vineri, 3 februarie 2012

Sarmalute in foi de vita (ντολμαδάκια)

Sarma este un cuvint imprumutat din limba turca (sarmak), unde are sensul „a roti”.
Acest produs culinar este cunoscut, cu aceeasi denumire, in mai multe tari, din apropierea bazinului rasaritean al Marii Mediterane: Turcia, Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia.Dolmades (ντολμαδάκια - diminutiv din limba greaca) cuvint tot de origine turca provenind din termenul dolma ce inseamna umplut, sunt realizate în mod tradiţional cu frunze de viţă de vie, dar ele pot fi, de asemenea, facute cu orice frunze comestibile (frunze de tei, stevie).
Gatite in diverse variante in functie de frunzele in care se infasoara umplutura, ce poate fi alcatuita din carne sau legume, orez - cu stafide sau fara, cu ciuperci sau nu, fierte in sos de rosii sau cu sos de ou si lamiie, in oala pe aragaz sau vase de ceramica in cuptor, fiecare are propria versiune personala favorita.
In consecinta, eu o sa va recomand reteta mea.


Am folosit urmatoarele ingrediente:
- 1 kg pulpa de porc,
- 1 pahar orez
- o ceapa
- o legatura patrunjel verde
- piper, sare
- 2 linguri pasta de rosii
- un ou

Se taie carnea cubulete, ceapa se curata si se taie in patru, patrunjelul verde se spala si se toaca mare.
Se dau toate acestea impreuna prin masina de tocat.



Se spala orezul si se adauga peste tocatura.
Se pune si o lingura de pasta de rosii, apoi se adauga sare dupa gust, piper si, la sfirsit, un ou.
Se framinta totul bine pina se obtine un amestec omogen.

Adaugati in compozitie doua linguri de ulei pentru a crea un liant mai bun pentru tocatura.
Se lasa amestecul deoparte, sa isi combine aromele.

Intre timp se pregatesc frunzele de vita. Se spala, se taie coditele apoi se aseaza intr-un vas, se adauga o linguruta rasa de sare si se acopera cu apa, dupa care se pun la fiert. Nu se lasa sa fiarba mult ci doar se oparesc doar cit se inmoaie frunzele si se indeparteza eventualele substante toxice cu care a fost stropita vita pentru a fi protejata de daunatori. Se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca, altfel vor fi prea moi si se vor lipi de miini rupindu-se, facind imposibila rasucirea.

Se iau pe rind si se umplu cu o lingurita de compozitie apoi se rasucesc sub forma unor suluri ale caror capete le vom impinge cu degetul spre interior.

Pe fundul unui vas (eu am folosit unul de teracota) se toarna o lingura de ulei apoi se aseaza doua sau trei frunze de vita, dupa care, sarmalutele rasucite se aseaza intr-o spirala pina se completeaza baza, continuindu-se cu un strat deasupra cu celelalte sarmale. Se adauga apa calduta, se acopera cu o farfurie cu gura in jos mai mica decit deschiderea vasului, asa incit sa constituie o greutate si sa creeze o presiune in asa fel incit sarmalele sa nu se ridice la suprafata. Se pun la fiert in cuptor, indepartind farfuria cu care le-am presat dupa aproximativ 10 minute de cind au inceput sa fiarba. Vom urmari ca sa nu scada apa si vom mai adauga apa calduta daca acest lucru s-a intimplat inainte ca mincarea sa fie fiarta.
In general, gatirea va dura aproximativ 45 de minute.
Cind sarmalutele vor fi aproape gata, vom dezlega o lingura de pasta de rosii cu un strop de apa calduta si vom adauga sosul peste ele, apoi vom mai lasa pe foc inca cinci minute, ca sosul sa se lege.
Si GATA.
Mincarea va putea fi servita atit calda cit si rece, cu iaurt gras sau cu smintina si, daca va place, cu mamaliguta.


Pofta buna!

3 comentarii:

  1. gustoase in foi de vita, au un gust aparte, mai ales cu mamaliguta si smantana deasupra..exact ca la mama acasa, bravo pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Reteta e buna dar eu stiu ca se pune si marar in sos sau presarat intre sarmale.

    RăspundețiȘtergere