Foarte populara in Grecia, reteta placintei cu spanac (σπανακόπιτα) capata caracteristici diferite in functie de zona din care provine. In multe retete veti intilni ceapa sau mararul, in altele, pe linga spanac se adauga patrunjel din belsug.
Oricum ar fi pregatita, aceasta placinta are un continut bogat in nutrienti si antioxidanti.
In plus, prezentarea apetisanta si gustul aromat, face ca, chiar si cei ce nu agreaza in mod deosebit spanacul, sa il poata consuma cu placere si cu multe beneficii.
Nu a aparut inca pe piata spanacul proaspat dar asta nu m-a impiedicat sa prepar o delicioasa placinta, dupa o reteta personala, dar pastrind baza retetei transmise de soacra mea.
Oricum ar fi pregatita, aceasta placinta are un continut bogat in nutrienti si antioxidanti.
In plus, prezentarea apetisanta si gustul aromat, face ca, chiar si cei ce nu agreaza in mod deosebit spanacul, sa il poata consuma cu placere si cu multe beneficii.
Nu a aparut inca pe piata spanacul proaspat dar asta nu m-a impiedicat sa prepar o delicioasa placinta, dupa o reteta personala, dar pastrind baza retetei transmise de soacra mea.
Ca ingrediente am folosit:
- un pachet de foi fine de placinta Linco
- 450 grame spanac congelat Dujardin (o punga mica)
- 300 grame brinza feta de oaie si capra
- 1/2 cutie crema de brinza de capra (pentru un gust mai autentic)
- 2 oua
- 1 bucata praz
- o legatura patrunjel verde
- 100 grame unt
- 50 ml ulei de masline
- sare
- 1 lingurita seminte de susan
Se toaca intii marunt prazul.
Apoi se incing doua linguri de ulei de masline, adaugindu-se prazul si calindu-se usor.
Dupa ce am scurs bine spanacul, decongelat in prealabil, il adaugam peste praz si continuam calirea.
Se marunteste si patrunjelul si se adauga la amestecul din tigaie lasindu-le pentru 5 minute sa isi combine aromele, apoi se opreste focul.
Pina ce spanacul pregatit ca mai sus se va racori, pregatim amestecul de brinza.
Brinza feta se marunteste, sau se da pe razatoare, operatie putin mai complicata avind in vedere ca este o brinza graza si moale, adaugindu-se apoi si 1/2 de cutie din crema de brinza de capra (100 de grame = 3 linguri). Se omogenizeaza cele doua tipuri de brinza apoi se adauga si ouale.
Dupa ce este pregatit si amestecul de brinza si oua se adauga peste spanac, se potriveste de sare, pregatind astfel umplutura pentru placinta.
Intr-o cana punem untul si il introducem la microunde pentru 1 minut ca sa se inmoaie, apoi adaugam si uleiul de masline, urmind sa folosim amestecul pentru ungerea foilor.
Impartim in trei pe lung folie de placinta, apoi le suprapunem ca sa nu se usuce. Apoi, luam pe rind cite una asezind-o pe masa de lucru si o ungem din abundenta cu amestecul caldut de unt si ulei de masline, suprapunind cite trei.
Se aseaza pe marginea foilor astfel pregatite o cantitate de amestec de spanac, potrivita (facem un calcul simplu inainte de a ne apuca de treaba si impartim compozitia in functie de cite grupuri de foi vom obtine prin taierea celor din pachet).
Rulam sub forma unui sul apoi imperechem impletind cite doua,
dupa care le asezam in tava tapetata cu hirtie de copt.
Se ung cu unt apoi se presara (facultativ) seminte de susan. Se coc pina ce vor avea o culoare frumos "bronzata" (aproximativ 30 de minute).
Se scot pe un platou si se taie in doua obtinindu-se portii potrivite.
Grozave! Un aperitiv ce poate fi consumat impreuna cu un iaurt, sau un fel principal ce merge super cu o bere (Leffe - bruna. :D)
Arata demential! Abia astept sa o testez :)
RăspundețiȘtergereSecretul ungerii foilor cu unt e foarte important, chiar am simtit textura deosebit de frageda!
RăspundețiȘtergereDe ce nu exista asfel de bunatati si pe la restaurante? Pentru "lenesi" si burlaci, e mai simplu... Un pofticios.
RăspundețiȘtergerePentru ca atunci ce avantaje ar mai avea cei insurati? Just joking!
Ștergerefoile asa se numesc? foi de placinta? ca nu stiu de care sa cumpar sa fac. as face mancarea asta si strudel cu mere dar nu stiu ce foi trebuie sa cumpar ca nu am mai cumparat niciodata :D
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru ca ai acordat atentie blogului meu si sint bucuroasa ca ti-am stirnit dorinta de a pregati chiar dupa retetele mele.
ȘtergereImi pare rau ca mi-a scapat sa fac precizarea legata de marca de foi de placinte pe care o utilizez. Dupa ce am incercat diverse marci ale diversilor producatori, m-am oprit la foile de placinta "Linco" (subliniez: foi de placinta - pentru aceasta reteta, ca si pentru placinta cu mere, nu foietaj)
deci intr-un rulou vin 3 foite subtiri unse si puse una peste calalta?
RăspundețiȘtergereIntr-adevar. Se suprapun cite 3 foi subtiri, unse din belsug cu unt topit.
ȘtergereINLOCUITI PATRUNZEL(ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ) CU ... MARAR(ΑΝΗΘΟΣ) E UN SECRET BUN....
RăspundețiȘtergereINLOCUITI PATRUNZEL(ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ) CU ... MARAR(ΑΝΗΘΟΣ) E UN SECRET BUN....
RăspundețiȘtergere