luni, 30 aprilie 2012

Humus

Cultivat prima oara  in sud-estul Turciei, fiind ulterior raspindit in tot bazinul mediteranean, nautul a facut parte din alimentatia de baza a popoarelor precum Grecia Antica, Egiptul Antic si Imperiul Roman – ajungind mult mai tirziu in Orientul Mijlociu.
Nautul este o planta din familia leguminoaselor bine adaptata la zonele aride anual recoltindu-se 7 milioane de tone de naut din 45 de tari, ceea ce il face una dintre cele mai populare legume.
Nautul este un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos.
Ca majoritatea altor specii de boabe si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
In urma consumului de naut bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.
Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B, ceea ce il recomanda in astenia fizica si psihica, ca si in convalescenta. Avind o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne.
Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti.
Boabele de naut prajite si macinate au un efect puternic stimulent digestiv si nervos. Sarac in grasimi, bogat in fibre, nautul este un excelent aliment pentru cei care vor sa-si tina sub control greutatea. Nefiind nici hipercaloric, nautul poate deveni astfel usor o alegere excelenta si sanatoasa in bucataria de zi cu zi a fiecaruia.
De la naut se consuma atit pastaile tinere, verzi, preparate ca supe sau mincaruri, cit si boabele prajite si macinate care se pot consuma in amestec cu cafea sau chiar ca inlocuitor de cafea.
Nautul este asemanator cu soia si se poate folosi in prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun inlocuitor pentru carne, fiind si mai gustos decit soia. Boabele de naut fierte, pisate si apoi amestecate cu pasta din semintele de susan (denumita si tahini) la care se adauga condimente, poarta denumirea de humus sau houmous, un popular fel de mincare din Orientul apropiat si Balcani.

Humus - o experienta transformata in preferinta culinara.
Asa mi s-a intimplat cind am incercat pentru prima data humusul.
Si pentru ca diversele marci de produse achizitionate din comert m-au dezamagit pe rind, m-am hotarit sa il prepar singura.
Nu am gresit luind aceasta decizie, pentru ca ce faci cu mina ta e bun facut.



Am avut nevoie pentru pregatire de:
- o cutie boabe de naut conservate
- 4 - 5 linguri ulei de masline
- 3 linguri tahini (pasta de susan)
- 3 catei de usturoi
- zeama de la o jumatate de lamiie
- citeva fire de patrunjel verde
- o lingurita boia dulce

Intii am scurs boabele de naut de sucul in care au fost conservate.

Am curatat usturoiul si i-am scos coltul apoi l-am pus in mixer impreuna cu boabele de naut.

Dupa o prima faza de maruntire am adaugat pasta de susan, sare dupa gust si uleiul de masline, mixind totul bine pina s-a transformat intr-o pasta omogena, fina.

Am gustat sa vad daca mai este nevoie sa adaug ceva dupa care am turnat zeama de lamiie, dind o mixare rapida de final.
Humusul se serveste cu lipie libaneza, iar eu am avut lipie cu ierburi mediteraneene, combinatia fiind savuroasa. Am fript putin lipia inainte de a servi humusul, asezind dupa aceea pasta de naut pe care am decorat-o cu patrunjel verde tocat si boia dulce, adaugind un strop de ulei de masline la final.

Pentru reusita acestei provocari culinare am consultat reteta postata pe gustos.ro de prietena mea mihaela11, o romanca stabilita in iordania de 30 de ani, careia ii multumesc pentru reteta.

3 comentarii:

  1. Stii ca n-am mincat niciodata humus ?! Naut mincam, dar cum n-am vazut pe aici pasta de susan, de fapt nici nu stiu cum sa le zic ca se numeste... hi, hi..., ma multumesc sa iau o felie de piine calda si sa ung pe ea minunea din farfuria ta... Cred ca e delicioasa... O seara placuta !

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna, nu am gasit decat la punga naut si o sa il fierb eu. Ai idee la punguta de 500 g ce cantitati trebuie sa pun la restul ingredientelor? Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Maria
      Cantitatile pentru celelalte ingrediente ramin neschimbate insa sint orientative.
      Gusti si daca crezi ca mai trebuie ceva, mai adaugi.
      In privinta usturoiului, acela este suficient, te asigur.
      Consistenta preparatului trebuie sa fie ca cea a fasolei batute.
      Multumesc pentru vizita si te mai astept.

      Ștergere