vineri, 18 noiembrie 2011

Supa de pui (αυγολέμονο)

Pentru ca la noi in familie o masa buna incepe cu supa de pui (αυγολέμονο: αυγο=ou + λεμόνι=lamiie ), era normal ca si lista retetelor pe care le voi posta aici sa inceapa asa.
Ca supa sa fie delicioasa avem nevoie de un pui de 1 - 1,2 kg, pe care il vom pune la fiert intr-o cantitate de apa suficienta cit sa il acopere. Dupa ce am luat spuma de doua - trei ori, adaugam un morcov, o radacina de patrunjel, o feliuta de telina si acoperim oala lasind sa fiarba pina se inteapa puiul usor cu furculita iar legumele sint fierte.
Se scot intr-un vas de sticla termorezistenta puiul si legumele si se dau deoparte.
In supa rezultata se adauga o ceasca de orez si se lasa sa mai fiarba la foc incet pina ce orezul este aproape fiert.
Separat se bat trei oua intregi, adaugindu-se sare dupa gust si zeama de la doua lamii.
Secretul acestui preparat consta in faptul ca supa se adauga incet, turnind-o "picatura cu picatura" cu polonicul peste amestecul de ou si lamiie astfel incit supa sa capete consistenta laptelui, amestecind continuu.
Supa va capata o culoare aurie si se va ingrosa. Se gusta, se asezoneaza si se mai adauga suc de lamaie, daca se doreste. Se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
Se serveste calda, asezonata cu piper si ornata cu frunze de patrunjel.


Alaturi se va servi puiul fiert, pe care in prealabil il vom condimenta cu sare, piper, oregano si boia dulce si il vom stropi cu ulei de masline, dupa care il vom pune la cuptor pina va lua o culoare aramie.

Un comentariu:

  1. Asta da supa greceasca! Nu supa a la grec de la restaurant, care e dreasa cu smantana in loc de ou!

    RăspundețiȘtergere