joi, 8 decembrie 2011

Carne in sos de unt si lamiie cu piure de cartofi

Un preparat care se face aproape singur.
O reteta simpla dar cu rezultate excelente, ce se poate pregati atit cu carne de porc, cit si cu piept de pui sau carne de vitel.
Combinatia nu e una tocmai recomandata pentru persoanele ce se afla la cura, dar delicioasa.


Pentru patru portii avem nevoie de:
- 3/4 - 1 kg pulpa de porc
- un pahar zeama de carne
- 75 gr unt
- 1/2 ceasca zeama de lamiie
- sare - dupa gust
- piper boabe
- 2 - 3 linguri ulei de masline
Pentru piure:
- 4 - 5 cartofi potriviti (de preferinta albi, un pic fainosi)
- 1/2 ceasca lapte dulce
- 50 gr unt
- 3 linguri ulei de masline
- sare

Se taie carnea cuburi potrivite ca marime.
Intr-o cratita se pune uleiul si cind s-a incins se adauga cuburile de carne, rumenindu-se pe toate partile.
Se adauga zeama de carne si se da la cuptor sa fiarba incet pina ce carnea este bine facuta si frageda iar zeama a scazut suficient.
Se adauga untul si zeama de lamiie, se sareaza dupa gust si se adauga boabele de piper apoi se pune din nou la cuptor si se mai lasa vreo zece minute. Sosul va scadea putin dar aromele se vor combina iar carnea se va rumeni.
Se inchide focul la cuptor si se lasa vasul inauntru, la cald, pina ce va fi gata piureul.
Cit timp s-a fragezit carnea in cuptor, am curatat cartofii,spalindu-i in citeva ape apoi i-am taiat in cuburi si i-am pus la fiert.
Cind se inteapa usor cu furculita sint gata pentru a pregati piureul.
Scurgem apa in care au fiert, adaugam untul si laptele, punem sare dupa gust, apoi ii pasam cu mina.
* Nu se va folosi mixerul pentru ca transforma cartofii intr-o pasta lipicioasa, cleioasa.
Cind sint gata zdrobiti si s-au omogenizat cu untul si laptele, se incing 3 linguri de ulei de masline si se adauga in pasta de cartofi amestecind energic. Piureul va capata o culoare deschisa si va deveni pufos.

Este o garnitura pentru toate tipurile de fripturi, usor de pregatit si agreata chiar si de copiii mofturosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu