sâmbătă, 31 martie 2012

Placinta cu dovlecei - κολοκυθόπιτα

Nenumarate tipuri de placinte gatesc grecii. Sarate, dulci, cu verdeata si cu carne, cu legume, cu brinza sau iaurt, cu foi sau fara, in cuptor sau pe plita. Fel principal sau desert, placinta este parte din viata grecilor.
Nu era nimeni mai priceput la placinte ca soacra mea. Cum v-am mai spus, realizarea foilor pentru placinta era o arta. Un ritual respectat cu simplitatea gospodinei ce stia rostul bucatariei, gatind mereu si mereu, iar si iar, pentru familia sa. Cintarea din ochi faina, pregatea apa calduta, aducea aproape sucitorul, intindea foi de hirtie pe pat ca sa fie pregatite cind avea sa odihneasca foile pe ele pina ajungea la ultima, inainte de a umple placinta. Fetele mele roiau in jurul ei curioase, cu virful nasului plin de faina, urmarind cu ochii mari miinile ce invirteau sucitorul.
Printre placintele lor preferate, si sigur preferata cumnatei mele, se numara placinta cu dovlecei - κολοκυθόπιτα. Si pe buna dreptate. Daca nu ati incercat-o inca, va ofer reteta si va invit sa o pregatiti, asigurindu-va ca nu veti regreta experienta.


vineri, 30 martie 2012

Ceafa de porc cu salote

Hasmaua, numita si salota, esalot sau ceapa frantuzeasca, este o planta comestibila, inrudita cu ceapa, cu care se aseamana mult. Este cultivata ca planta aromatica si ca leguma comestibila. Bulbul, mai mult sau mai putin alungit, este constituit din sapte sau opt catei asemanatori cu niste cepe mici, deformate, cu gust si miros relativ apropiat cu al usturoiului dar mai putin iritant, si mai putin iute decit al cepei. Cateii diferiti nu sunt reuniti intr-un invelis comun. Comparativ cu ceapa, bulbul este in general mai mic si de forma asimetrica.
Termenul denumeste atit planta intreaga, cit si bulbul acesteia, care se utilizeaza de multa vreme in gastronomie. Este specifica bucatariei franceze.
Denumirea de hasma deriva din cuvintul maghiar hagyma (ceapa).
Denumirea de esalot deriva din latinescul ascalonia (cepa), (ceapa) de Ascalon. Ascalon era un oras situat pe vechiul teritoriu al filistinilor. Numit in prezent Ashkelon, orasul este situat pe teritoriul actual al statului Israel.
Se foloseste ca planta aromatica in multe sosuri si, sub forma cruda, in salate, tocata sau taiata felii subtiri. Inlocuieste usturoiul cind se doreste obtinerea unei arome mai delicate.
La noi, salota poate fi inlocuita cu succes in preparatele culinare de arpagic, nu numai pentru ca este mai usor de procurat.
Am fost surprinsa sa gasesc in magazin salote dar si mai surprinsa am fost sa vad ca nu este foarte scumpa. Asa ca mi-am spus ca merita sa incerc.
Si nu am gresit luind aceasta decizie. Este o mincare delicioasa.

joi, 29 martie 2012

Compot asortat

In anotimpul rece si la inceputul primaverii pe toti ne incearca reumatismul prin dureri articulare stinjenitoare si limitative. Exista remedii naturiste pentru aceasta afectiune pe care multi dintre noi ori nu le cunoastem, ori le ignoram. Pentru ameliorarea suferintelor datorate reumatismului fitoterapeutii recomanda consumarea compotului de mere, avind in vedere calitatile acestui fruct considerat pe drept cuvint medicament prin proportiile constituentilor sai in potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin.
Desi continutul marului este slab in vitamina A, in schimb, el contine vitamina B1, vitamina B ori riboflavina, vitamina PP in partile exterioare ale fructului, iar coaja merelor contine, mai mult decit dublul miezului, acidul pantotenic, si, in sfirsit, vitamina C - un mar da 10 mg de vitamina C (L. Binet).
Datorita acestor calitati consumul merelor in forma naturala sau sub forma de compot la inceputul primaverii constituie un suport in depasirea asteniei de primavara, in tratarea anemiei sau a afectiunilor bronhice datorate imunitatii scazute la iesirea din iarna.
Sint sigura ca toata lumea cunoaste reteta compotului de mere si ca nu am nimic nou de spus dar cum zilele acestea tocmai am pregatit asa ceva m-am gindit ca, macar prin prezentare, va voi face o sugestie sanatoasa.
Am ales o combinatie de mere si pere obtinind un compot asortat.


Am utilizat patru mere, de soiuri diferite, si patru pere, la fel ca si in cazul merelor, de soiuri diferite.

miercuri, 28 martie 2012

Ravioli cu ciuperci si sos de rosii

Mentionata pentru prima data intr-un manuscris anglo-normand din anul 1290, reteta de paste umplute este de origine italiana, de unde si numele "ravioli" ce deriva de la verbul din limba italiana "riavvolgere" (a impacheta).
Mentionate si in Decameronul lui Boccaccio, pastele umplute sint foarte populare in Italia, fiecare regiune avind retetele sale, cu forme rotunde sau patrate.
Diversitatea retetelor provine de la umpluturile pentru paste, de la carne si peste la legume si zarzavaturi, combinate cu ricotta. Cele mai cunoscute umpluturi includ dovleacul, cartofii, sparanghelul, ciupercile, spanacul sau urzicile in loc de carne, apreciate in mod deosebit in Liguria, acesta fiind si motivul pentru care dieta exclusiv vegetariana care le include poarta denumirea de dieta Ligurica.
La fel de variate sint si sosurile pentru ravioli, pentru realizarea lor utilizindu-se rosiile, smintina, sosul pesto sau chiar iaurtul.
Desi ravioli se gasesc acum in magazine fiind fabricate la scara industriala, avantajul pregatirii in casa ne ofera posibilitatea alegerii umpluturii si satisfactia personalizarii retetei, ca sa nu mai vorbim de prospetimea produsului.
Eu am pregatit o umplutura cu ciuperci si cascaval emmentaler in loc de ricotta dar aprecierile au fost favorabile.


luni, 26 martie 2012

Tort Diplomat

Va spuneam nu demult ca m-a dezamagit "pe definitiv" oferta cofetariilor.
Si cum un sfirsit de saptamina presupune putina relaxare intr-o atmosfera placuta , in mijlocul familiei, musai sa pregatesti ceva bun. Trecind in revista retetele pe care sint in stare sa le pregatesc cu succes sigur, m-am oprit la tortul Diplomat. O prajitura relativ economica, racoritoare, delicata si savuroasa in acelasi timp.
Este cuceritoare in vitrinele cofetariilor prin aspectul sau spumos dar nu se compara cu ceea ce putem realiza acasa utilizind numai ingrediente sanatoase.
Fara a avea pretentia ca sint o mare specialista si fara sa fiu lipsita de modestie, pot afirma ca tortul meu Diplomat este reusit.



vineri, 23 martie 2012

Salata de fasole

Detoxifierea organismului, dupa un regim alimentar bazat in principal pe preparate din carne, presupune o dieta din care sa faca parte multe legume proaspete, de sezon. Nu iti trebuie decit imaginatie ca sa gasesti repede solutia pentru o masa sanatoasa. Singura problema cu care te poti confrunta poate fi aceea ca nu te poti hotari ce sa alegi: ceapa verde, salata, ridichi, spanac, urzici, leurda, loboda, stevie, toate te imbie de pe tarabe, intr-o explozie de culoare dupa cenusiul iernii. Invirti in minte retete, faci combinatii si, in cele din urma, pleci cu sacosa plina de sanatate. Acasa vei da lupta: ciorba de loboda sa fie, spanac cu carne, sau cu ochiuri, salata de urzici cu usturoi?
Printr-o dilema de acest fel am trecut si eu, dar m-am repliat repede amintindu-mi de o salata preferata a socrului meu, pe care, recunosc, desi este foarte gustoasa in simplitatea ei, o pregatesc destul de rar: salata de fasole boabe cu verdeturi de primavara.


Smoothie cu kiwi si ananas

Ca sa fiu in ton cu postarea din pagina mea de "Utile", si pentru a veni in intimpinarea sfaturilor specialistilor cu privire la necesitatea abordarii unei diete echilibrate in aceasta perioada a anului, va fac o recomandare:
nici un mic dejun fara un smoothie plin de vitamine.
Eu am pregatit unul fara prea mare efort dar cu un rezultat excelent: kiwi si ananas.


miercuri, 21 martie 2012

Macaroane cu ciuperci si spanac - maccheroni con funghi e spinaci

Impartiti intre timpul petrecut la serviciu si tentatia de a face lungi plimbari in timpul liber, respirind aerul proaspat si mirosul reavan al vegetatiei la acest inceput de primavara, de multe ori ne vedem pusi in situatia de a pregati rapid o masa de seara. Nu trebuie insa sa facem rabat de la calitate si, mai ales, nu avem nici o scuza ca aceasta masa sa nu fie sanatoasa si apetisanta. Si asta pentru ca a doua zi o luam de la capat cu agitatia vietii, ceea ce presupune un consum energetic care ne vlaguieste si, daca nu sintem atenti, poate deveni patologic.
Intr-o astfel de situatie ne bazam pe solutia rapida pe care ne-o ofera pastele, si, cu putina imaginatie, gasim repede o reteta: sa combinam pastele cu ceva legume sanatoase cum ar fi ciupercile si spanacul.

marți, 20 martie 2012

Lipie Philadelphia cu carne si sos guacamole

Astazi are loc echinoctiul de primavara. Caracterizind echilibrul astral, momentul in care ziua este egala cu noaptea, echinoctiul simbolizeaza o stare de transformare a naturii, cind totul renaste sub primele raze calde ale soarelui [in credinta persana acest eveniment marcheaza o sarbatoare a luminii (binele) care infringe intunericul (raul)]. Efectiv, astazi vine primavara. Pentru noi, echinoctiul simbolizeaza o stare de armonie, dorinta de a renaste, care ne face sa fim curajosi, dinamici, activi, creativi.
Influentata de acest moment de efervescenta, m-am simtit tentata sa incerc experiente culinare noi si mi-a rezultat aceasta reteta: lipie Philadelphia cu carne si sos guacamole.

joi, 15 martie 2012

Snitel de pui cu piure de cartofi

Desi exista tendinta de a crede ca snitelul isi are originea in Austria, se pare ca de fapt vine din Italia, mai precis de la Milano si este inspirat de mai vechiul cotoletta alla milanese. Initial, snitelul vienez era un preparat festiv, insa ulterior a devenit prima optiune culinara a austriecilor si nu numai. Popularitatea sa vine de la usurinta pregatirii si a faptului ca poate fi preparat din orice fel de carne cu conditia ca aceasta sa fie bine fragezita.

Un snitel bine pregatit constituie cu siguranta o preferinta culinara. Iar faptul ca ingredientele folosite pentru pregatirea sa nu includ conservanti il recomanda cu succes pentru alimentatia sanatoasa a copiilor. Si copiilor le place tare. Spun asta bazindu-ma pe faptul ca snitelul e preferatul nepotilor mei, doi voinici.

Snitelul pregatit de mine astazi este din carne de pui si recomand cu caldura reteta tuturor.

miercuri, 14 martie 2012

Varza calita cu carne

Varza este o leguma care se prepara usor. Efectul antioxidant si valoarea nutritiva ale acestei legume nu pot fi trecute cu vederea.

Consumata cruda intr-o salata sau gatita in diferite stiluri, varza ne ofera o mare cantitate de vitamina C, vitamina A - ce ajuta la hranirea tesuturilor, aminind aparitia primelor semne ale imbatrinirii, vitamina B - care favorizeaza mentinerea echilibrului nervos, inlesneste absorbtia oxigenului in celule si metabolismul glucidelor si intareste respiratia celulara, minerale si fibre, avind un continut bogat de fier, mangan si cupru. Rivalizeaza chiar si cu antibioticele deoarece contine o anumita substanta bactericida ce reduce multi germeni. Si varza acra are un excelent efect asupra sanatatii. Prin fermentii pe care ii contine, aceasta contribuie la digestia celulozei si a grasimilor.

Continutul de sulf din frunze le atribuie acestora o actiune dezinfectanta si tonifianta in afectiunile bronhopulmonare, in cazul eczemelor si a seboreei, protejand pielea. Clorofila fixeaza calciul in organism, stimuleaza producerea hemoglobinei si combate anemiile. Pe linga vitamina A, B si sulf, varza mai contine si vitamina E, vitamina PP, magneziu, potasiu, calciu, fosfor. De aceea medicii recomanda consumul de varza femeilor insarcinate. Deoarece varza are un continut scazut de lipide, multe dintre dietele de slabit se bazeaza pe consumul acestei legume.

Desi imi place foarte mult varza, nu gatesc decit rar aceasta leguma. Insa, de fiecare data cind o fac, gindul meu merge la varza pe care o gatea mama mea si, tot de fiecare data regret faptul ca nu i-am aflat secretul, iar acum e prea tirziu.
Nu ma pricep sa pun la murat varza, am incercat dar cred ca exista si pentru asta un secret pe care nu il detin, insa, am in piata un furnizor de incredere de la care cumpar mereu. Ceea ce am facut si acum, cind m-am hotarit sa gatesc varza calita. In final am obtinut un preparat gustos, hranitor si sanatos.


duminică, 11 martie 2012

Tort Delicat


De multe ori farmecul unui eveniment este umbrit de faptul ca, desi toata lumea se asteapta sa primeasca ceva pe masura momentului, de fapt au parte doar de putina imagine si multa, multa butaforie.
Totul a capatat doar un aspect comercial si nimeni nu mai acorda atentie si calitatii.
Acesta este motivul pentru care am renuntat la produsele din comert si incerc sa ofer familiei doar retete cu ingrediente naturale, sanatoase, cautind pe cit posibil sa le fac si o prezentare aspectuoasa.
Ma ajuta si informatiile pe care le culeg de pe internet, dar sint la inceput, insa, promit sa  ma perfectionez.
Folosind citeva sfaturi de pe blogurile unor minunate Doamne, de la care am aflat cum pot obtine ornamente  pentru tort, am avut bucuria de a realiza un tort delicat, cu o crema fina si, dupa cum m-au asigurat toti cei ce l-au admirat, foarte atragator.


Am utilizat recomandarile si sfaturile pretioase ale lui Lily si ale Silviei
ale caror bloguri le puteti urmari accesind urmatoarele linkuri:
http://lilysblog-lily.blogspot.com/
http://madebysilvia.blogspot.com/

vineri, 9 martie 2012

Placinta cu spanac - σπανακόπιτα

Foarte populara in Grecia, reteta placintei cu spanac (σπανακόπιτα) capata caracteristici diferite in functie de zona din care provine. In multe retete veti intilni ceapa sau mararul, in altele, pe linga spanac se adauga patrunjel din belsug.
Oricum ar fi pregatita, aceasta placinta are un continut bogat in nutrienti si antioxidanti. 
In plus, prezentarea apetisanta si gustul aromat, face ca, chiar si cei ce nu agreaza in mod deosebit spanacul, sa il poata consuma cu placere si cu multe beneficii.
Nu a aparut inca pe piata spanacul proaspat dar asta nu m-a impiedicat sa prepar o delicioasa placinta, dupa o reteta personala, dar pastrind baza retetei transmise de soacra mea.


joi, 8 martie 2012

La multi ani!

Pentru ca sinteti cele care insenineaza zilele tuturor celor pe care ii iubiti, pentru ca sinteti cele care suflati dragoste peste orice faceti pentru familia voastra, pentru ca sinteti cele care numai cand priviti catre copiii vostri dati lumii mai multa frumusete, pentru ca sinteti cele care gasesc in fiecare zi timp pentru orice problema si orice nevoie a celor dragi, pentru ca o luati de la capat in fiecare zi, mai puternice si mai hotarate, pentru ca sufletul vostru stie ce e iubirea, cum se daruieste si cum se primeste ea... si pentru tot ceea ce reprezentati... pentru voi timpul se opreste putin in loc la fiecare inceput de Primavara, sa va aduca un omagiu...
De aceea, in aceasta zi fiti frumoase pentru voi, primiti iubirea ce vi se ofera, lasati mingiierile sa va incalzeasca si traiti-va fericirea.


marți, 6 martie 2012

Imam bayildi

Tradiţia culinară de la Constantinopol, ca si cea din Asia Mica, au îmbogăţit bucătăria grecească cu multe specialităţi, una dintre acestea fiind Imam bayildi.
Vorbesc despre bucataria greceasca avind in vedere faptul ca in Grecia am mincat prima data acest delicios preparat.
Era cu multi ani in urma, prin 1981, cind, impreuna cu sotul meu, ne aflam pentru prima data in vizita in locurile natale ale socrilor mei. Cu toate ca ne vedeau pentru prima data, oamenii isi doreau sa le fim oaspeti, bucurindu-se de prezenta noastra acolo pentru a afla vesti de la vechii lor prieteni si intrecindu-se sa ne invite la masa.
Asa s-a intimplat ca, onorind o astfel de invitatie, am avut ocazia de a degusta ceea ce am aflat apoi ca se cheama "Imam bayildi".
Intelegind de ce poarta aceasta denumire - "Imamul a lesinat - dupa ce mi-am consumat portia (absolut delicioasa, desavirsita),  am solicitat gazdei reteta si de atunci pregatesc si eu acest fel de mincare.


Reteta din Epir, Frangades, preluata in 1981 de la Alexandra Valekas

luni, 5 martie 2012

Paste fusilli cu carne

Pastele au un rol important in bucataria noastra, regasindu-se adeseori in retetele mele preferate.
Preparate dintr-o faina de cea mai buna calitate, pastele ofera posibilitatea obtinerii rapide a unei mese usoare si hranitoare, alaturi de carne si diverse sosuri.
Fara alta introducere, va prezint in continuare o reteta de paste fusilli cu carne, gatite in cuptor, imbogatite cu sos de rosii si condimentate cu oregano din belsug.


joi, 1 martie 2012

Strudel cu mere

Produs de patiserie traditionala austriaca, strudelul a capatat popularitate in timpul Imperiului habsburgic.
In reteta originala se utiliza un aluat foarte elastic preparat dintr-o faina cu un continut ridicat de gluten, ou, apa si unt, fara adaos de zahar, lucrat viguros, odihnit si apoi intins foarte subtire, atit de subtire ca, conform unor anecdote autohtone, trebuia sa fie posibila citirea unei scrisori de dragoste prin foaia de strudel. Foaia se aseza pe un prosop si, dupa ce umplutura se intindea pe ea, era rulata cu ajutorul prosopului.

Savuros, cu un gust usor dulce - amarui, usor picant si usor intepator, datorat scortisoarei, un pic acrisor - datorat merelor, strudelul este desertul perfect, micul dejun complet, hranitor si vitaminizant, adorat deopotriva de parinti si copii.

Asa ca, sa ne indulcim.