sâmbătă, 23 februarie 2013

Chefal cu masline si rosii uscate in sos de sampanie

Am epuizat de ceva vreme stocul de peste rezultat in urma partidelor de pescuit din sezonul de anul trecut.
Cum pestele se numara printre preferintele noastre culinare am recurs la oferta magazinelor chiar daca nu m-am orientat la specii autohtone, de apa dulce.
Raspindit in marile si oceanele situate in regiunile tropicale si subtropicale, chefalul este un peste cu corpul alungit, aproape cilindric, viguros, carnea sa fiind foarte gustoasa. 
Pescuit industrial sau reprodus in ferme de acvacultura, chefalul este usor de achizitonat din hypermarket, in stare proaspata.
Stralucirea argintie a solzilor si ochii limpezi , ca si branhiile de un rosu aprins si corpul ferm mi-au oferit garantia ca pestele era foarte proaspat, motiv pentru care m-am hotarit asupra achizitiei.
Pe drum catre casa am si ales modul in care urma sa il gatesc, asociindu-i, pentru a ramine in ton cu provenienta mediteraneana a pestelui, citeva masline si rosii uscate la soare:






Cu pestele nu te tocmesti prea mult. 
Ritualul e simplu: curatat, spalat, gatit.
Ceea ce am si facut.
Intii am curatat de solzi un chefal de aproximativ 700 grame. I-am indepartat branhiile apoi, aplicind o taietura imediat sub inotatoare, am filetat pestele.


Cele doua fileuri rezultate le-am asezonat cu sare de mare cu ierburi aromate (rozmarin, busuioc, cimbru, piper negru) apoi am turnat citeva picaturi de ulei de masline ungind carnea pe ambele parti.

Am taiat julien o ceapa rosie asezind pestele deasupra. Am imprastiat citeva fire si pe partea superioara a fileurilor. Am adaugat masline kalamata (cite au incaput intr-o ceasca de ceai), rosii uscate conservate in ulei si doua linguri de capere medii.

Am vrut initial sa adaug vin alb insa, neavind, mi-am amintit ca mai am intr-o sticla - desfacuta la sarbatori - un rest de sampanie alba demisec. Citisem undeva ca sampania echilibreaza gustul preparatelor condimentate prin aciditatea sa, asa ca m-am hotarit pe loc: voi folosi sampanie in locul vinului sec. Ca urmare, am adaugat un pahar peste pestele pregatit, gata de a fi introdus in cuptor.

Am lasat vasul in cuptor 15 minute din clipa in care lichidul a inceput sa fiarba. Un peste gatit mai mult decit trebuie isi pierde consistenta. In cele 15 minute toate legumele si-au lasat aroma in sos iar pestele a fost exact cum trebuia: fraged, condimentat, imprumutind gustul usor amarui al maslinelor, dulceata rosilor uscate, luindu-si sare atit cit avea nevoie din caperele adaugate, fara a se altera savoarea pestelui marin.



Un comentariu:

  1. Iar ai pregatit o bunaciune si nu m-ai invitat la masa... Arata minunat si tare, tare apetisant... Mai ai, vin la tine la masa ?! Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere