Nu stiam ca "balmos" este denumirea pentru mamaliga cu cirnat pe care ne-o dadea mamaia pe vremea cind copii fiind ne adunam in jurul mesei de lemn fara picioare.
Tin minte doar cratita mare de tuci in care se rinduiau in straturi brinza si cirnatii rumeniti usor sub mamaliga virtoasa.
Cautind sa aflu etimologia acestui cuvint am inteles ca provine din limba maghiara si face referire la mincarea ciobaneasca pregatita din faina de porumb fiarta in lapte sau jintita in care se amesteca din belsug brinza de oaie.
Balmosul meu are in combinatie si cirnati de casa, ba chiar si un ou, in plus, s-a rumenit ceva vreme si in cuptor, gustul mamaligii coapte fiind delicios.
Nu e mare complicatie in prepararea balmosului.
Intii se pune apa la fiert adaugindu-se un praf de sare. Cind apa da in fiert se adauga malaiul in ploaie amestecindu-se continuu ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa pe foc citeva minute, timp suficient ca malaiul sa fiarba si sa se lege, avind grija ca sa nu se prinda de fundul vasului.
Se unge un vas de sticla termorezistenta cu unt asezindu-se apoi un strat de mamaliga.
Se da pe razatoare o bucata de feta de oaie pe care o presaram intr-un strat gros peste mamaliga. Rumenim usor in tigaie doi cirnati de casa pe care ii feliem. Jumatate din feliile de cirnat se aseaza peste brinza.
Acoperim cu un alt strat de mamaliga si punem restul feliilor de cirnat deasupra. Apasind usor cu dosul unei linguri in mijlocul patului de mamaliga spargem un ou asezindu-l in locasul format.
Presaram ceva brinza pe suprafata preparatului apoi introducem pentru maxim 20 de minute in cuptor.
Se lasa citeva minute sa se racoreasca apoi se serveste cu salata de sfecla rosie sau alte muraturi la indemina. A, eventual si cu o cana de vin fiert alaturi.
Mmmm, nu simtiti mirosul de scortisoara din vin?
Atunci sigur miroase a cirnat rumenit.
Tin minte doar cratita mare de tuci in care se rinduiau in straturi brinza si cirnatii rumeniti usor sub mamaliga virtoasa.
Cautind sa aflu etimologia acestui cuvint am inteles ca provine din limba maghiara si face referire la mincarea ciobaneasca pregatita din faina de porumb fiarta in lapte sau jintita in care se amesteca din belsug brinza de oaie.
Balmosul meu are in combinatie si cirnati de casa, ba chiar si un ou, in plus, s-a rumenit ceva vreme si in cuptor, gustul mamaligii coapte fiind delicios.
Nu e mare complicatie in prepararea balmosului.
Intii se pune apa la fiert adaugindu-se un praf de sare. Cind apa da in fiert se adauga malaiul in ploaie amestecindu-se continuu ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa pe foc citeva minute, timp suficient ca malaiul sa fiarba si sa se lege, avind grija ca sa nu se prinda de fundul vasului.
Se unge un vas de sticla termorezistenta cu unt asezindu-se apoi un strat de mamaliga.
Se da pe razatoare o bucata de feta de oaie pe care o presaram intr-un strat gros peste mamaliga. Rumenim usor in tigaie doi cirnati de casa pe care ii feliem. Jumatate din feliile de cirnat se aseaza peste brinza.
Acoperim cu un alt strat de mamaliga si punem restul feliilor de cirnat deasupra. Apasind usor cu dosul unei linguri in mijlocul patului de mamaliga spargem un ou asezindu-l in locasul format.
Presaram ceva brinza pe suprafata preparatului apoi introducem pentru maxim 20 de minute in cuptor.
Se lasa citeva minute sa se racoreasca apoi se serveste cu salata de sfecla rosie sau alte muraturi la indemina. A, eventual si cu o cana de vin fiert alaturi.
Mmmm, nu simtiti mirosul de scortisoara din vin?
Atunci sigur miroase a cirnat rumenit.
Pun pariu ca ginerele mic daca vede ii vineo poftaaaa!!!
RăspundețiȘtergereBlogul asta o sa ma faca sa ma las de Raw-Vegan...
RăspundețiȘtergereMi-e foameeeeeeeeeee... Vin la tine la masa, ca arata prea bine... Pupici si week-end placut !
RăspundețiȘtergereMmmm...arata grozav!!!
RăspundețiȘtergeree clar: tot ce e simplu e si f bun! si cum arata sfecla...vai ce pofta...
RăspundețiȘtergereCe pofta mi-ai facut... si noi il facem si stiu ca e o bunatate! Pup!
RăspundețiȘtergereCat de bun este!!Si arata de milioane!
RăspundețiȘtergereO zi buna!
Mersi,uitasem de preparatul asta grozav!
RăspundețiȘtergereEu stiam ca "balmos" este mamaliga facuta cu jintuiala , deci o mamaliga acrisoara. Dar depinde de zona, oricum mamaliguta cu carnati arata bestial.
RăspundețiȘtergereSuper, o sa fac și eu!
RăspundețiȘtergereBun,bun,bun,acum ma apuc de treaba,multumesc ca mi-ai reamintit!!!!
RăspundețiȘtergere