sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Cornulete fragede cu rahat

Sinceritatea copiilor este, de multe ori, dezarmanta.
Asa se face ca, legata de acest desert, in familia noastra exista o istorie plina de haz al carei protagonist este nepotul meu Kosta, acum barbat in toata firea.
Intrebat de ce o iubeste pe "mamaia greaca", Kosta a raspuns cu seninatate:
"- Pentru ca face cornulete bune."


Ceea ce era absolut adevarat.
Cornuletele acelea erau un regal.

M-am straduit sa respect reteta preluata de la buna mea soacra dar, desi si cornuletele mele ies foarte reusite mai exista "voci" care spun ca nu sint la fel.

Reteta este urmatoarea:
- 1/2 kg untura (osinza topita)
- 250 grame (o cana) zahar pudra
- 200 ml (un pahar) lapte
- 1 kg faina
- 2 pachetele drojdie uscata
- 300 grame rahat cu fructe
- 3 plicuri zahar pudra cu aroma de vailie Dr Oetker
- esenta de rom, coaja rasa de lamiie

Se freaca untura cu o cana de zahar pudra pina devine spumoasa.
Drojdia se dezleaga cu putin lapte caldut si se lasa citeva minute sa dospeasca.
Se adauga faina peste untura facindu-se la mijloc o adincitura in care se toarna dospeala.
Se adauga esenta de rom si coaja de lamiie (sau portocala).
Se framinta adaugindu-se laptele incet pina la completa omogenizare si pina ce aluatul capata un aspect de plastelina, compact.
Pentru reteta in imagini pas cu pas accesati link-ul de mai jos:
http://misflorentina.blogspot.ro/2013/03/cornulete-fragede-cu-prune-uscate.html
Se lasa aproximativ o ora sa se odihneasca apoi se intinde pe masa de lucru cu sucitorul o foaie cu grosimea de circa 5 mm.


Se taie cu rola romburi in mijlocul carora se aseaza bucati de rahat (puteti folosi gem, nuca sau fructe zaharisite).
Se rasucesc apoi romburile de la un capat catre celalalt obtinindu-se cornuletele pe care le rinduim in tava pe hirtie de copt.


Se dau la cuptor la 240 grade celsius pentru aproximativ 30 minute - veti sti ca sint gata cind vor capata o culoare usor aurie.


Se lasa doua - trei minute sa se racoreasca.
In timpul acesta punem continutul celor trei plicuri de zahar pudra vanilat intr-o farfurie.


Punem pe rind cornuletele in zaharul pudra asigurindu-ne ca sint bine acoperite, apoi le asezam pe un platou.
Iata rezultatul.

Delicioase! T...

Kosta, Χρόνια πολλά!

7 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru vizita si pentru apreciere. :)
      Va mai astept.

      Ștergere
  2. Foarte bine arata si sunt convinsa si gustul este pe masura! Cele mai bune cornulete ies cu osanza, clar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Silvia. Intr-adevar, sint delicioase, te asigur. Familia mea le adora.

      Ștergere
  3. Buna seara,
    Cu respect va rog sa-mi spuneti ce capacitate are cana si paharul, folosite ca masuri, pentru aceasta reteta. Multumesc
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Cristina, iti multumesc pentru vizita de pe blog si pentru interesul acordat retetei mele.
      Cit despre cantitati, voi face precizarea care, sper ca iti va fi de folos: cantitatea de zahar echivalenta celei masurate cu cana este de 250 grame de zahar pudra iar paharul de lapte masoara 200 mililitri. Sincer, nu mi-am facut niciodata probleme in privinta masurarii ingredientelor. Reteta e garantata de ani si ani de experimentare si apreciata de generatii de rude ce si-au pierdut numarul.

      Ștergere
  4. Multumesc mult pentru raspuns. Intrebarea mea deriva din faptul ca in casele noastre, ale tuturor, exista felurite cani si pahare, unele avand capacitati diferite. Cat priveste reusita retetei nu am pus-o nicio clipa la indoiala. Spor la treaba, va doresc ! Cristina

    RăspundețiȘtergere