Cultivat prima oara in sud-estul Turciei, fiind ulterior raspindit in tot bazinul mediteranean, nautul a facut parte din alimentatia de baza a popoarelor precum Grecia Antica, Egiptul Antic si Imperiul Roman – ajungind mult mai tirziu in Orientul Mijlociu.
Nautul este o planta din familia leguminoaselor bine adaptata la zonele aride anual recoltindu-se 7 milioane de tone de naut din 45 de tari, ceea ce il face una dintre cele mai populare legume.
Nautul este un aliment minune din lunga lista a alimentelor intens recomandate pentru un stil de viata armonios, echilibrat si sanatos.
Ca majoritatea altor specii de boabe si nautul scade colesterolul prin continutul de fibre, si impiedica acumularea de zahar in sange, fiind un aliment foarte util persoanelor care sufera de diabet sau de hipoglicemie.
In urma consumului de naut bolile de inima pot fi prevenite si riscurile scazute semnificativ. O alta functie a organismului care se bucura de infuzia de naut este functia de scadere a colesterolului negativ, de tip LDL.
Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B, ceea ce il recomanda in astenia fizica si psihica, ca si in convalescenta. Avind o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne.
Fierul din boabele de naut produce energie, iar magneziul sporeste cantitatea de enzime care produc antioxidanti.
Boabele de naut prajite si macinate au un efect puternic stimulent digestiv si nervos. Sarac in grasimi, bogat in fibre, nautul este un excelent aliment pentru cei care vor sa-si tina sub control greutatea. Nefiind nici hipercaloric, nautul poate deveni astfel usor o alegere excelenta si sanatoasa in bucataria de zi cu zi a fiecaruia.
De la naut se consuma atit pastaile tinere, verzi, preparate ca supe sau mincaruri, cit si boabele prajite si macinate care se pot consuma in amestec cu cafea sau chiar ca inlocuitor de cafea.
Nautul este asemanator cu soia si se poate folosi in prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun inlocuitor pentru carne, fiind si mai gustos decit soia. Boabele de naut fierte, pisate si apoi amestecate cu pasta din semintele de susan (denumita si tahini) la care se adauga condimente, poarta denumirea de humus sau houmous, un popular fel de mincare din Orientul apropiat si Balcani.
Humus - o experienta transformata in preferinta culinara.
Asa mi s-a intimplat cind am incercat pentru prima data humusul.
Si pentru ca diversele marci de produse achizitionate din comert m-au dezamagit pe rind, m-am hotarit sa il prepar singura.
Nu am gresit luind aceasta decizie, pentru ca ce faci cu mina ta e bun facut.
Asa mi s-a intimplat cind am incercat pentru prima data humusul.
Si pentru ca diversele marci de produse achizitionate din comert m-au dezamagit pe rind, m-am hotarit sa il prepar singura.
Nu am gresit luind aceasta decizie, pentru ca ce faci cu mina ta e bun facut.