luni, 6 octombrie 2014

Vinete impanate - Μελιτζάνες με σκορδάτη σάλτσα ντομάτας

Aparent simpla, aceasta reteta are dichisul sau.
Insa gustul desavirsit al preparatului il recomanda, ceea ce ambitioneaza gospodina.
Personal, am inregistrat citeva esecuri pina la reusita.
"- Cum ti se pare?
- Nu e ca a lui Mani."
Un dialog ce sublinia diferenta dintre cele doua retete, acordind un calificativ la superlativ talentului culinar al nepotului preferat.
Acceptind cu hotarire provocarea, am comparat retete, am experimentat, tragind concluzii pe care doresc sa le impartasesc celor ce isi doresc un preparat perfect: vinete impanate.




Pentru doua portii se aleg doua vinete tinere, proaspete, sanatoase.
Ne mai trebuie:
- sase catei de usturoi,
- o ceasca rosii pasate
- un pahar cu apa
- ulei de masline
- frunze de patrunjel si telina
- sare

Se spala vinetele dupa care se indeparteaza codita. Apoi se curata coaja in lung, indepartind fisii late de 2 cm din loc in loc. Se portioneaza vinetele in felii groase de 1,5 cm, frecindu-le cu sare pe o parte si pe cealalta. Se lasa la scurs pentru aproximativ 20 de minute.

Se ia fiecare felie si se tamponeaza cu hirtie absorbanta indepartind sucul lasat de acestea dupa care, cu ajutorul unui cutit se fac taieturi laterale in care se infig fisiute de usturoi. Intr-o tigaie se pune ulei la incins apoi se pun feliile in uleiul din tigaie. Se rumenesc citeva minute pe fiecare parte, completind uleiul din tigaie daca acesta a fost absorbit. Se scot asezindu-le pe un gratar pentru indepartarea surplusului de ulei.

Se rinduiesc feliile prajite intr-o tava imprastiind printre ele crengute de patrunjel si telina.

Cind totul e pregatit se toarna deasupra o ceasca de rosii pasate adaugind apoi un pahar cu apa.

Se da tava la cuptor la o temperatura de aproximativ 220 de grade Celsius pina cind lichidul se evapora complet, feliile de vinete colorindu-se viu in rosul sosului de rosii, puternic aromat.



Respectind reteta veti obtine un preparat cu un gust divin, vinetele capatind o consistenta cremoasa, cu o aroma pregnanta de telina si patrunjel.




Fiind o reteta specifica, mediteraneana, nu poate lipsi o felie de feta stropita din plin cu ulei de masline si asezonata cu oregano.

6 comentarii: