joi, 13 iunie 2013

Placinta cu brocoli

Cind vintul iti sufla in pinzele sufletului nu ii refuzi oferta.
Mai ales ca nabadaile acestui inceput de vara ne-au limitat desfasurarile pescaresti.
Cum am prins o geana de soare am pus la cale o plimbare documentara care de mult ne atragea: manastirile Dobrogei.
Nu iti ajunge ziua ca sa le treci pe toate insa facind o impartire zonala ai timp suficient sa parcurgi un traseu impresionant prin peisajul ce te insoteste: la stinga - Lunca Dunarii, cu luciul de apa unduind stufarisuri dese - adapostind specii diverse de pasari, la dreapta - cocoase pietroase ce te surprind cu adincul padurilor atit de tacute incit ai impresia ca locul de unde vii - orasul - nici nu exista.
Revenim la realitate pe inserat, treziti de "lanternele de interogatoriu" (ce ne urmaresc banuitor peste Dunare pina acostam) ale urbei, care, recunoscindu-ne, ne intinde un drum familiar plin de hirtoape pina in fata casei.
Brusc, realitatea ne trece prin stomac.
Solutie de criza (de timp).
Placinta.
Insa nu poate fi o placinta obisnuita dupa o astfel de aventura.
Introduc un element nou in reteta si obtin efectul surpriza: placinta cu brocoli.




Ne salveaza in toiul crizei:
- un pachet de foi de placinta
- 300 grame cas putin sarat
- un pachet de 400 grame brocoli (congelat)
- 3 oua
- 50 de grame unt
- 8 linguri ulei de masline
- 3 linguri lapte
- susan (pentru decor)

Intii incalzim patru linguri de ulei de masline in care vom cali brocoli pina se evapora tot lichidul lasat de leguma.

Intre timp maruntim casul intr-un vas. Dupa ce s-au racorit pasam buchetelele de brocoli apoi le adaugam peste cas omogenizind compozitia,

Punem si doua oua ca sa se lege amestecul.

Amestecam 50 grame de unt cu patru linguri de ulei de masline si incalzim 30 de secunde la microunde. Vom folosi amestecul ca sa ungem foile de placinta.

Taiem pe lung un pachet de foi, apoi luam cite trei si le suprapunem dupa ce le ungem pe fiecare cu untul topit. Intindem compozitie de umplutura pe o margine apoi rulam obtinind un sul subtire.


Pregatim in mod identic inca un sul dupa care le vom impleti. Asezam placinta obtinuta intr-o tava tapetata cu foaie de copt.

Batem un galbenus cu trei linguri de lapte obtinind un amestec cu care vom unge placintele inainte de a le introduce in cuptor. Presaram deasupra susan pentru decor apoi coacem pentru aproximativ 30 de minute la 200 grade Celius.



Surprinzator gustul!
O placinta cu un gust delicat, aromata, crocanta si taaare satioasa.




4 comentarii:

  1. Delicioasa pentru mine si apetisanta si pentru cei care in mod normal nu-s fani brocoli!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am mincat niciodata broccoli in placinta, dar e buna ideea pentru la iarna, cind am gradina plina de broccoli. Pupici si iau o feliuta, ca sa degust.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt fan brocoli!!Sigur o sa incerc reteta!!!!

    RăspundețiȘtergere