luni, 13 iulie 2015

Ardei umpluti cu orez - Πιπεριές γεμιστές με ρύζι

Nu stiu daca de vina sint culorile frumoase sau gustul, insa acest fel de mincare m-a facut sa ma simt intr-un mare fel!
Daca as fi inchis ochii, simturile mele ar fi descris o terasa protejata de razele soarelui de ramurile unui platan batrin, unde, pe o masuta asternuta in carourile vesele ale fetei de masa, odihnesc un cos cu pita calda si doua tacimuri.
Alaturi, doua farfurii din care, la cea mai usoara adiere, se imprastie un parfum apetisant, proaspat, atit de familiar, de mincare gatita in casa, cu rabdare, indeminare si multa dragoste, care te rasfata, te invaluie ca intr-o mingiiere placuta, te alinta.  
Pur si simplu delicios!
Sa fi fost poate la mijloc si nostalgia vacantei din care tocmai m-am intors si inca nu mi-am revenit?
Legumele umplute cu orez – reprezinta unul dintre cele mai gustoase si agreate feluri de mancare grecesti de vara, iar ardeii umpluti si rosiile sunt preferatele mele!
As spune, ardeii – in mod special!
Si asta, cred, datorita gustului echilibrat al umpluturii simple, dobindit prin transferul aromei inconfundabile a ardeiului.
Va propun sa incercati experienta rasfatului contribuind personal la pregatirea celui mai clasic si simplu fel de mincare:

Ardei umpluti cu orez - Πιπεριές γεμιστές με ρύζι





Citeva ingrediente va vor ajuta sa realizati un amestec cremos, cu o textura legata:

- o vinata potrivita,
- un dovlecel mediu,
- 150 grame ciuperci (eu am folosit conservate)
- un morcov mare, 
- doua cepe, 
- o legatura de patrunjel verde,
- patru ardei grasi, carnosi
- 200 grame orez cu bob rotund,
- 50 ml ulei (de masline, de preferinta)
- sare, piper - dupa gust
- 50 grame pasta de rosii
- 250 ml apa
Curatam ceapa si o tocam marunt.
Intr-o tigaie incalzim uleiul de masline adaugind ceapa tocata pe care o vom cali la foc mic pina se inmoaie.

Intre timp curatam morcovul, il dam pe razatoarea mare si il rasturnam in tigaia cu ceapa. 

Procedam in acelasi mod si cu ciupercile, pe care, in prealabil, le vom taia felii.

Se curata si dovlecelul de coaja si se marunteste adaugindu-se peste celelalte legume din tigaie.

La fel se va intimpla si cu vinata.

Legumele isi vor lasa apa prin procesul de sotare ceea ce le va ajuta sa se inmoaie creind si baza pentru pre-gatirea orezului care constituie si umplutura principala. Pe acesta il vom adauga legumelor din tigaie dupa o spalare cu apa rece. Bobul va absorbi lichidul umflindu-se usor. 

Adaugam sare si piper, dupa preferinta, omogenizind amestecul, apoi inchidem focul.
Se adauga si pasta de rosii inainte ca legumele sa se raceasca, apoi, lasam compozitia sa se odihneasca.

Se toaca frunzele de patrunjel si se incorporeaza in amestecul pregatit.

Se pregatesc ardeii, spalindu-se bine urmind ca, folosind un cutit cu virf ascutit, sa ii sectionam in dupa pe lungime, indepartind cu grija semintele, astfel incit, pentru aspect, sa pastram codita. Ii intepam cu o furculita din loc in loc asa incit in timpul gatirii amestecul de umplutura sa poata absorbi lichidul din vas.









Se aseaza intr-o tava causurile de ardei si, cu o lingura, transferam compozitia pregatita.

Se toarna incet apa in golurile dintre ardei, se acopera cu folie de aluminiu si se introduce vasul in cuptor la 200 grade Celsius pentru maxim o ora. 
Dupa acest interval de timp, in care pulpa ardeilor se va gati iar compozitia va absorbi suficient lichid cit bobul de orez sa devina cremos, fara sa para fainos, se indeparteaza folia si se mai lasa mincarea in cuptor pentru cel mult zece minute, ca sa prinda o crusta usor crocanta.

Un fel de mincare la fel de bun si cald, si rece!



Se decoreaza cu un dressing de smintina si patrunjel, putind completa gustul mediteraneean cu citeva fire de cimbru salbatic.
Musai alaturi un pahar de vin alb, sec, re-ce!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu