miercuri, 13 ianuarie 2016

Sarailii spirala - Gül Baklava

Sau cum sa te rasfeti la o cafea.
Raze de soare mijind printre frunze de vita incalzind moale, ibricul aburind in nisipul fierbinte, caimac gros pe fundul cestii, rahat aromat pudrat alaturi si un dulce de casa, de culoarea mierii: Gül Baklava.
Te afli in Rai?
Nuuu!
Esti doar in bucataria mea si esti binevenit!





Doar prezentarea finala difera de baclavaua obisnuita in rest, ingredientele sint aceleasi iar procedura de pregatire o veti gasi aici  .
Se va inlocui faza de asamblare inaintea coacerii procedind astfel:
Se aseaza foile de placinta pe masa de lucru taindu-le in doua pe lung. Se suprapune prima jumatate peste a doua si se acopera cu un prosop de bucatarie ca sa nu se usuce.


Ungem fiecare foaie cu untul pe care in prealabil l-am incalzit usor:


Presaram amestecul de nuca pregatit ca in link-ul amintit pe suprafata foii intr-un strat subtire apoi rasucim intr-un sul subtire, nu foarte strins.
Apucind un capat al sulului il intoarcem cit sa realizam un miez apoi rasucim tot sulul in jurul acelui miez obtinind o spirala.


Se aseaza melcii astfel obtinuti intr-o tava, se ung cu un sirop legat preparat din zahar, apa, esenta de vanilie, citeva cuisoare si coaja rasa de portocala


se adauga in mijlocul prajiturii o lingurita de nuca macinata sau fistic, dupa care se coc la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute, pina se rumenesc auriu.
Cind sint gata, se toarna cu un polonic restul siropului peste fiecare spirala cit este inca fierbinte.
Se lasa tava in cuptorul inchis pina se raceste prajitura si absoarbe tot siropul.
Veti obtine un desert divin!


2 comentarii: