.
Sint insa toti de acord ca sarea are un gust potentator, reduce gustul amar al unor legume, scotind aciditatea din altele.*

Adaug carnea peste cartofi si torn deasupra zeama in care a fiert.
Pun vasul in cuptor lasind sa fiarba la foc iute pentru vreo 20 de minute, dupa care incerc sa vad daca s-au fiert cartofii.
Potrivesc de sare, strivesc cateii de usturoi si ii adaug printre cartofi.
Mai las in cuptor sa fiarba impreuna si sa se combine aromele.
Intre timp pun doua linguri de pasta de rosii intr-un castronel si adaug putina zeama de carne amestecind sa se subtie.
Scot vasul din cuptor, torn sosul deasupra si mai las sa fiarba impreuna inca 10 minute.
Mincarea este gata cind sosul a scazut suficient dar cartofii nu sint uscati iar carnea s-a rumenit frumos deasupra raminind suculenta la interior.


3 comentarii: