Mi-a soptit mie un frasin ca iarna e pe duca iar primavara e aproape.
In pinul din coltul gradinii vrabiutele au pus de-un sfat, cum sa faca sa dea vestea.
Si chiar de Dragobete doua turturele isi fac ocheade.
Se zburleste ea iarna prin crengi, insa sint ultimele puteri.
Incet dar cu pasi siguri, cu mesageri plapinzi dar hotariti, primavara vine catre noi.
Aduce sperante cu fiecare mugur ce se desface, imprastie voiosie cu fiecare ciripit, aduce schimbare cu brazdele proaspete din cimp, deschide orizontul cu fiecare raza de soare ce strapunge cenusiul cerului.
Acesta da, e motiv de sarbatoare.
Iar eu i-am pregatit un dulce sa simta ca e bine primita si mult asteptata: mille-feuille cu mere caramelizate - Μιλφέιγ.
O succesiune de multe straturi de foietaj aerat si crocant, umplut cu crema de vanilie, este conceptul care sta la baza prajiturii mille-feuille.
In pinul din coltul gradinii vrabiutele au pus de-un sfat, cum sa faca sa dea vestea.
Si chiar de Dragobete doua turturele isi fac ocheade.
Se zburleste ea iarna prin crengi, insa sint ultimele puteri.
Incet dar cu pasi siguri, cu mesageri plapinzi dar hotariti, primavara vine catre noi.
Aduce sperante cu fiecare mugur ce se desface, imprastie voiosie cu fiecare ciripit, aduce schimbare cu brazdele proaspete din cimp, deschide orizontul cu fiecare raza de soare ce strapunge cenusiul cerului.
Acesta da, e motiv de sarbatoare.
Iar eu i-am pregatit un dulce sa simta ca e bine primita si mult asteptata: mille-feuille cu mere caramelizate - Μιλφέιγ.
O succesiune de multe straturi de foietaj aerat si crocant, umplut cu crema de vanilie, este conceptul care sta la baza prajiturii mille-feuille.
O prajitura cu o istorie bogata, cu radacini adinci in timp, comuna tuturor popoarelor, a carei reteta a suferit si inca mai sufera numeroase modificari.
Cu aceasta varianta scriu si eu un rind modest in istoria minunatei prajituri.
Cu aceasta varianta scriu si eu un rind modest in istoria minunatei prajituri.
Pentru pregatire am utilizat:
- 1/2 pachet de foi de placinta
- 5 mere potrivite
- 1 pahar de zahar tos
- 1 lingurita de pudra de scortisoara
- 4 - 5 picaturi esenta de rom
- 50 ml coniac
- 2 linguri miere de albine
- 400 ml smintina de separator
- 1 plic de zahar pudra Dr Oetker
- 1/2 pachet de foi de placinta
- 5 mere potrivite
- 1 pahar de zahar tos
- 1 lingurita de pudra de scortisoara
- 4 - 5 picaturi esenta de rom
- 50 ml coniac
- 2 linguri miere de albine
- 400 ml smintina de separator
- 1 plic de zahar pudra Dr Oetker
Intii merele se taie cubulete. Apoi se pun intr-un vas impreuna cu zaharul tos, scortisoara si esenta de rom.
Se aseaza vasul pe foc mic, amestecindu-se usor pina se caramelizeaza cubulete. In acest moment se adauga coniacul
continuindu-se gatirea pina la completa evaporare a lichidului. Se dau deoparte de pe foc sa se racoreasca.
Intre timp pregatim formele pentru prajituri. Acestea se ung cu unt inainte de a aseza straturile de foi de placinta.
Foile de placinta se taie in doua pe lung apoi se ung pe rind din abundenta cu unt topit.
Se aseaza suprapunindu-se cite patru foi in fiecare forma dupa care utilizind o foarfeca pentru bucatarie tundem marginile lasind sa se rasfringa in afara maxim 1 cm. Umplem apoi formele cu merele caramelizate.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru maxim 20 de minute. Se vor colora intr-un auriu apetisant si vor deveni crocante si fragede.
Cit sint calde se ung marginile cu miere de albine.
Apoi se pregateste frisca, in modul clasic, din 400 ml de smintina de separator si un plic de zahar pudra Dr. Oetker amestecindu-se la viteza medie a mixerului pina apar virfuri ferme.
Se decoreaza tartele cu frisca din belsug apoi se pudreaza cu scortisoara.
Se aseaza vasul pe foc mic, amestecindu-se usor pina se caramelizeaza cubulete. In acest moment se adauga coniacul
continuindu-se gatirea pina la completa evaporare a lichidului. Se dau deoparte de pe foc sa se racoreasca.
Intre timp pregatim formele pentru prajituri. Acestea se ung cu unt inainte de a aseza straturile de foi de placinta.
Foile de placinta se taie in doua pe lung apoi se ung pe rind din abundenta cu unt topit.
Se aseaza suprapunindu-se cite patru foi in fiecare forma dupa care utilizind o foarfeca pentru bucatarie tundem marginile lasind sa se rasfringa in afara maxim 1 cm. Umplem apoi formele cu merele caramelizate.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru maxim 20 de minute. Se vor colora intr-un auriu apetisant si vor deveni crocante si fragede.
Cit sint calde se ung marginile cu miere de albine.
Apoi se pregateste frisca, in modul clasic, din 400 ml de smintina de separator si un plic de zahar pudra Dr. Oetker amestecindu-se la viteza medie a mixerului pina apar virfuri ferme.
Se decoreaza tartele cu frisca din belsug apoi se pudreaza cu scortisoara.
Arata senzational!!!!!!!!!!
RăspundețiȘtergereCe bine arata, grozave!! Felicitari pentru prezentarea frumoasa!
RăspundețiȘtergereOau! Arata perfect, iar gustul este irezsitibil!
RăspundețiȘtergereAi făcut ceva senzațional cu merele din dotare. Artistic și delicios.
RăspundețiȘtergereCe desert fin si elegant.Iar prezentarea e pe masura.Felicitari
RăspundețiȘtergereMama mea e poeta si artista culinara! Pup!
RăspundețiȘtergereinteresanta abordare si combinatie, imi place cum a iesit, arata crocant si delicios si au o culoare frumoasa :)
RăspundețiȘtergere