miercuri, 14 decembrie 2016

Pateuri fragede cu brinza - Τυρόπιτες με ζύμη κουρού

La pas pe strazile Atenei.
Istorie coplesitoare convietuind in buna regula cu civilizatia cotidiana.
Pasi de azi peste urme de civilizatii apuse.
Arhitectura antica la un loc cu detalii urbane moderne.
Aceleasi strazi cu un alt obraz oglindit de vitrine.
Vitrinele timpului!
Pentru ca multe pastreaza in spatele lor povesti de familie, afaceri cu un inceput mai modest sau mai promitator, cu un prezent incert sau unul infloritor, dar toate incapatinindu-se sa reziste perpetuind traditii.
Ratacind prin labirintul stradutelor pierdem notiunea timpului pina ce golul din stomac ne aduce la realitate, alimentat si de mirosul imbietor de piine calda ce ajunge pina la noi prin usile neobosite ale unei pravalii.
Ii trecem pragul fara sa stim ca facem un pas catre inima istoriei, dar in care ne-am aflat din prima clipa dupa ce am intrat.
Infiintata in 1910, informatie pe care clientul o primeste doar privind firmamentul, brutaria Ariston a apartinut lui  Anastasios Lompotesis (Λομποτεσης), personaj care si-a dorit perfectiunea produselor sale, motiv pentru care a ales sa mearga la Istanbul ca sa invete de la cei mai buni.
O perioada destul de lunga, pina la inceputul anilor '70, aici s-a pregatit numai piinea ce asigura necesarul localnicilor din zona, perioada intrerupta in timpul Razboiului Civil cind brutaria a fost rechizitionata si folosita pentru a face piine pentru trupe.
S-a transformat in afacere de familie cind a aparut a doua generatie, reprezentata de Dionisie Lompotesis, urmata apoi de Anastasia Lompotesi, cea care tine friiele afacerii in ultimii 20 de ani, pregatind in acelasi timp cea de a patra generatie.
Insa efortul de a pastra afacerea familiei cere sacrificii, un cost enorm care presupune prezenta inca de la ora 5 dimineata si care se incheie dupa ora 22.
Apoi, doar pregatirea piinii nu mai acoperea cheltuielile intreprinderii asa ca s-a trecut la diversificarea ofertei, moment in care a aparut placinta Kourou (facind referire la aluatul din care se prepara placinta, denumire ce vine din limba turca si inseamna „aluat uscat” - sfarimicios) care a si adus faima magazinului.
Placinta Kourou este produsul viu care atrage, pentru ca pastreaza in mod sacru modalitatea manuala de pregatire, asa cum a fost adus din Turcia de fondatorul firmei.
Zilnic se vind 120 de tipuri de placinte, insumind in vremurile bune si 10000 de bucati, cu diverse umpluturi: cu spanac, brinza, ciuperci, praz, dovlecei, sunca, brinza iute cu piper, carne de pui si mustar - in amestec sau simpla, vinete, cartofi, midii, creveti, fasole, fructe cum ar fi banane, piersici, pere, mere, toate proaspete, nu conservate.
Insa preferata ramine placinta Kourou cu brinza.
Situata pe strada Voulis (Βουλής) in perimetrul cuprins intre Ermou (Ερμού) si Kolokotroni (Κολοκοτρώνη), intr-un Centru sufocat de banci, ministere si hoteluri, brutaria a insemnat totusi un punct de atractie pentru celebritati atit din lumea politica cit si din viata artistica, trecindu-i pragul Papandreou, Karamanlis, fostul rege Constantin, poetul laureat al Permiului Nobel pentru Literatura in 1963 Giorgos Seferis, Odysseas Elytis - un alt scriitor laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1979, si chiar Alexis Mardas alias Magic Alex managerul trupei Beatles intre 1965 si 1969.
Coplesiti de valoarea locului dar si de varietatea mare a produselor, am comandat placinta magica si am iesit sa o savuram in parcul din Piata Constitutiei (Πλατεία Σύνταγμα), realizind abia acum tristetea din glasul interlocutorului nostru atunci cind afirma ca concurenta fast-food a transformat intr-un lux produsul traditional oferit de ei, aducind tot mai aproape o criza economica: in fata noastra doi din colosii moderni de food, Mc Donald's si KFC atrageau grupuri galagioase de tineri, sau figuri serioase si preocupate de oameni de afaceri , prea putin interesati de calitatea produselor pe care urmau sa le consume.
M-a marcat iremediabil dirzenia cu care acei oameni au inteles sa duca mai departe traditia mostenita, respectul pentru ceea ce i-a transformat intr-o pagina de istorie si nu in ultimul rind calitatea produsului oferit.
Mi-am promis ca voi incerca sa aflu marele secret al aluatului minune, aducind in acest fel dovada pretuirii mele pentru exemplul de oameni care mi-au oferit o interesanta lectie de viata.
Sper ca am reusit si de aceea aduc astazi in pagina mea reteta care m-a adus cel mai aproape de produsul consacrat: pateuri fragede cu aluat kourou.





Sint necesare urmatoarele ingrediente:
- 500 grame faina cu agent de crestere (000)
- 250 grame unt (sau margarina) - la temperatura camerei
- 1 iaurt scurs (150 - 200 grame)
- 1 lingurita sare
- 200 grame brinza feta ( cas sarat, brinza cremoasa, brinza proaspata)
- 1 ou
- un galbenus
- 1 lingura cu lapte
- seminte de susan, optional

Se pune faina intr-un castron facind in mijloc o adincitura in care vom adauga sarea, untul moale si iaurtul.
Vom incorpora incet ingredientele, aducind cite putin din faina de pe margini catre centru.
Obtinem un aluat omogen pe care urmeaza sa il framintam pe masa de lucru pina va deveni suplu, pufos si moale, fara sa se lipeasca de miini.


Se imparte aluatul in doua parti egale pe care le infasuram in folie alimentara si le dam pentru 30 de minute la frigider.
Intre timp pregatim umplutura, amestecind brinza cu oul intreg, batut, pina ce compozitia devine cremoasa.


Se scoate o portie de aluat pe care o vom intinde pe masa presarata cu faina intr-o foaie cu o grosime de 5 mm.


Decupam cu o forma cercuri din foaia de aluat.
Luam pe rind discurile si le asezam in forma, adaugind in centru o gramajoara potrivita de crema de brinza.


Amestecam intr-un bol galbenusul de ou cu o lingura cu lapte.
Folosind o pensula ungem marginile discului ca sa asiguram lipirea aluatului, apoi inchidem forma apasind usor.


Se unge suprafata exterioara cu ou dupa care asezam placintele in tava tapetata cu foaie de copt.
Optional, presaram seminte de susan.


Se coc timp de 20 de minute la o temperatura de maxim 200° Celsius sau pina capata o culoare aurie, rumena.
Sint delicioase impreuna cu o salata proaspata sau cu un pahar cu lapte batut.

* In cazul in care vreti sa pregatiti placinta in forma clasica in tava, intindeti foaia putin mai subtire, maxim 3 mm, si intepati usor din loc in loc cu furculita.
Se va portiona dupa racire.



Pufoase, fragede, ramin proaspete chiar si trei - patru zile, oferind confortul timpului cistigat in favoarea altor preocupari.

marți, 29 noiembrie 2016

Tort Balonul si ghetele de aur

Am intr-un buzunar al sufletului meu o amintire pretioasa.
Un prichindel ce abia poate vorbi, traieste cu multa pasiune si veselie pasele de fotbal cu fratele lui, spre deliciul nostru, bunici, parinti, matusi, rapusi de hohote de ras.
Bucuria copilului exprimata in chiote, atentia cu care urmareste mingea, precizia cu care o loveste dar mai ales forta sutului, lasa sa se intrevada un talent innascut.
Are un model in partenerul lui de joc si se straduie sa fie la inaltime.
Toata mimica este atat de hazlie incat spectacolul are un comic contagios.
Timpul insa a confirmat talentul personajului, si acum, la cei zece ani pe care i-a implinit, este un jucator de baza al echipei din care face parte.
Acesta este motivul pentru care, cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere, am tinut sa ii fac o surpriza pregatindu-i un tort in care am inclus un mesaj, o urare pe care noi toti, familia lui i-o facem, dorindu-i sa-si cultive talentul iar acesta sa-i fie recunoscut la cel mai inalt nivel al acestui sport.
Matei, urmeaza-ti visul si demonstreaza-ti forta, atinge si depaseste performantele idolilor tai, munceste serios si vei cuceri titluri la care aspira toti sportivii.
Pentru noi esti deja un invingator!
Te iubim si iti dorim o viata frumoasa, plina de bucuriile victoriilor obtinute pe fiecare treapta pe care o urci in drumul tau spre omul care vei deveni.

La multi ani!


Surpriza!





 Muah!
Ti-a pregatit mamaia un tort ciocolatos pe gustul tau.

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Dulceata de castane - Marrons glacés

Toamna cu nabadai.
Parcuri pustii.
Copaci despuiati, frunze rasucite pe caldaram..
Pasi tarsiti pe trotuar rascolind covorul pastelat.
... si amintiri.
......
Timpul trecut!
...  si totusi caldura palmelor ce se ating, atat de vie.
Plimbari luuungi pe sub castanii de pe Calarasi (acum rapusi de furtuna si batranete).
Comoara culeasa dintr-un caus spinos si daruita cu un sarut fierbinte, pastrata linga suflet pina la intalnirea urmatoare.
......
Un colt de strada cu castani.
Copil neastamparat cu bucle rebele.
Conducator de joc.
Nimeni nu misca in front pana nu primeste comanda.
Azi se culeg castane.
Se gauresc cu un cui, se trece elasticul prin orificiu, se face nod.
Cine visa la yoyo?
......
Povesti cu castani.

Le-am retrait langa un cos din magazin mangaind fructele lucioase.
Cate emotii!
Oare mi-a observat cineva clipele de neclintire?
Sau poate oamenii sunt prea grabiti si superficiali pentru asa ceva?

Culeg citeva intr-o punga.
Imi propun sa incerc ceva nou.
Si iar imi amintesc.
.....
Oras trezit in era comerciala dupa somnul ratiilor.
DIANA
Supermarket modern cu rafturi ce gem de marfuri.
Multe tentatii!
Delicatese.
ŞURUPLU KESTANE ŞEKERİ
Incercam!
Bun, fin, gustos!
Revenim.
Surpriza: o data, si atat!
„Nu se cereau. Nu am mai adus.”

Ma hotarasc pe loc.
Asta voi face!

Dulceata de castane






Desigur, ingredientul principal sunt castanele comestibile.


Bineanteles, ideal ar fi sa stim sa le alegem.
Eu nu am stiut insa am intuit ca cele mai mici sunt si mai fragede, apoi aspectul lucios imi indica faptul ca sunt proaspete.
Nu am stiut insa am aflat dupa aceea vizionand mai multe clipuri pe youtube ca, daca le voi pune in apa cele care vor pluti nu sunt bune, fiind putrede sau stricate, mucegaite.
Pregatirea lor necesita o tehnica simpla si daca se respecta niste conditii de timp, succesul este sigur.

Veti mai avea nevoie de:
- 1/2 kg zahar brun la 1/2 kg castane curatate
- un pahar cu apa
- o fiola esenta de vanilie
- 1 plic zahar vanilat Bourbon de la Dr Oetker
- o lingurita cuisoare,
- anason stelat

Urmeaza faza pe aplicatie :)
Se spala castanele cu apa rece, se scurg si se sterg cu o carpa.
Folosind un cutit zimtat vom face o crestatura fina pe banutul fiecarei castane.


Apoi se pun intr-un vas, se adauga apa, cat sa le acopere, si se pun pe foc, tinandu-se doar trei - cinci minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca.


Se scurg si se lasa alte cinci minute sa se racoreasca usor, cat sa suportam sa le atingem cu varful degetelor.
Atentie! Daca se racesc va fi greu sa indepartam coaja.
Se indeparteaza cu grija coaja lucioasa, 


fructele astfel pregatite punandu-se din nou intr-un vas cu apa rece.


Castanele proaspete vor fierbe repede, nu mai mult de 15 - 20 de minute, putand sa verificam cand sunt gata intepandu-le usor cu o scobitoare.
Se scurg de apa in care au fiert si, cand va fi posibila atingerea fara sa ne frigem la degete, vom indeparta repede si camasa fibroasa, astfel incat sa ramana doar miezul castanei.
Cat timp lucram la indepartatea pielitei punem la foc siropul pentru dulceata, amestecand intr-un vas apa, zaharul si mirodeniile.
Va trebui fiert pana incepe sa se ingroase, moment in care adaugam castanele.


Se mai fierb timp de 15 - 20 de minute, incercand siropul pe o farfurie.
Este gata cand urma trasa cu varful lingurei va ramane nemodificata, fara ca marginile sa se apropie.
Dulceata se pune in borcane curate imediat, acoperindu-se cu capacul, asa incat in timpul racirii, continutul se sterilizeaza.





Veti fi surprinsi de gustul aromat al fructelor in sirop, cu o textura combinata de nuci si alune.
Un parfum ce sigur va va transpune in atmosfera sarbatorilor imediate.

miercuri, 26 octombrie 2016

Spirale cu marmelada de casa

Toamna autentica afara!
Cu covor de frunze pastelat, cu cer plumburiu, frig patrunzator si umed ce inroseste nasul si aduce guturai, cu stoluri de ciori nehotarite ( va ploua sau va fi vreme buna?) roind deasupra orasului.
Cu oameni grabind infrigurati spre case, cu fumul din horn raspindind in vazduh mirosul lemnului ars, cu aroma bucatelor dichisite de gospodine harnice pentru iarna ce va veni.
Se umplu borcane cu muraturi asortate, se fierb zacusti de tot felul, se indeasa butoaie cu varza, iar cuptoarele nu dovedesc sa lege magiunul.
E timpul gutuilor parfumate si nu ma pot abtine sa nu prepar o marmelada gustoasa ce-mi zbuciuma sufletul cu amintiri.
O impart in portii egale cu fetele mele iar cu ce ramine in vas incropesc un desert simplu si rapid: spirale cu marmelada de casa.
Dau bine linga un ceai cind te cocolosesti invelit in pled intr-un colt de canapea si asculti o muzica buna (Creedence Clearwater Revival - I Put A Spell On You)






Aveti nevoie doar de:
- aluat fraged
- marmelada sau orice gem (magiun)
- 1 galbenus
- o lingura de lapte
- zahar pudra (pentru decor)

Daca nu aveti un aluat fraged, pregatit deja de dumneavoastra, in congelator merge si cel din comert, solutie si mai comoda.
Se decongeleaza la temperatura camerei foetajul apoi se desfasoara pe masa de lucru, direct pe folia in care a fost infasurat.
Se intinde un strat de marmelada de maxim 3 mm pe toata suprafata


dupa care, ajutindu-ne de celofan, rulam intr-un sul strins.


Se taie apoi in bucati egale pe care le asezam in tava pregatita cu hirtie de copt (eu folosesc o folie de copt teflonata pentru utilizari repetate).


Amestecam galbenusul cu o lingura de lapte si ungem spiralele pe lateral cu ajutorul unei pensule.
Se coc pentru 30 de minute la o temperatura de 240° C.


Se lasa sa se racoreasca si se pudreaza cu zahar pudra (vanilat, de preferinta)




Solutie rapida  pentru a iesi din impas in multe situatii: musafiri neasteptati, pachetel pentru serviciu, mic dejun sau picnic, cu efect sigur.

luni, 24 octombrie 2016

Pate de ficat de pui cu ardei copt jalapenos si curcuma

O varianta cu arome orientale pentru un pate de ficat de pui cremos, sanatos si apetisant.
Vine la pachet cu o combinatie coloristica si foarte fotogenica nu doar gustoasa.
Personalitatea iute a ardeilor jalapenos tempereaza atit cit trebuie, aroganta fada a ficatului de pui.
Mai punctam cu putin turmeric macinat pentru aroma si gustul piperat, un pic lemnos si gata, am obtinut un preparat inimos si provocator.
O oferta de nerefuzat chiar si pentru cei mai mofturosi.





Ingredientele retetei:

- 0.500 kg ficat de pui
- o ceapa mare, rosie
- 6 bucati ardei jalapenos, colorati (rosii, portocalii si galbeni)
- o lingura mustar Dijon
- sare, dupa aprecierea proprie
- 50 grame unt
- 4 linguri ulei de masline
- o lingurita curcuma macinata (turmeric)

Intii am pregatit ficatul, spalindu-l in citeva ape si indepartind pielitele. L-am pus la fiert pentru 20 de minute, indepartind spuma pe care a scos-o.


Se coc ardeii pe o tabla incinsa, atit cit sa se desfaca coaja de pe miezul carnos.
Dupa ce s-au copt pe toate partile se scot si se pun intr-o punga pe care o inchidem la gura.
Se vor aburi si astfel coaja se va indeparta foarte usor.
* Atentie! Ardeii sint destul de subtiri asa ca va trebui sa ii supravegheati ca sa nu se arda.


Intre timp, am tocat marunt ceapa, calind-o usor pina s-a inmuiat in uleiul de masline.




Am pus in vasul mixerului ficatul scurs, ceapa calita impreuna cu uleiul in care s-a prajit si ardeii curatati de coaja si seminte.
Se mixeaza trei minute pina se omogenizeaza.


Urmeaza condimentarea pastei obtinute adaugind sare dupa preferinta, o lingurita turmeric macinat si o lingura mustar de Dijon.
Mixam din nou doua minute ca sa se amestece ingredientele apoi lasam zece minute amestecul sa se odihneasca, timp suficient pentru ca aromele sa se combine.


La sfirsit adaugam si untul pentru o consistenta cremoasa si fina.
Va trebui sa verificam temperatura amestecului cu virful degetului inainte de a adauga untul.
Vom evita astfel topirea untului si aspectul de „taiat” (ca si la maioneza) al compozitiei.


Atit!
Rezultatul este fabulos!
Timpul de pregatire incurajeaza si persoanele cele mai ocupate sa isi rezerve maxim 30 de minute ca sa pregateasca un aperitiv delicios, proaspat, natural.
Pofta buna, deci!