luni, 2 iunie 2014

Mousse de ciocolata alba cu mastica de Hios si spuma de capsuni

"Dupa-atita frig si ceata
Iar se-arata soarele"...
Daaaa....
Si a ales sa rasara la zi de maaare sarbatoare: 1 Iunie - sarbatoarea copiilor.
Frumos din partea lui!
Prichindei de toate virstele au invadat parcurile, bucurindu-se de razele prietenoase.
Sute de printese, personaje de poveste, baloane colorate, fete pictate, se leagana in scrinciob, agita lantul clopotului locomotivei intr-o calatorie muzicala, ori calaresc fara griji armasari din vestul salbatic, in cursa fara sfirsit a caruselului.
Bunici cu ochii stralucind de lacrimile bucuriei supravegheaza atent dezlantuirea pitica.
Parinti cu pieptul impins inainte de mindria apartinatoare a micutilor artisti, ce striga cu ambitia ropotelor de aplauze poezii vesele inchinate gizelor, primaverii, florilor, ori bat pasul jocului popular, repetat zile in sir sub indrumarea educatoarei, urmaresc cu coada ochiului reactia asistentei in fata talentului debordant.
In ateliere de creatie minute harnice mesteresc cu o mina serioasa mici minuni pe care le vor pastra peste timp in amintirea acestei etape din viata lor.
Simt ca ma cuprinde nerabdarea de a-mi revedea nepotii asistind curioasa la revarsarea joviala, si retraiesc cu emotie in suflet perioada copilariei fetelor mele, cu serbarile sfirsitului de an scolar si fotografiile de grup, din care nu puteau lipsi dragele lor mamaie sau tataia.
Imi trece prin minte sa sprijin consolidarea legaturilor ce se formeaza in perioada copilariei intre parinti si copii, indemnindu-i sa se joace impreuna chiar si in bucatarie, pregatind deserturi simple, fie si cu riscul unui deranj in spatiul de lucru, insa cu satisfactia unor delicii culinare de exceptie.
In acest scop le propun o reteta minunata, ce include si ciocolata atit de draga copiilor dar si fructe sanatoase si de sezon: Mousse de ciocolata alba cu mastica de Hios si spuma de capsuni.





Pentru realizarea retetei sint necesare ingrediente simple, putine si nu foarte costisitoare:
- o tableta de ciocolata alba, 200 grame (se recomanda ciocolata simpla, de orice fel, fara umplutura)
- 200 ml smintina dulce (eventual, pentru frisca)
- 5 grame mastica de Hios (optional)
- 300 grame capsuni
- 2 - 3 linguri miere de albine
- 10 grame gelatina granulata, Dr. Oetker
Pentru decor:
- fulgi de migdale (optional)
- capsuni proaspete

Se pun intr-un vas smintina, ciocolata alba - mai putin un cub (de care vom avea nevoie la decorarea desertului + o lingurita de smintina)


si mastica de Hios, pe care, in prealabil am transformat-o in pudra pisind-o in mojar impreuna cu o lingurita de zahar tos.


Se aseaza vasul deasupra unui alt vas in care fierbe apa (bain-marie) fara sa atinga fundul vasului, amestecindu-se continuu pentru omogenizare pina ce ciocolata se topeste complet (nu necesita fierberea compozitiei fiind suficienta doar incalzirea moderata).
Se lasa citeva minute sa se raceasca apoi, folosind un mixer, aeram compozitia usor, fara sa insistam foarte mult.


Asezam pe un cofrag de oua citeva pahare, inclinindu-le - pentru efect, dupa care turnam usor compozitia de ciocolata.


Se introduc vasele la frigider pentru cel putin o ora, asa incit crema sa capete consistenta.
Intre timp pregatim spuma de capsuni.
Rasturnam capsunele in vasul mixerului, adaugam mierea de albine si mixam la vitexa medie pina obtinem o masa lichida, spumoasa.


Hidratam gelatina cu 4 linguri de apa rece, apoi, asezind paharul deasupra unui vas cu apa calda (atentie! prin fierbere proprietatile gelatinei se distrug), amestecam continuu pina ce se transforma intr-un lichid limpede.


Adaugam gelatina topita peste spuma de capsuni si omogenizam.
Distribuim uniform spuma in paharele cu ciocolata apoi le introducem din nou la rece pentru inca o ora.


Cind compozitia s-a inchegat, se topeste restul de ciocolata amestecata cu smintina oprita - tot la bain-marie, apoi se toarna cu o lingurita  sub forma unui capac deasupra cremei.
Se presara fulgi de migdale completindu-se decorarea cu o capsuna proaspata.
Se mai lasa la rece pentru maxim 20 de minute inainte de a se consuma.





Ce spuneti?
Vi se pare greu?
Merita!
Va asigur!
Veti trai o experienta unica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu