miercuri, 9 mai 2012

Chiftelute de dovlecei - κολοκυθοκεφτέδες

Sint lucruri marunte care creaza legaturi indestructibile cu anumite momente din viata.
Pentru mine, astfel de lucruri marunte isi au locul in sertarele memoriei alaturi de amintiri dragi, ceea ce le transforma in declic-uri atunci cind revin in atentie.
Ce vreau sa spun?
Vreau sa spun ca acest aperitiv simplu, chiftelute cu dovlecei - κολοκυθοκεφτέδες,


a declansat filmul amintirilor unei calatorii la Nafplio.
Nafplio - un oras magic, incarcat de istorie, cunoscut ca prima capitala a Greciei moderne, "cel mai frumos loc de pe pamint" - cum ii place fiicei mele sa spuna.
Parcurgind un drum strajuit de livezi de portocali din Peloponez, ajungi la capatul drumului in paradis, un labirint de stradute inguste, linistite, ce duc toate intr-o piata larga strajuita de terase. Cladiri vechi cu balcoane pline de flori, insiruite una linga cealalta oferind panorama de un albastru de smarald a marii ce invaluie cetatea Bourtzi - Μπούρτζι,


soare, magazine cu creatii locale hand-made, taverne ce isi extind spatiul pe trotuar oferind mincare buna, cu chelneri amabili si prietenosi ce te imbie cu produsele traditionale, irezistibil.
Si nu am rezistat "atacului", asadar ne-am asezat la o masa sub racoarea instalatiilor ce pulverizau stropi fini de apa.
In tavernele grecesti nu ajungi niciodata sa comanzi "felul doi". Varietatea aperitivelor este atit de mare incit foarte putini reusesc sa treaca la faza a doua a aventurii culinare.
Cu putini bani ti se ofera ocazia de a aprecia calitatea bucatariei grecesti, inventivitatea bucatarilor de a transforma rapid cele mai simple legume in preparate delicioase.
Si am ajuns la minunatele chiftelute de dovlecei - κολοκυθοκεφτέδες a caror modalitate de preparare o voi reda mai jos:



Sint necesare urmatoarele:
- 2 dovlecei proaspeti,
- 200 grame brinza - feta
- 2 - 3 linguri faina
- o legatura patrunjel verde
- un ou
- 1 lingurita sare
- ulei pentru prajit (de preferinta ulei de masline)

Se dau dovleceii pe razatoare,

se presara sarea deasupra si se lasa deoparte pentru citeva minute, ca sa scoata apa.
Se pun intr-un tifon si se storc bine, indepartind lichidul rezultat.
Se farimiteaza brinza si se adauga deasupra. Se toaca patrunjelul marunt dupa care se pune peste dovlecei. Se adauga si faina, apoi oul.


Se  amesteca totul pina se obtine o compozitie omogena, legata.


Punem intr-o tigaie uleiul la incins, pregatind intre timp o farfurie in care rasturnam putina faina, si formam cu o lingura gramajoare de aluat.


Procedam la fel ca si pentru chiftelele din carne, rostogolind gramajoarele prin faina apoi turtindu-le si dindu-le o forma rotunda, dupa care le punem in uleiul din tigaie. Se prajesc la foc potrivit rumenindu-se uniform pe ambele fete.


Se scot pe hirtie absorbanta pentru a elimina surplusul de ulei.




Atit de gustos, de sanatos si de racoritor.

2 comentarii:

  1. Gogosile cu dovlecei.... immm... cred ca prima mancare pe care am invatat sa o gatesc :)

    RăspundețiȘtergere
  2. cred ca m-am nascut mancandu-le.... Sunt o nebunie culinara!

    RăspundețiȘtergere