luni, 7 decembrie 2015

Rasol alb de vitel cu varza de bruxelles si sos gorgonzola


O propunere iesita din tipar pentru masa de sarbatori.
De ce?
Pentru „aerul” usor „subtire” al ingredientelor ce isi dau concursul, pentru gustul fin, deosebit, al sosului picant, usor sarat si putin iute, si pentru asocierea sa inedita cu varza de Bruxelles.
Alaturam combinatiei un rasol alb de vitel si vom obtine un preparat delicat, intr-o bogatie de arome, apoi tragem tusele finale intr-o tenta amaruie cu o salata de rucola.
Ramine doar sa punem vinul la rece!
 
 
 
 

Putine ingrediente dar rafinate, in cantitati mici:
- un rasol alb de vitel, cam la 500 - 700 grame
- 500 ml supa de legume
- doua linguri ulei
- 500 grame varza de bruxelles (congelata, un pachet de la Dujardin)
- 50 grame unt
- 75 grame Gorgonzola cremoso cu mucegai
- 100 grame smintina
- 100 ml lapte
- sare, piper - dupa preferinta

 
Carnea se feliaza subtire si se rumeneste in ulei incins pe ambele parti, la foc mare, asa incit procesul de prajire sa aiba loc rapid pentru ca sucurile sa se pastreze in interiorul feliilor de carne.

 

Se adauga supa de legume calda sau, in lipsa, apa fierbinte la care se adauga o lingurita de knor de legume. Se acopera vasul cu un capac si se lasa sa fiarba aproximativ 40 de minute, urmarind sa nu scada foarte mult lichidul din vas, situatie in care vom completa cu apa fierbinte pina ce carnea este acoperita. Carnea este fiarta cind se inteapa usor cu furculita.

 
In aceasta faza se adauga varza de bruxelles si se lasa sa clocoteasca la foc mic maxim 10 minute.

 
Separat pregatim sosul.


Intr-o tigaie topim untul apoi adaugam smintina. Amestecam pina se omogenizeaza si adaugam gorgonzola. Cind aceasta s-a topit si a fost incorporata in sos, se adauga laptele. Se lasa sa fiarba inabusit pentru 5 minute pina se ingroasa usor. Se toarna peste carnea si varza de bruxelles, se condimenteaza dupa gust, adaugind sare si piper, si se lasa la foc mic ca sa se combine aromele iar sosul sa capete consistenta.


O combinatie de exceptie!
Poate fi preparatul de la miezul noptii la trecerea dintre ani alaturi de sampania obligatorie.


 
 
 
Va doresc sarbatori linistite, petreceri cu moderatie si cumpatare, si multa sanatate!

Un comentariu:

  1. Perfect draga Kyra, arata bine si cu ingredientele folosite trebuie sa aiba un gust superb, multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere