marți, 14 februarie 2012

Tort Joffre

Creatie a fratilor Capsa, aceasta prajitura a fost realizata in onoarea maresalului francez Joseph Jacques Cesaire Joffre, aflat in misiune oficiala in 1920 la Curtea Regala a Romaniei cu scopul de a acorda Crucea de razboi Bucurestiului, in numele Frantei.
O combinatie de soufflé si moelleux au chocolat, ambele - capodopere culinare frantuzesti, prajitura a fost o revelatie a banchetului regal, primind numele oaspetelui francez.

Am cautat mult timp o reteta reusita pentru acest desert fin, dar cind am gasit-o (intr-o carte de bucate de prin anii '60) si am pregatit-o prima data, a avut un succes nemaipomenit, fiind declarata "prajitura familiei".


Am imbunatatit varianta din cartea de bucate, adaugind ingrediente actualizate, ceea ce a dus la perfectionarea retetei.

Pentru realizarea tortului avem nevoie de urmatoarele:
- 100 ml apa
- 300 grame zahar
- 100 grame cacao neagra
- 2 x 200 grame tablete de ciocolata neagra
- 8 oua
- o lingura esenta de rom
- o lingura zahar vanilat bourbon
- 2 x 200 grame pachete de unt 85% grasime
- o lingura cu virf de faina

Se procedeaza astfel:

Se pun intr-un vas zaharul, apa, cacao si tabletele de ciocolata neagra maruntite, apoi se dau pe foc la flacara mica, amestecind continuu pina la topirea completa a zaharului si ciocolatei si omogenizarea fina a amestecului.

Se da vasul deoparte si se lasa sa se racoreasca amestecind din cind in cind pentru a impiedica formarea crustei zaharisite la suprafata amestecului.

Intre timp se separa albusurile de galbenusurile celor opt oua. Se bat spuma intr-un vas incapator. Se adauga si faina incorporindu-se in spuma de albus.

Se pregatesc doua forme, tapetindu-le cu hirtie de copt, pe care le ungem cu unt si le pudram fin cu faina.

Verificam temperatura cremei obtinute in prima faza, apoi adaugam galbenusurile

si le incorporam in amestec.

O treime din aceasta compozitie se adauga peste albusurile batute amestecind usor cu o lingura de sus in jos, pentru a nu pierde aerul din spuma de albus, pina la completa incorporare.

Se distribuie uniform in cele doua tavi pregatite aluatul astfel obtinut, se niveleaza cu o lingura, introducindu-se in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru aproximativ 30 de minute.

Se adauga untul la cele doua treimi de crema si se freaca spuma, apoi se da la rece pentru o ora.

Cind cele doua blaturi s-au copt si s-au racorit, incepem sa asamblam tortul pe un platou.

Se aseaza ca baza primul blat peste care se adauga jumatate din crema cu unt.

Se niveleaza si se acopera cu cel de al doilea blat apoi se acopera cu restul de crema.
Se uniformizeaza cu un cutit lat suprafata.
Cu ajutorul unui cutit de curatat cartofi razuim ciocolata si tapetam suprafata tortului.


Ornarea prajiturii poate fi simpla sau poate fi o opera de arta. Eu am decorat cu frunze de ciocolata, realizate manual din ciocolata neagra, si fructe confiate.

Un tort deosebit de aspectuos prin simplitate dar mai ales, extraordinar de gustos.

Cu tot numele simandicos, acest tort este foarte simplu de realizat iar satisfactia succesului va fi grozava.



8 comentarii:

  1. Aaaaa, deci faci si torturi delicioase? Bravo! La cat mai multe!

    RăspundeţiȘtergere
  2. Ooo, cat de ciocolatos! Arata minunat!

    RăspundeţiȘtergere
  3. nu am respectat intocmai reteta, am mai adaugat ceva insa o iesit delicioooos !!!

    RăspundeţiȘtergere
  4. L-am facut de ziua mea si a iesit minunat vreau sa spun, mi-a iesit asa de multa ciocolata si era ffffff multa ciocolata si mi-e mi-a placut pentru ca mie imi place ciocolata ! MULTUMESC MULT

    RăspundeţiȘtergere
  5. nu am aflat unde ai pus esentele........

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru observatie.
      Esenta se adauga in compozitia de ciocolata dupa ce s-a racit.

      Ștergere