Desi mi-a atras de nenumarate ori atentia
printre fructele exotice facandu-mi cu ochiul aspectul sau inedit, artistic,
necunoscandu-i calitatile si neavand habar asupra gustului sau, il programam
mereu pentru o achizitie ulterioara, si il vedeam doar decorand un tort
delicat.
L-am descoperit de curand intr-un raft de magazin, printre alte fructe pe care
deja le combinam in forma deshidratata cu iaurtul.
Mi-am spus: „acum e cazul” (!) si am strecurat un plic in cos.
Acasa, google search si, „cireasa” fotogenica a crescut in ochii mei.
Supranumită şi Cătina incaşilor (sau Ciresele de pamant), Physalis
peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în America de
Sud apreciat ca fiind unul dintre cele mai gustoase fructe.Fructul
comestibil are culoare portocalie, este rotund, usor lipicios la atingere, și
este protejat intr-o capsula stravezie, creponată, de forma unui lampion
chinezesc, care se usuca pe masura ce fructul se maturizeaza.
Physalis este un fruct bogat în vitamine din complexul B,
B12 fiind rar întâlnită în alte vegetale. De asemenea physalis are în
compoziție vitamina P recunoscută pentru proprietățile
anti-inflamatorii, anti-oxidante și anti-virale. Aceste fructe mai conțin vitamina
A , iar cantitatea de vitamina C este dublă față de
lămâie. Fructele Physalis au un conținut ridicat de proteină,
aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, zaharuri.
Bogate în carotenoide și polizaharide, aceste fructe ajută la
îmbunătățirea sistemului imunitar. De asemenea fructele physalis
conțin 18 aminoacizi și toți cei 8 aminoazici
esențiali.Melatonina din fruct previne bolile neurodegenerative la
persoanele in varstă. Acest fruct mai este utilizat in tratarea si prevenirea
cancerului, a leucemiei, reumatismului, astmului, malariei, hepatitei,
dermatitei, litiazei renale sau a gutei.Concluzionand, beneficiile fructului
Physalis pentru sanatate sunt:
- intarirea
sistemul imunitar,
- un
excelent remediu natural pentru stres, depresie, oboseala fizica si
psihica,
- previne
imbatranirea celulelor si combate dezvoltarea celulelor canceroase,
- stabilizeaza
nivelul de zahar din sange, este benefic pentru toate tipurile de diabet,
- scade
nivelul colesterolului,
- creste
cantitatea de extrogen, fiind de ajutor in simtomele de menopauza,
- purifica
sangele si stimuleaza productia de celule rosii,
- ajuta
la dezvoltarea oaselor si a dintilor, este eficient in astm,
sinuzita, in boli alergice, are actiune antireumatica pentru
articulatii.
- sub
forma de comprese cu infuzie de frunze si fructe constituie un excelent
remediu in reumatism, guta, eriteme, furunculoza, rani, diferite afectiuni
la nivelul pielii.
Calitatile sale curative il recomanda si in alimentatia directa, fructele
coapte putand fi consumate ca atare sau se pot pastra si consuma uscate,
sunt excelente preparate sub forma de dulceata, gem, marmelada, uscate isi
pastreaza culoarea, sunt deosebite si aspectuoase folosite in decorarea
produselor de patiserie, prajituri, torturi, rulade, diferite dulciuri.
Cum prea multe vorbe tind sa estompeze
subiectul, sa pregatim aproape ingredientele si, lucrarea este pe jumatate
facuta: Physalis cu iaurt grecesc, pastura proaspata si miere de acacia, cu
fulgi de porumb cu miere de albine.
Pentru o portie avem nevoie de:
- 150 grame iaurt grecesc scurs
- o lingurita pastura
- o lingura Physalis deshidratat
- o lingura inele de porumb glazurate cu miere
- o lingurita miere de acacia (sau oricare miere care va place)
Combinati in straturi ingredientele uscate cu iaurtul decorand la final cu mierea de albine si cateva cereale.
Delicios, dietetic, revigorant!
Amazing blog and very interesting stuff you got here! I definitely learned a lot from reading through some of your earlier posts as well and decided to drop a comment on this one!
RăspundețiȘtergere