joi, 6 septembrie 2012

Gustare cu piine cretana - Κρητικό παξιμάδι

Trebuie sa fac o marturisire.
M-a apucat un dor de duca, dar nu sa ma duc oriunde.
M-as duce cu cea mai mare viteza sa respir un pic aerul Greciei.
Sa simt putin parfumul leandrilor, sa-mi inmoi privirea in albastrul marii, sa ma pierd printre livezile de portocali, sa calc cu talpile goale pe pietrele istoriei.
Nu este inca timpul trecut.
Inca este vremea favorabila calatoriilor si nu se stie niciodata cum se schimba planurile.
Pina atunci, incercam sa reproducem ceva din atmosfera, aici, acasa, pregatind cite ceva cu specific grecesc.
Cum ar fi un mic dejun cretan, sanatos, satios, aromat si special: kρητικό παξιμάδι - adica o gustare cu piine cretana.



























Kritiko paximadi sint pesmeti uscati de piine din secara, orz si griu, cu un gust delicat si usor digerabili - prin continutul ridicat de cereale, marca inregistrata - recunoscuta international - din Creta, datorita procedeului specific de fabricare.


Recomandata chiar de Hypocrate, piinea deshidratata a fost inventata cu scopul de a putea fi pastrata proaspata pentru o perioada mai lunga de timp, fiind alimentul principal al crescatorilor de animale, marinarilor si soldatilor nevoiti sa stea departe de casa pentru mai multa vreme.
Nelipsiti de la orice prinz comun cretan, pesmetii se comercializeaza sub diverse marci in Grecia, in orice magazin alimentar, fiind consumati pe tot teritoriul tarii, de multe ori ca inlocuitor pentru piinea obisnuita.

Varianta pregatita de mine este simpla, si combina ingrediente sanatoase, cu arome intense.
Pentru doua portii am avut nevoie de:
- 1 rosie mare, coapta
- o ceasca ulei de masline
- o felie feta, aproximativ 50 de grame
- cimbru de munte, proaspat
- oregano verde
- citeva masline de Kalamata
Pentru inceput, se inmoaie pesmetii trecindu-i pentru citeva secunde pe sub un jet de apa proaspata (eu am folosit apa plata), asezindu-i apoi pe un prosop de hirtie absorbanta.
Rosia se taie in cuburi mici intr-un castronel, separind pulpa de zeama rezultata.
Se framinta deasupra rosiei felia de brinza feta.
Se presara cimbru proaspat din belsug, apoi se adauga frunze de oregano verde.
Se potriveste de sare, adaugind dupa preferinta si o priza de piper (optional).
Se stropeste totul cu ulei de masline dupa care se amesteca usor.
Pesmetii se aseaza pe o farfurie turnindu-se deasupra citeva linguri de ulei de masline (cu cit mai mult, cu atit mai bine).
Se distribuie amestecul pregatit anterior pe fiecare pesmet si se decoreaza cu cimbru.
Pentru completarea gustarii se adauga si citeva masline alaturi.




Dati pe git, inainte, un paharel de ouzo. 
Veti fi veseli intreaga zi si plini de energie.

NOTA:
- puteti folosi orice tip de pesmeti din comertul autohton
- puteti inlocui cu succes ouzo cu o palinca romaneasca curata
Calitatea micului dejun nu va fi alterata .

2 comentarii:

  1. Kalimera! Este excelenta ca si gustare atunci cand ai oaspeti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate "Haplea" (nostima denumire) :).
      Multumesc pentru vizita.
      Ai avut o contributie decisiva la implinirea a 100000 de afisari de pagina pe blogul meu.

      Ștergere