miercuri, 28 martie 2012

Ravioli cu ciuperci si sos de rosii

Mentionata pentru prima data intr-un manuscris anglo-normand din anul 1290, reteta de paste umplute este de origine italiana, de unde si numele "ravioli" ce deriva de la verbul din limba italiana "riavvolgere" (a impacheta).
Mentionate si in Decameronul lui Boccaccio, pastele umplute sint foarte populare in Italia, fiecare regiune avind retetele sale, cu forme rotunde sau patrate.
Diversitatea retetelor provine de la umpluturile pentru paste, de la carne si peste la legume si zarzavaturi, combinate cu ricotta. Cele mai cunoscute umpluturi includ dovleacul, cartofii, sparanghelul, ciupercile, spanacul sau urzicile in loc de carne, apreciate in mod deosebit in Liguria, acesta fiind si motivul pentru care dieta exclusiv vegetariana care le include poarta denumirea de dieta Ligurica.
La fel de variate sint si sosurile pentru ravioli, pentru realizarea lor utilizindu-se rosiile, smintina, sosul pesto sau chiar iaurtul.
Desi ravioli se gasesc acum in magazine fiind fabricate la scara industriala, avantajul pregatirii in casa ne ofera posibilitatea alegerii umpluturii si satisfactia personalizarii retetei, ca sa nu mai vorbim de prospetimea produsului.
Eu am pregatit o umplutura cu ciuperci si cascaval emmentaler in loc de ricotta dar aprecierile au fost favorabile.



Pentru pregatire am folosit:

Umplutura:
- 300 grame ciuperci
- 3 - 4 linguri ulei de masline
- o ceapa rosie
- o legatura patrunjel verde
- 200 grame cascaval emmentaler
- un ou
- sare si piper dupa gust
- doua linguri pesmet

Aluat:
- 600 grame faina
- trei oua
- un pahar apa calduta (veti folosi doar cit cere aluatul)

Sos:
- doua - trei linguri pulpa de rosii Cirio
- doua linguri ulei de masline
- jumatate lingurita busuioc

Se curata ceapa, se toaca si se pune la calit cu citeva linguri de ulei de masline. Intre timp se curata si ciupercile, se taie in bucati mari si se adauga peste ceapa, gatindu-le impreuna pina scade toata apa lasata de ciuperci.

Se lasa putin sa se racoreasca dupa care se rastoarna amestecul in mixer, adaugindu-se si patrunjelul, si se mixeaza. Cind s-a maruntit suficient totul se rastoarna intr-un vas, adaugindu-se sare si piper dupa gust. Batem bine un ou si il rasturnam peste amestec, omogenizind totul.

Cascavalul emmentaler se da pe razatoare dupa care se incorporeaza in amestecul pregatit. La sfirsit se adauga si pesmetul, apoi se lasa deoparte.

Pregatim aluatul pentru ravioli. Punem in vasul mixerului faina, adaugam ouale, presaram un virf de cutit de sare si adaugam un pic de apa calduta. Pornim mixerul si pe masura ce ingredientele se omogenizeaza mai adaugam apa calduta pina ce aluatul devine compact, elastic si nu foarte tare, desprinzindu-se de pe peretii vasului.

* In mod normal, adica asa cum fac italienii, ar trebui sa folosim pentru aluat faina din griu dur. In cazul de fata am folosit faina alba - care in mod sigur contine aditivi, si a rezultat un aluat usor gumat dupa fierbere.

Impartim aluatul in bucati potrivite si le intindem pe masa de lucru presarata cu faina fara prea mare insistenta, obtinind o foaie lunga si ingusta pe care o vom trece prin masina de calibrat aluatul. Reglam masina pentru o grosime potrivita a foii (max. 2 mm) dupa care trecem aluatul printre role.

Foaia rezultata se aseaza pe masa si, cu ajutorul a doua lingurite distribuim gramajoare uniforme de umplutura. Apoi tragem marginea aluatul peste umplutura si presam usor in jurul gramajoarelor pentru a elimina aerul. Cu o rola indreptam marginea  apoi impartim in patrate prinzind umplutura la mijlocul acestora.

* Nu puneti multa umplutura si nu lasati margini prea mari. De preferat sa realizati foaia, fie chiar si manual, cit mai subtire.

Intr-un vas se pune apa la fiert adaugindu-se un praf de sare. Cind apa va fierbe lasam focul mic si adaugam pastele pentru citeva minute.

Cind se vor ridica la suprafata sint gata si se vor scoate cu o spumiera. Se adauga imediat putin unt.

Se pregateste un sos de rosii, din 2 - 3 linguri pulpa de rosii calite in doua linguri ulei de masline, adaugindu-se putin busuioc,

si cind este gata, adica a scazut suficient legindu-se, se adauga peste ravioli amestecindu-se usor.

Dupa preferinta se poate presara deasupra parmezan ras.









Desi presupune ceva efort realizarea preparatului, merita incercarea de a le pregati in casa. Textura aluatului nu suporta comparatie cu cea a produsului cumparat din magazin iar aroma umpluturii va fi proaspata, usor condimentata si chiar va avea consistenta.

Un comentariu:

  1. Imi doream de mult sa mananc ravioli de casa. Nu se compara umplutura cu nimic din comert, din Romania, cel putin. La foile de aluat mai trebuie experimentat pentru ca rezultatul sa fie perfect. Bravo mama! Mi-a facut placere sa dau si eu o mana de ajutor :D

    RăspundețiȘtergere