marți, 29 mai 2012

Placinte fara foi - Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη

Situata in nordul Greciei, o parte însemnată a provinciei Epir este acoperită de masive montane respectiv de lanțul muntos al Pindului. Populatia regiunii se ocupa in principal cu cresterea animalelor, zona fiind renumita pentru industria produselor lactate, a brinzeturilor. Iaurtul din zonă din lapte de oaie sau capră e faimos.
Oameni instariti din zona, socrii mei nu faceau exceptie, ba chiar turmele lor numarau multe capete, motiv pentru care brinza era un aliment de care nu duceau lipsa.
Asa se face ca majoritatea preparatelor culinare, pe care le-am preluat de la soacra mea, includ in retete si acest produs, placintele fiind cele mai populare.
Placinta fara foi - Αλευρόπιτα - este una dintre cele mai simple plăcinte pe care le pregatesc gospodinele din Epir, perfecta pentru orice moment al zilei.
Reteta urmatoare nu a fost scrisa niciodata, insa am asistat de multe ori la pregatirea ei si chiar am repetat-o in propria bucatarie de nenumarate ori, asa incit m-am gindit ca ar fi potrivit sa folosesc aceasta ocazie, transformind-o intr-un document amintire.


joi, 24 mai 2012

Tort cu spuma de visine

Desi postez cu intirziere, acest tort a fost pregatit pentru a sarbatori atit aniversarea cit si onomastica fiicei mele, Eleni.
Un tort simplu, racoritor dar care contine cel mai important ingredient: iubirea.
La multi ani, fata noastra draga. Sa fii sanatoasa, fericita si implinita. Sa iti cresti frumos copiii minunati, sa le oferi un viitor linistit si sigur, ca sa te bucuri alaturi de ei. Frumusetea caracterului iti da stralucirea exterioara iar problemele care te provoaca zilnic te intaresc facindu-te puternica. Restul, sint nimicuri iar tu ai inteligenta de a le ignora.
Iti dorim ca viata sa iti astearna drumul numai cu bucurii si sa te intilnesti cu norocul la tot pasul.
Sa fii iubita si sa iubesti etern iar zilele sa iti fie mereu insorite. 
Te pupam, parintii tai care sint mindri de tine.
Reteta tortului nu este una foarte complicata dar necesita ceva timp de pregatire, avind in vedere ca intre etape va trebui sa stea la rece.
Insa rezultatul va va convinge ca merita sa il incercati.



miercuri, 16 mai 2012

Granita de pepene rosu

O propunere excelenta pentru zilele fierbinti de vara, un desert semi-inghetat savuros si extraordinar de racoritor - granita.
Cu origini italienesti, granita a patruns in multe tari atit ca bautura racoritoare semilichida, cit si sub forma unui desert asemanator inghetatei, dar cu o textura mai granulata datorata lipsei grasimilor din compozitie.
Prepararea este extrem de usoara si necesita ingrediente putine si simple dar ofera o solutie eleganta pentru tratarea musafirilor din zilele calduroase.

Mie imi place in mod deosebit pepenele motiv pentru care m-am gindit ca as putea pregati o granita de pepene rosu.



marți, 15 mai 2012

Frigarui de somon

Somonul, unul dintre cei mai spectaculosi dar si cei mai gustosi pesti din lume, este considerat o adevarata comoara naturala.
Este relativ sarac in calorii si scazut in grasimi saturate, dar bogat in proteine si in special in acizii grasi omega 3, foarte utili sanatatii noastre.  
Spre deosebire de alte tipuri de carne, somonul se digera foarte usor si consumat fript sau fiert la aburi aduce numeroase beneficii organismului uman.
Pentru ca nu doresc sa va consum timpul insirind aici avantajele directe ale consumului de carne de somon, cred ca este suficient sa va ofer un link unde, daca doriti, veti gasi informatii mai detaliate:
Somonul. Beneficiile consumului carnii de somon

In context, va propun o reteta de somon la gratar, pregatit intr-o maniera personala, prin utilizarea unor ingrediente pe care le agreez si combinate la libera alegere, fara a respecta vreo cutuma culinara, dar cu un rezultat admirabil.


duminică, 13 mai 2012

Inghetata de capsune

Aflindu-ne in plin sezon al capsunelor, nu trebuie sa ratam delicioasa inghetata de capsune, mai ales ca temperaturile ridicate ne-au luat prin surprindere atit de devreme.
Inghetata este un desert rece creat din produse lactate, cum sint laptele si frisca, combinate cu arome si indulcitori, precum zaharul. Aceasta mixtura este creata incet la rece pentru a preveni formarea cristalelor de gheata, rezultind o inghetata neteda, cremoasa, prin prelucrarea ingredientelor alaturi de aerul introdus in timpul procesului de amestecare.
Inghetata este cel mai vechi desert inventat pentru racorirea consumatorilor, suferind de-a lungul timpului numeroase modificari ale retetelor, odata cu aparitia noilor tehnologii de preparare, insa, cea mai buna inghetata ramine cea pregatita in casa.

Deci, sa pregatim o inghetata de capsune (fructul).



vineri, 11 mai 2012

Skordalia - σκορδαλιά

Skordalia sau skordhalia / skorthalia (σκορδαλιά, în limba greacă, de asemenea, numit αλιάδα) este un piure gros (sau sos), din bucătăria greacă, obtinut prin combinarea de usturoi zdrobit, cu piure de cartofi, nuci, migdale, sau de piine veche inmuiata si scursa, apoi frecata cu ulei de măsline pentru a obtine o crema, acesteia adaugindu-i-se la sfirsit otet.
Skordalia este echivalentul modern al anticului skorothalmi,  nume compus pleonastic din grecescul σκόρδο [skorðo] "usturoi" şi italianul agliata "usturoi", sau, poate, provensal - aïoli sau Catalană - allioli.
În Insulele Ionice, skordalia este mâncat ca un fel de mancare principal, folosindu-se lamiie in loc de otet.
Skordalia este de obicei servit ca garnitura cu peste prajit (în special cod sarat=bakaliar, μπακαλιάρος), legume prajite (în special vinete si dovlecei), peşte fiert sau legume fierte (în special sfecla).
Varianta de skordalia pe care am incercat-o eu mi-a oferit o experienta inedita, fiind o combinatie de crema usturoiata de miez de piine cu nuca macinata, ca garnitura pentru fasole batuta (facaluita).
Nu am experimentat-o niciodata desi, mi-a placut foarte mult.
In schimb va propun o reteta mai simpla, asa cum o pregatesc pescarii, si cum imi amintesc ca o pregatea bunica mea.




Pentru pregatire am folosit:
- sase cartofi potriviti
- trei catei de usturoi
- 4 - 5 linguri ulei de masline
- o lingura zeama de lamiie
- un borcan mic de fileuri de ansoa (anchois)
- citeva boabe de capere
- un praf de sare

Se curata cartofii si se pun la fiert, intregi.


Se piseaza usturoiul cu putina sare (nu foarte multa pentru ca fileurile sint deja sarate), apoi se freaca cu o lingura ulei de masline adaugindu-se la sfirsit si zeama de lamiie.


Se pun pe rind cartofii si se strivesc amestecindu-se energic cu usturoiul, pina se obtine un piure pufos. Se adauga cite putin si restul uleiului de masline, continuind sa amestecam pina cind piureul devine cremos.


Se scurg fileurile de anchois si se impart in doua.


Jumatate se toaca marunt apoi se pun peste piureul de cartofi, incorporindu-se in compozitie.


Se aseaza skordaliaua intr-un castron si se orneaza cu restul fileurilor si cu boabele de capere.



Acest aperitiv merge intr-o combinatie perfecta cu un paharel de ouzo dar daca nu aveti, merge si o bere rece

miercuri, 9 mai 2012

Chiftelute de dovlecei - κολοκυθοκεφτέδες

Sint lucruri marunte care creaza legaturi indestructibile cu anumite momente din viata.
Pentru mine, astfel de lucruri marunte isi au locul in sertarele memoriei alaturi de amintiri dragi, ceea ce le transforma in declic-uri atunci cind revin in atentie.
Ce vreau sa spun?
Vreau sa spun ca acest aperitiv simplu, chiftelute cu dovlecei - κολοκυθοκεφτέδες,


a declansat filmul amintirilor unei calatorii la Nafplio.
Nafplio - un oras magic, incarcat de istorie, cunoscut ca prima capitala a Greciei moderne, "cel mai frumos loc de pe pamint" - cum ii place fiicei mele sa spuna.
Parcurgind un drum strajuit de livezi de portocali din Peloponez, ajungi la capatul drumului in paradis, un labirint de stradute inguste, linistite, ce duc toate intr-o piata larga strajuita de terase. Cladiri vechi cu balcoane pline de flori, insiruite una linga cealalta oferind panorama de un albastru de smarald a marii ce invaluie cetatea Bourtzi - Μπούρτζι,


soare, magazine cu creatii locale hand-made, taverne ce isi extind spatiul pe trotuar oferind mincare buna, cu chelneri amabili si prietenosi ce te imbie cu produsele traditionale, irezistibil.
Si nu am rezistat "atacului", asadar ne-am asezat la o masa sub racoarea instalatiilor ce pulverizau stropi fini de apa.
In tavernele grecesti nu ajungi niciodata sa comanzi "felul doi". Varietatea aperitivelor este atit de mare incit foarte putini reusesc sa treaca la faza a doua a aventurii culinare.
Cu putini bani ti se ofera ocazia de a aprecia calitatea bucatariei grecesti, inventivitatea bucatarilor de a transforma rapid cele mai simple legume in preparate delicioase.
Si am ajuns la minunatele chiftelute de dovlecei - κολοκυθοκεφτέδες a caror modalitate de preparare o voi reda mai jos:



Sint necesare urmatoarele:
- 2 dovlecei proaspeti,
- 200 grame brinza - feta
- 2 - 3 linguri faina
- o legatura patrunjel verde
- un ou
- 1 lingurita sare
- ulei pentru prajit (de preferinta ulei de masline)

Se dau dovleceii pe razatoare,

se presara sarea deasupra si se lasa deoparte pentru citeva minute, ca sa scoata apa.
Se pun intr-un tifon si se storc bine, indepartind lichidul rezultat.
Se farimiteaza brinza si se adauga deasupra. Se toaca patrunjelul marunt dupa care se pune peste dovlecei. Se adauga si faina, apoi oul.


Se  amesteca totul pina se obtine o compozitie omogena, legata.


Punem intr-o tigaie uleiul la incins, pregatind intre timp o farfurie in care rasturnam putina faina, si formam cu o lingura gramajoare de aluat.


Procedam la fel ca si pentru chiftelele din carne, rostogolind gramajoarele prin faina apoi turtindu-le si dindu-le o forma rotunda, dupa care le punem in uleiul din tigaie. Se prajesc la foc potrivit rumenindu-se uniform pe ambele fete.


Se scot pe hirtie absorbanta pentru a elimina surplusul de ulei.




Atit de gustos, de sanatos si de racoritor.

luni, 7 mai 2012

Inghetata de iaurt si mascarpone cu topping de stafide sultanina

Caldura mare zilele acestea. A inceput cam devreme. Si ne “topeste” cu insistenta, epuizindu-ne, golindu-ne de energie.
Si care e cel mai rapid remediu atit pentru caldura cit si pentru recuperarea energiei?
O inghetata buuunaa, cu ingrediente sanatoase si topping natural.


Si gindul mi-a fugit la o inghetata speciala, consumata intr-un cadru absolut extraordinar, la o cofetarie de pe malul marii, in Loutraki – o statiune intima din Golful Corint.



Aici am mincat o incredibila inghetata Dodoni (Δωδώνη Παγωτά) din iaurt cu brinza proaspata.

Ori atmosfera placuta, cu briza sarata a marii pe obrajii incinsi de soarele de peste zi, sau poate senzatia noua pricinuita de faptul ca am inotat alaturi de delfini atingindu-i, ori poate faptul ca eram in familie - sarbatorind revederea rudelor cu mare bucurie, au contribuit la crearea acestei amintiri unice.

Din experimentele mele cu scopul de a reproduce acea reteta, cea pe care o postez astazi mi se pare cea mai apropiata.
Iata ce am pregatit: inghetata de iaurt si mascarpone cu topping de stafide sultanina.



Reteta presupune folosirea urmatoarelor ingrediente:


- doua cutii (2 x 150 grame) iaurt grecesc Olympus, 10% grasime
- o cutie mascarpone, 250 grame
- doua plicuri zahar pudra vanilat Dr. Oetker
- 50 grame stafide sultanina
- 30 ml lichior Disaronno

Se procedeaza astfel:
Intii, stafidele se pun intr-un vas turnindu-se deasupra lichiorul Disaronno.

Se pun intr-un castron iaurtul, brinza mascarpone si zaharul pudra,


mixindu-se bine - la viteza mica pina la completa incorporare a ingredientelor, apoi, pentru aproximativ 5 minute la viteza mare, pina se transforma intr-o crema pufoasa si ferma.


Se adauga si stafidele, incorporindu-se prin miscari usoare in crema de iaurt si brinza, asa incit sa nu pierdem aerul din volumul cremei.


Se rastoarna compozitia intr-un vas cu capac si se pune la congelator.


Pentru a evita formarea acelor de gheata, se scoate crema din congelator si se amesteca timp de 20 de secunde cu telul sau cu mixerul, apoi se pune vasul din nou la rece. Aceasta operatie se va repeta de cel putin patru ori la intervale de maxim doua ore, pentru a asigura consistenta cremoasa a inghetatei.


Pentru o savoare mai bogata, se poate adauga o lingurita de miere de albine deasupra. Eu nu am facut-o de data aceasta, dorind sa obtin o informatie cit mai clara in privinta retetei.


Dar pe viitor o voi face.