miercuri, 24 aprilie 2013

Drob de miel

O postare pentru un aperitiv pascal.
Pentru ca este anotimpul legumelor proaspete din gradina si se apropie marea sarbatoare a Invierii Domnului pentru crestinii ortodocsi.
Abundenta verdeturilor din piata ma tenteaza irezistibil, asa incit de fiecare data ma intorc cu plasa plina.
Folosesc cu generozitate ceapa verde, patrunjelul, mararul, in tot ceea ce pregatesc, in salate, in placinte, omlete, incercind sa recuperez lipsa acestora din perioada anotimpului rece.
Iar pentru prepararea drobului chiar nu fac economie la verdeata.
Rezultatul? O simfonie de arome, o combinatie proaspata, savuroasa, ce merita un loc central pe o masa de sarbatoare. Dar la fel de porivit mi se pare in orice situatie, chiar daca este vorba despre un picnic, pachetel pentru servici si nu in cele din urma, avind in vedere calitatile nutritive ale preparatului, dejunul din gentuta pentru scoala.





Am pregatit acest drob din urmatoarele ingrediente:
- organe de miel (ficat, inima, plamini, limba), aproximativ 0.500 kg
- carne de miel 0.500 kg
- 2 legaturi ceapa verde
- 1 legaturi usturoi verde
- 2 legaturi patrunjel verde
- 2 legaturi marar
- 4 frunze foi de dafin
- o lingurita boabe de piper
- 6 oua
- 4 linguri pesmet
- sare, piper macinat - dupa gust

Carnea de miel si organele se spala bine cu apa rece, clatindu-se la sfirsit cu apa indoita cu otet. Se pun apoi la fiert, indepartind spuma de cite ori este nevoie. Cind carnea nu mai scoate spuma, se adauga frunzele de dafin si boabele de piper si se acopera vasul, lasind sa fiarba totul aproximativ 30 de minute. Se scurge apoi zeama in care au fiert si se lasa sa se raceasca.
Se curata ceapa, usturoiul, patrunjelul si mararul si se spala bine.
Cind carnea si organele s-au racit se taie in bucati mari dupa care se dau prin masina de tocat.


Se toaca si verdeata, adaugindu-se peste carnea tocata.


Punem pesmetul, potrivim de sare si piper, apoi adaugam ouale.


Se amesteca totul, omogenizind compozitia. Dupa care, pregatim o forma, in care punem foaie de copt (sau o foaie de placinta - in cazul in care nu utilizam prapur de miel), turnind amestecul pregatit. Nivelam suprafata pentru un aspect frumos si introducem tava in cuptor pentru aproximativ 40 de minute.


Este gata cind suprafata preparatului va avea o culoare rumena. Se lasa sa se raceasca in tava in care s-a copt, dupa care se scoate pe un platou, indepartindu-se foaia de copt.


Se serveste asezonat cu ceapa verde - niciodata nu e prea multa pentru mine, ridichi, salata, rosii si castraveti proaspeti, potrivind alaturi si o portie de cas proaspat.



2 comentarii: