joi, 27 septembrie 2012

Clatite cu dulceata de cirese negre amare

In pelerinajul nostru la Agapia nu ne-am delectat doar admirind peisajele, frumusetea locului, curatenia si smerenia in care isi petreceau zilele maicutele. Intrind in magazinul bisericii, am descoperit o multime de sortimente de dulceturi, serbeturi, siropuri, pregatite numai cu ingrediente naturale de miinile harnice ale cuvioaselor.
Cum sa te poti abtine cind ai in fata ochilor atitea bunatati, atitea tentatii pe care nu le gasesti la tot pasul, atitea delicii?
Serbet de afine, serbet de catina, serbet de zmeura sau de trandafiri, in culori pastelate, calde, aromate si parfumate.
Dulceturi delicate din aceleasi fructe si ceva in plus: cirese negre amare, visine.
Ba chiar si recomandari naturiste pentru diverse afectiuni: sirop de papadie destinat tratarii afectiunilor fierii, ori de brad impotriva tusei.



Un rasfat pe care doar cuconetul de pe vremea lui Caragiale l-a mai gustat.

In drumul catre casa, dupa plimbarea noastra, am facut o oprire la un han renumit - Hanul Ancutei, pentru o masa traditionala, incheiata cu un desert pe care ni-l doream savuros: papanasi cu dulceata. Buni papanasii, dar dulceata cam botezata. Ceea ce m-a facut sa promit ca, o data ajunsi, voi face citeva clatite cu dulceata de cirese negre amare. Cind barza este pe drum, poti sa nu te tii de promisiune?

Asa ca, iata-le.



Am pregatit un aluat simplu, din:
- 2 oua
- 3/4 l lapte
- faina, cit se cere
- o priza de sare
- ulei pentru prajit
Se bat intii ouale cu sarea.

Adaug apoi o cana de faina, amestecind pentru omogenizare.

Incet, incet, adaugam lapte si continuam sa amestecam ca sa nu se faca cocoloase. Trebuie sa obtinem un aluat cu consistenta smintinii.

Asezam tigaia pentru clatite pe foc si turnam o picatura de ulei, lasind sa se incinga. Turnam compozitie cu un polonic rasucind rapid tigaia, asa incit aluatul sa cuprinda tot fundul vasului, intr-un strat subtire.

Cind pe suprafata foii de clatita au aparut basicute si cind miscind tigaia foaia se desprinde de pe fundul vasului, cu o miscare iute din incheietura miinii aruncam usor clatita intorcind-o pe partea cealalta, si asezam iarasi pe foc. Se mai lasa doua minute si pe aceasta parte, apoi se scoate pe hirtie absorbanta.




Cind le-am prajit pe toate, se umplu cu dulceata.
Cel mai simplu desert posibil, fara mari pretentii insa, atit de apreciat.


2 comentarii: