joi, 19 aprilie 2012

Pasca cu brinza dulce si merisoare

Cu toate ca adevarata pasca este cea framintata doar cu faina din cinci feluri de cereale si apa, rezultind un aluat nedospit cu aspectul unei turte plate, de pe masa de Paste nu lipseste pasca preparata asemeni cozonacului si, de cele mai multe ori, imbogatita cu un amestec de brinza, dulce sau sarata. Aspectul acesteia difera in functie de zona geografica, avind forma unui colac impletit ori doar decorat cu o impletitura din aluat, sau chiar, aluatul lipseste cu desavirsire, pasca luind forma unei prajituri cu brinza.
Asimilind cu timpul acest obicei, am reusit sa ne formam o traditie, asa ca in fiecare an de Paste pregatesc si eu pasca dupa o reteta personalizata, imbunatatita cu fiecare experienta.



Ca si in cazul cozonacului sasesc cu mac, am folosit aluat pregatit dupa reteta de cozonac Kleoniki , fara a mai adauga stafidele in amestec.

M-am concentrat apoi asupra umpluturii pentru care am avut nevoie de:
- 400 de grame brinza dulce proaspata de vaci
- 2 linguri faina
- 2 linguri pesmet
- o lingurita zahar vanilat bourbon
- un plic zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- esenta de rom si vanilie, dupa preferinta
- 2 oua
- o ceasca merisoare uscate
- o ceasca lapte

Intii am incalzit putin laptele, dupa care am pus in el merisoarele uscate, lasindu-le astfel pentru jumatate de ora.

Am pus brinza proaspata, pesmetul, faina, zaharul pudra si cel vanilat, am adaugat esenta de rom si un strop de esenta de vanilie, apoi ouale.

Am amestecat bine obtinind un amestec cremos si aromat. Dupa ce am scurs merisoarele de lapte, le-am adaugat in compozitie, omogenizind totul.

Am pregatit apoi un vas de forma rotunda pe care l-am captusit cu hirtie de copt. Luind o bucata de aluat am asezat-o pe masa pe care, cu ajutorul unui sucitor, l-am intins intr-o foaie rotunda de dimensiunea formei si cu grosime de aproximativ 2 cm. Am asezat foaia pe fundul formei dupa ce am uns hirtia de copt cu putin unt. Dintr-o alta bucata de aluat am rasucit un sul cu care am format un perete de jur imprejurul formei, creind astfel un spatiu in mijloc in care urma sa torn amestecul de brinza. Am lasat aluatul astfel pregatit sa creasca timp de jumatate de ora. Dupa care am adaugat crema de brinza cu merisoare. Am uniformizat suprafata si am uns cu galbenus de ou.

Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 220 de grade Celsius pentru cca 45 de minute. In scurt timp bucataria s-a umplut de miros caracteristic cozonacului copt combinat cu parfumul vanilat al cremei de brinza. Pasca s-a rumenit frumos capatind o culoare usor aramie, asa ca am scos-o din cuptor indepartind apoi forma.
Familia mea a fost incintata de rezultat iar eu bucuroasa sa ii vad multumiti.



2 comentarii:

  1. Arata delicios! Ai retete interesante si apetisante aici! Am bagat blogul tau la favorite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super reteta.Din cata faina ai facut aluatul si ce dimensiune are tava? Astept un sfat.

    RăspundețiȘtergere