miercuri, 6 februarie 2013

Bors de cega


Unul dintre cei mai mici sturioni - Cega (Acipenser ruthenus) - este o specie comuna de sturion euro-asiatic.
Sturionii, considerati printre cei mai vechi pesti care populeaza in prezent apele globului, se caracterizeaza prin corpul fusiform cu un schelet redus, in principal cartilaginos, acoperit cu cinci rinduri de placi osoase, cu botul alungit, gura ventrala, protractila, asezata transversal.
Cega este o specie de apa dulce, segmentul de Dunare de la guri si pina la barajul de la Portile de Fier fiind habitatul lor natural, in mare ajungand doar ocazional.
Datorita reducerii masive a exemplarelor speciei prin pescuitul excesiv si neselectiv a aparut necesitatea impunerii unor masuri legale care interzic pescuitul sturionului, capturarea acestora fiind pedepsita prin privarea de libertate.
Cunoscut fiind faptul ca cega are cea mai buna carne dintre toti sturionii, s-au dezvoltat ferme de acvacultura unde reproducerea controlata a creat posibilitatea comercializarii acestei specii.
Mari consumatori de peste nu am putut rezista tentatiei de a achizitiona din hypermarket citeva bucati de cega de marime potrivita, oferindu-ne ocazia pregatirii unui meniu select din care, bineinteles, nu putea lipsi ciorba.





Pregatim intii legumele:


- o radacina de morcov 
- o radacina de patrunjel
- un sfert de telina
- doi cartofi
- doua cepe potrivite
- citeva frunze de telina
curatindu-le si spalindu-le in multe ape.  Se toaca apoi marunt dupa care se rastoarna intr-o cratita acoperindu-se cu apa cit sa treaca cu un deget deasupra legumelor. Se acopera si se lasa sa fiarba pina cind sint aproape fierte, avind in vedere ca pestele se face foarte repede. Nu trebuie sa folosim cantitati mai mari de legume deoarece gustul ciorbei il va da pestele.
Intre timp se curata cega, scotindu-i urechile si spalind-o cu apa usor calduta pentru a-i indeparta mucusul.


Incercam legumele sa vedem daca sint asa cum am spus: aproape fierte si adaugam pestele lasind sa dea impreuna citeva clocote. Adaugam fierturii si doua linguri de orez si potrivim de sare.


Turnam si continutul unei sticle de bors de tarite deasupra apoi lasam sa fiarba incet pina ce carnea se desface de pe trunchi.


Este momentul sa adaugam doua linguri de pasta de rosii amestecind usor apoi lasam sa mai fiarba zece minute.


Curatam o legatura de leustean, spalam bine frunzele si le tocam marunt.


Oprim focul, adaugam verdeata si acoperim vasul cu un capac, asa incit leusteanul sa infuzeze lasindu-si aroma in ciorba. 


Servim cu ardei iuti si verdeata proaspata (patrunjel) la fiecare portie.



Cum vi se pare? 
Va spun eu, este extraordinara.

8 comentarii:

  1. Arata senzational !!!!!! Cred ca e o bunatate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ador ciorbitele de peste.. insa in stil pescaresc, fara radacinoase si orez. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu te cred pe cuvânt, chiar dacă nu am consumat niciodată acest pește. De la tine am ce învăța, cu siguranță, în materie de pește:).

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm, ce bine arata... Ar merge de minune o farfurioara din ciorbita ta, pentru prinz... Pupici !

    RăspundețiȘtergere
  5. tare bine arata borsul asta! Ma poftesti cumva la masa cu pozele astea apetisante? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata super bine, multumesc de reteta si mai ales de explicatiile tale privind acest soi de peste.

    RăspundețiȘtergere