miercuri, 28 decembrie 2011

Cozonac Kleoniki

Pacat ca pozele nu au miros.
Pot insa sa va spun ca, in ajunul Craciunului, cind pregatesc cozonacul, intreaga casa se umple de o aroma extraordinara, si, chiar daca nu mi-ar reusi reteta, introducerea in atmosfera sarbatoreasca este facuta.


De ce "Cozonac Kleoniki"?
Pentru ca acesta era numele soacrei mele, cea de la care am invatat reteta si care, cu rabdare imi supraveghea executia, parca vrind sa se asigure ca nu voi face nici o greseala.
Rare au fost cazurile - si nu mi s-au datorat in totalitate - cind nu mi-au reusit cozonacii.
Dar acestia sint un succes.
Nu-i asa?


Iata reteta:
- 1 1/4 kg faina (3 nule)
- 3 oua ( sau 3 galbenusuri si un ou intreg)
- 1 cana zahar
- 350 - 400 ml lapte (dupa cum cere aluatul care trebuie sa rezulte mai moale dar nu lipicios)
- 1/2 pahar ulei
- 50 gr unt
- 2 plicuri drojdie uscata
- 2 - 3 grame sare
- coaja rasa de lamiie
- esenta de rom, zahar vanilat bourbon
- 100 gr stafide
- 100 gr miez de nuca macinata
- 4 linguri cacao

Se bat ouale cu zaharul pina se albesc la culoare, devin cremoase si si-au dublat volumul, se adauga coaja rasa de lamiie si mirosurile.


Intre timp, se incalzesc laptele si separat uleiul impreuna cu untul.
Se pune faina intr-un vas mai larg si se face o adincitura la mijloc in care se pune drojdia uscata.
Se adauga doua linguri de lapte cald si se bate bine drojdia ca sa se activeze cu o lingurita de zahar, apoi se lasa cam zece minute sa dospeasca.
Se amesteca faina cu dospeala apoi se adauga sarea si tot oul batut cu zahar, amestecindu-se pentru incorporare.
Se adauga si laptele cald framintindu-se continuu pina coca a format o masa nu foarte moale dar compacta.
Acum se adauga incet uleiul amestecat cu untul si se framinta pina ce aluatul a absorbit toata cantitatea de ulei.
Se framinta energic cam douazeci de minute, asa incit toate ingredientele se omogenizeaza bine.
Aluatul rezultat trebuie sa fie neted si lucios.
Se adauga stafidele continuind framintatul.


Se lasa sa creasca intr-un loc caldut in bucatarie, ferit de curenti, pina ce aluatul atins cu virful degetului nu isi mai recapata forma (volumul aluatului s-a dublat).


Se amesteca miezul de nuca cu cacao si doua linguri de zahar.
Se ung doua tavi cu unt.


Aluatul se imparte in doua si fiecare jumatate din nou in doua.


Se intinde fiecare sfert pe masa de lucru si se imparte nuca cu cacao pe fiecare apoi se rasucesc suluri pe care le vom impleti cite doua dupa care le vom aseza in tavi lasindu-le sa creasca iarasi.


Cind aluatul va ajunge la marginea tavii, ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte pentru ca aluatul sa capete un aspect frumos la copt.


Se introduc tavile in cuptorul preincalzit la o temperatura de 240 grade celsius pentru aproximativ 50 de minute.
Vom incerca cozonacul intepindu-l cu un betisor si, daca acesta va iesi curat, cozonacul nostru e gata.


Va asigur ca e delicios.

Un comentariu:

  1. Draga Kyra, iti multumesc pentru aceasta reteta extraordinara, fac acest cozonac de fiecare sarbatoare si este nemaipomenit. Te sarut!

    RăspundețiȘtergere