miercuri, 28 mai 2014

Pasta de masline - Παστα ελιασ - Tapenade

Cum s-a incalzit, cum visam la vacanta!
Gindul ne zboara la plaje insorite, la nisipul matasos cu urme de pasi spalate de valurile inspumate cu gust sarat si miros de alge, la strigatul pescarusilor in survolul vigilent al intinderii de ape framintate intre taliene.
Pentru mine imaginea din vis se completeaza cu un tarm pietros, intr-un alb stralucitor scaldat de stropi turcoaz, linga care se leagana barci pescaresti cu nume sonore: Αγ. Νικολαος (Sfintul Nicolae), Καπετάν Μιχάλης (Capitan Mihalis), Καλυψώ (Calipso), etc.
O masa si doua scaune completeaza decorul sub umbra deasa a ghirlandelor de bouganvilla, asteptindu-si clientii.
Atrasi de mirosul ce razbate din bucataria tavernei pe trotuar picotesc doi ciini, siguri ca portia lor va sosi neconditionat.
Tablou autentic, mediteranean.

Completat cu o reteta simpla, din ingrediente locale, visul capata substanta olfactiva, declic ce ne aduce cu picioarele pe pamint, raminind speranta ca vacanta ce va veni ne va oferi sansa de a transpune visul in realitate.
Combinind echilibrat trei elemente cu gust sarat obtinem un aperitiv gustos care se potriveste perfect cu piinea proaspata, pesmetul sau biscuitii crocanti: Pasta de masline - Παστα ελιασ - Tapenade (produs provensal ce isi trage denumirea de la ingredientul principal: capere = tapenas).





Ne trebuie:
- 2 linguri capere, conservate
- 10 - 12 bucati anchois
- 250 grame masline kalamon
- o lingura ulei de masline - facultativ


Caperele se scurg apoi se aseaza pe o hirtie absorbanta pentru indepartarea surplusului de lichid de conservare.
Se indeparteaza simburele maslinelor practicind o taietura circulara si rasucind cele doua sectiuni in jurul axei (simburelui) in sensuri opuse.


Se pun caperele, maslinele si fileurile de anchois in vasul mixerului 


actionindu-se treapta medie de viteza a cutitului pentru 3 - 5 minute.
Daca vi se pare ca nu ati obtinut consistenta dorita - o pasta neteda, adaugati o lingura ulei de masline si mai mixati pentru inca 2 minute.
Veti obtine un delicios mezé, aromat si consistent, cu un gust cu personalitate.





* Se pastreaza intr-un vas cu inchidere ermetica pentru a impiedica oxidarea.

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere