duminică, 10 februarie 2013

Prajitura cu iaurt

Am vrut sa dau acestei duminici un aer special, pentru ca speciala este pentru mine cartea din care m-am inspirat.
Deci, dupa un preparat delicios precum snitelele karadjordje era de la sine inteles ca voi alege si un desert princiar - Prajitura cu iaurt.




Sper sa ma fi ridicat la inaltimea retetei Principesei Sofia a Romaniei - "Princesse Soleil" si "Sophie sourire" cum a fost supranumita de catre apropiatii Familiei Regale.

Simplitatea prepararii prajiturii o face accesibila chiar si copiilor care doresc sa se joace invatind sa gateasca, subliniaza din titlu autoarea volumului.
Pentru ingrediente nu este necesara o masura speciala, paharul iaurtului fiind unitatea de masura.

Sint necesare urmatoarele:
- un iaurt de 125 ml, orice marca
- 3 oua
- un pahar (cel de la iaurt) plin cu ulei
- 2 pahare (acelasi) cu zahar tos
- 3 pahare (din nou - acelasi) cu faina alba
- 1/2 pahar cu pudra de cacao (optional - pentru un ton mai festiv)
- 2 lingurite praf de copt
- 1 lingurita zahar vanilat bourbon (contributie personala)

Intii se rastoarna continutul paharului cu iaurt intr-un castron. Se adauga pe rind uleiul si zaharul apoi amestecati energic.


Spargeti intr-un vas separat ouale, apoi se adauga la crema obtinuta anterior.


Adaugati faina, zaharul vanilat si praful de copt, si continuati sa amestecati pina obtineti o compozitie omogena.


Adaugati si pudra de cacao si incorporati.


In reteta originala se unge o tava rotunda cu fundul detasabil cu unt si se rastoarna compozitia. Eu am utilizat forme din staniol pentru briose, pe care in prealabil le-am uns cu ulei cu ajutorul unei pensule, apoi am umplut formele pe 3/4 din volum cu aluatul preparat.


Se introduc in cuptorul preincalzit la 180˚C pentru 40 - 45 de minute. Este gata cind trece testul scobitorii. Se decoreaza dupa preferinta cu glazura de ciocolata (50 g ciocolata neagra, doua linguri lapte si o lingurita de unt, omogenizate impreuna la bain-marie).


 

O prajitura ideala pentru ceaiul de la ora 17 (Five o'clock tea).

9 comentarii:

  1. Frumoase foc prajiturele tale. Intr-adevar este o carte speciala, si o reteta speciala. Prajiturile cu iaurt imi plac mult, sunt tare delicate. Pupici

    RăspundeţiȘtergere
  2. Immm, ce frumoase sint! Chiar si eu care nu-s fan ciocolata le-as savura cu mare placere! Numai pentru ca arata asa bine, si cred ca ce parfum in bucatarieee....

    RăspundeţiȘtergere
  3. Sint superbe... O briosa pentru mine, pentru cafea de miine, mai ai ?! Pupici !

    RăspundeţiȘtergere
  4. Ce bine arata prajitura asta!!! As manca vreo 3 bucati :P

    RăspundeţiȘtergere
  5. Hmm, good job! This is really something!

    RăspundeţiȘtergere