joi, 4 iunie 2015

Meringue cu frisca si fructe

Cind ii intra ceva in cap Alexandrei, sa te tii!
S-a declarat impresionata de toate deserturile mele insa mereu urma un “dar cred ca o Pavlova ar fi …”.
Pina la urma mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba.
Stiam ca trebuie sa tin cont de anumite conditii pentru o reusita maxima, nu imi lipsea indeminarea si motivatia si totusi, simteam un nod in git.
Daca nu am batut suficient albusurile?
Daca nu imi iese bezeaua?
Daca nu am incalzit bine cuptorul?
Trebuia sa rezulte o prajitura departe de una obisnuita ca sa nu-i insel asteptarile.
Nu a fost tocmai o Pavlova perfecta dar fata mea a fost impresionata MAXIM.
Dar ce este Pavlova?

Un desert elegant rezultat prin umplerea unui strat de bezea, crocanta la exterior dar cu miezul lipicios, cu frisca si fructe proaspete, ca in imaginea de mai jos:



Fiind vorba despre o bezea, este important ca ustensilele cu care veti lucra sa fie impecabil degresate, albusurile sa fie perfect separate de galbenusuri, sa se pastreze acoperite pina ce ajung la temperatura camerei, iar zaharul (de preferinta extrafin, asa incit sa se proceseze cit mai rapid) sa fie adaugat treptat, numai dupa ce prima transa a fost complet incorporata. 
Astfel albusurile vor atinge volumul maxim.

Avem nevoie de:
- 6 albusuri
- 250 grame zahar pudra cu aroma de vanilie Dr. Oetker
- 3 linguri amidon
- esenta de vanilie
- o lingura de otet
- un praf de sare
- 400 ml smintina de separator (smintina dulce, grasa, pentru frisca)
- 1 plic 80 grame zahar pudra cu aroma de vanilie Dr Oetker
- fructe proaspete, pentru garnitura


Pentru inceput separam albusurile de galbenusuri. Este bine sa facem acest lucru cit ouale sint inca reci, de la frigider, intrucit consistenta albusurilor este mai densa, usor gelatinoasa, ceea ce va ajuta la colectarea lor.
Vom acoperi apoi vasul cu un prosop curat si le vom pastra la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute, timp in care vor deveni fluide si se vor spuma mai usor.
Intre timp, preincalzim cuptorul la o temperatura de 160 de grade Celsius.
Incepem sa agitam continutul vasului la viteza mica a telurilor, pina vom obtine virfuri moi.


Adaugam sarea


si otetul, pentru ca albusurile sa se transforme intr-o spuma tare, consistenta, pastrindu-si forma, fara sa se lase.


Urmeaza incorporarea zaharului, lingura cu lingura, urmatoarea cantitate de zahar fiind adaugata numai dupa ce prima cantitate a fost complet dizolvata.


Vom activa treapta superioara de viteza a mixerului si vom continua sa amestecam spuma de albusuri pina obtinem o bezea lucioasa si tare.
Se incorporeaza si amidonul, continuind mixarea pina la omogenizarea amestecului.


Pregatim o tava tapetind-o cu hirtie de copt apoi, ajutindu-ne de un inel de tort cu diametrul de 18 cm, dam o forma bezelei. Rasturnam spuma de albus in interiorul inelului si nivelam usor cu o spatula, dupa care indepartam forma, obtinind un blat frumos.


Introducem tava in cuptor pentru aproximativ 45 de minute, lasind bezeaua sa se coaca fara a deschide usa aragazului, riscind ca aceasta sa se lase.
Dupa ce timpul de coacere a expirat lasam blatul sa se raceasca complet in cuptor.
Atentie! O temperatura mai ridicata de coacere va duce la arderea blatului, ceea ce ii va da un gust amarui, iar interiorul nu va ma fi nicidecum lipicios.
Sincer, bezeaua mea s-a lasat putin, datorita faptului ca nu am respectat sfaturile pe care le-am enumerat mai sus, deschizind la un moment dat usa cuptorului, din curiozitate.
Chiar daca aspectul nu a fost de "mare chef", per ansamblu a avut un succes de zile mari.
Pina la racirea blatului am pregatit frisca, amestecind smintina cu continutul unui plic de 80 grame de zahar cu aroma de vanilie de la Dr Oetker, realizind cantitatea de frisca necesara pentru ornare.


Pentru a compensa putin din dulceata bezelei si a decorului de frisca am folosit fructe proaspete, variate, cu un gust usor acrisor, efectul fiind foarte reconfortant, subliniind perfect nobletea prajiturii.



Prajitura suporta o varietate mare de combinatii (creme, fructe), cea propusa de mine fiind doar o sugestie, destul de reusita si sigur, tare apreciata.
Cel putin asa inteleg din mesajul alaturat: "Multumesc mama pentru minunata!!!" :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu