luni, 26 martie 2012

Tort Diplomat

Va spuneam nu demult ca m-a dezamagit "pe definitiv" oferta cofetariilor.
Si cum un sfirsit de saptamina presupune putina relaxare intr-o atmosfera placuta , in mijlocul familiei, musai sa pregatesti ceva bun. Trecind in revista retetele pe care sint in stare sa le pregatesc cu succes sigur, m-am oprit la tortul Diplomat. O prajitura relativ economica, racoritoare, delicata si savuroasa in acelasi timp.
Este cuceritoare in vitrinele cofetariilor prin aspectul sau spumos dar nu se compara cu ceea ce putem realiza acasa utilizind numai ingrediente sanatoase.
Fara a avea pretentia ca sint o mare specialista si fara sa fiu lipsita de modestie, pot afirma ca tortul meu Diplomat este reusit.




Pentru pregatire am utilizat:
- 3 oua
- un pahar zahar
- un pahar lapte
- 2x10 gr plicuri gelatina Dr. Oetker
- 2x400 ml smintina de separator
- 3 bucati kiwi
- o banana
- cirese confiate (dupa preferinta)
- 2 plicuri zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- 10 piscoturi de sampanie

Intii am separat galbenusurile de albus, apoi le-am pus intr-un castron cu zaharul.



Se mixeaza impreuna pina isi dubleaza volumul si se deschid la culoare, devenind spumoase.

Se adauga si laptele amestecindu-se pentru omogenizare.

Se pune vasul pe foc mic si se amesteca continuu pina ce compozitia se leaga si se ingroasa putin (capata aspectul de ciulama dar nu foarte groasa).

Gelatina se pune intr-un bol adaugindu-se apa rece: la 10 gr gelatina granulata aproximativ 50 ml apa. Se lasa pina se umfla putin inmuindu-se, apoi se pune vasul pe un alt vas in care fierbe apa (bain-marie). Se lasa doar cit se incalzeste amestecul si se topeste gelatina devnind lichida. Atentie! Nu trebuie sa fiarba, la 60 de grade caracteristicile gelatinei se distrug.

Cind gelatina a devenit lichida se incorporeaza in crema de ou si lapte.

Se bat frisca 400 ml de smintina cu un plic de zahar pudra vanilat.

Albusurile se mixeaza pina devin spuma tare dupa care se incorporeaza in frisca cu miscari delicate pentru a nu se pierde volumul. Apoi se adauga si crema cite putin continuind amestecarea usoara.

Se pregateste o forma pe care o tapetam cu folie alimentara lasind marginile in afara. Apoi decoram cu felii de fructe fundul formei avind in vedere ca partea aceea va fi suprafata superioara a prajiturii. Asta pentru ca, in cele mai multe cazuri, nici nu se mai orneaza tortul cu frisca, pastrind aspectul rezultat direct dupa intarirea compozitiei.

Taiem in bucati potrivite fructele cu care vom umple prajitura.

Se rastoarna jumatate din crema in forma apoi se presara bucatile de fructe, completindu-se cu restul de crema. Se inchide prajitura cu piscoturi de sampanie. Apoi se acopera cu folia alimentara si se introduce la frigider pentru cel putin sase ore. Eu l-am lasat de pe o zi pe alta.






Cind se scoate de la frigider pentru finalizarea tortului, se indeparteaza folia de deasupra si se intoarce forma pe un platou. Se scoate cu grija si restul de folie, apoi, se procedeaza la decorare. Se pregateste din restul de smintina si zahar pudra vanilat o noua cantitate de frisca. Decoram cum ne place cu ajutorul unui posh si, daca vrem, cu felii de fructe. Eu am folosit kiwi, pentru ca imi plac mult.

Savurati incet fiecare inghititura de tort pentru a va bucura papilele gustative si pentru a va oferi o placere care sa dureze.

11 comentarii:

  1. Arata minunat, abia astept sa-l incerc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari! Am vazut fotografiile totului tau pe reteteculinare.ro. Am venit sa citesc si reteta. Foarte frumoase fotografiile si sigur delicios tortul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Suna destul de delicios ca sa-l nu-l incerc si eu. Imi plac retetele detaliate asa nu riscam sa dam munca de 2 ore la gunoi. Multumim pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta verificata. Mergi la sigur. Multumes pentru vizita.

      Ștergere
  4. tava utilizata aici e cea de cozonac sau incurc eu "oalele"?
    Ma gandeam pt un tort facut intr-unvas de circa 5L daca ar fi suficient sa dublez compozitia ta...
    si inca ceva: cum prepari frisca? doar smantana cu zahar?
    ce ar insemna smantana cu separator mentionata de tine?

    Ms,
    Criss

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, in primul iti rind multumesc pentru vizita.
      La intrebarea ta in legatura cu tava, raspunsul este afirmativ, adica am folosit o tava de cozonac. Nu e o regula din acest punct de vedere. Mie mi-a placut forma rezultata. Pentru cantitati, parerea mea este ca le poti dubla daca vrei un tort mai mare, singura conditie este sa respecti proportiile si recomandarea de pe plicul de gelatina: 1 plic la 500 grame compozitie. Smintina de separator la care fac referire este o smintina obtinuta printr-un procedeu mecanic de centrifugare, rezultind o smintina dulce datorita racirii rapide din timpul procesului de smintinire, absolut ideala pentru frisca. Smintina obtinuta prin procedee manuale are un grad ridicat de aciditate datorita imposibilitatii racirii rapide, ceea ce ii confera un gust putin acrisor, in plus este mai untoasa asa incit se taie mai repede cind incercam sa o transformam in frisca. Eu gasesc smintina de separator in piata si ii adaug doar zahar pudra vanilat Dr Oetker, dupa preferinta.
      Sper ca ti-am oferit toate detaliile si astept sa imi spui daca ti-a reusit tortul.
      P.S. Nu te stresa. Lucreaza ci incredere, este o prajitura usoara.

      Ștergere
  5. In mod normal, kiwi nu este indicat sa fie pus în gelatina, la fel nici ananasul proaspăt, deoarece conțin o enzima care "mănâncă" proteine. Gelatina este un compus proteic, în consecință, fructele care conțin acest tip enzima nu lasă gelatina sa se întărească. Sper ca iți va fi de folos aceasta informație. M-am gândit sa las ceva la schimb pentru rețeta ta de care ma apuc chiar acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Ilinca
      Iti spun "La multi ani!" la inceput de an urindu-ti sa fii sanatoasa si sa ai parte de multe bucurii in acest an.
      Iti multumesc mult pentru vizita si, mai ales, pentru sfat.
      Nefiind specialist culinar nu am studiat aspectele pe care mi le-ai expus insa pe viitor voi tine cont.
      Din intimplare, tortul a iesit perfect dar cred ca mai mult pentru faptul ca l-am preparat cu mare drag pentru familia mea.
      Te pup, cu drag.

      Ștergere
  6. Buna,
    m-am gândit sa las ceva la schimb pentru rețeta ta de care ma apuc chiar acum.
    In gelatina nu se pun fructe precum: kiwi, ananas proaspăt și alte câteva, deoarece conțin o enzima care "mănâncă" proteine și nu lasă gelatina (care este un compus proteic) sa se întărească. Sper să-ți foloseasca.
    Succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru ca astfel de "necunoscute" ma provoaca, m-am documentat si am aflat ca enzima din kiwi este o substanţă organică (Actinidina) care acţionează direct pentru descompunerea proteinelor animale.

    RăspundețiȘtergere