joi, 14 februarie 2013

Coaste de porc cu fasole neagra gigant - μαυρους γιγαντες Καστοριας (ελέφαντες)


Regiunea Macedonia de Vest este cunoscuta, printre altele, pentru sortimentele variate de fasole ce se cultiva aici. Mai ales fasolea cultivata atit in apropierea lacurilor tectonice Prespa (Μεγάλη - Mare si Μικρή - Mic) situate in apropiere de orasul Florina cit si in Kastorià - orasul situat pe malul lacului Orestiada, este de o calitate excelenta apreciata in toata Grecia. Calitatea soiurilor de fasole ce se cultiva aici se datoreaza posibilitatii de irigare din abundenta din lacurile din imprejurimi, dar si structurii solului.
Fasolea neagra cu bob gigant - μαυρους γιγαντες Καστοριας (ελέφαντες) se distinge prin gustul sau bogat, care seamana puternic cu gustul castanelor. Boabele uriase sint fainoase si au un gust delicios.
Am incercat-o si nu mi-a parut rau.
Am asortat-o cu ceva coaste si am gatit-o la cuptor cu multa ceapa.




Mai intii am pus fasolea la inmuiat (1/2 kg de fasole ελέφαντες).

Apoi m-am ocupat de pregatirea coastelor. Le-am asezat intr-un vas de sticla termorezistenta acoperindu-le cu apa. Dupa ce am pus deasupra capacul am introdus vasul in cuptor lasind sa se gateasca lent.

Cind s-au strapuns usor cu furculita am pregatit o marinata adaugind in zeama in care au fiert citeva (4 - 5) linguri de otet, piper, oregano si am potrivit de sare adaugind sare de mare cu ierburi aromatice. Pe urma, lasind vasul neacoperit, am intordus carnea din nou in cuptor pina ce s-a rumenit apetisant.
Atunci am acoperit-o lasind-o pe marginea masinii la cald.

Am pus la fiert fasolea schimbind apa de cel putin trei ori. 
Intre timp am curatat patru cepe rosii mari si le-am taiat julien. Am incins ulei intr-o tigaie si am aruncat inauntru ceapa lasind-o sa se caramelizeze la foc mic.

Atunci am adaugat doua linguri de pasta de rosii, amestecind incet, si am lasat sa se gateasca impreuna pina ce pasta de rosii a devenit usor sticloasa.

Intr-o tava am turnat doua linguri de ulei si am rasturnat fasolea scursa  uniformizind stratul pe fundul tavii. Am adaugat amestecul de ceapa cu pasta de rosii imprastiindu-l uniform peste fasole.

Am pregatit o supa de legume (consommé - termen utilizat in Cartea Regala de bucate a Principesei Margareta) si am turnat-o deasupra fasolei, am imprastiat citeva frunze de dafin, am risnit pentru gust sare de mare cu ierburi aromatice, apoi am introdus tava in cuptor lasind sa fiarba incet pina scade complet zeama.

Am servit cu coastele rumenite si cu gogosari in otet.
Absoult delicios!
Fiecare bob cremos produce satisfactie consumindu-l.
Ce sa va mai spun de coastele lipicioase?




7 comentarii:

  1. Ce familiara imi e reteta de fasole gigantes. Doar ca eu imi amintesc de cea alba, pe care o aduceati din Grecia, pe timpul lui Ceausescu :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place atat de mult faptul ca mereu prezinti feluri de mancare deosebite, cu povesti frumoase in spate. Stiam prea putine despre fasolea neagra, dar suna si atata atat de bine cu niste coaste alaturi, incat am mers direct cu tine in calatorie! :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Fasole din astea asa dolofane, nu am mincat niciodata, dar la o coasta din asta, tare m-as mai da, si as lasa-o dezbracata (nuda, nuda)... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce sa ne mai povestesti ca mie una imi place ce vad. O bunatate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Fasolele acestea imi plac enorm,asa ca servesc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Wow Kyra, arata grozav!!! N-am mancat niciodata fasole asa mare, sant convinsa ca este deosebita la gust.

    RăspundețiȘtergere