Nu stiu de ce am tot aminat postarea lor.
Poate pentru faptul ca nu m-am straduit sa le fac glazura aceea extraordinara, care, pe linga faptul ca le da un aspect apetisant, le imbogateste buchetul aromat si savuros.
M-am gindit sa ma revansez pentru asta si sa le impodobesc, in schimb, festiv, fiind destinate intimpinarii lui Mos Nicolae.
Iata-le:
Au fost delicioase, insiropate, si de efect.
Pentru blat am avut nevoie de:
- 8 oua
- 250 grame zahar
- 8 linguri de faina
- 4 linguri cacao
- un praf de copt
- 3 linguri ulei
La crema am utilizat:
- 300 grame ciocolata neagra (52% cacao)
- 350 ml smintina grasa de separator
Iar siropul a fost realizat din:
- 250 grame zahar
- un pahar apa + 6 linguri apa
- o lingura esenta de rom
Intii am separat galbenusurile de albus si am adaugat 250 grame de zahar.
apoi adaugam galbenusurile, incorporindu-se in bezeaua obtinuta anterior.
Adaugam uleiul si mixam pina obtinem o compozitie cremoasa.
Este momentul sa adaugam cele 4 linguri cu cacao, amestecind cu grija pina la omogenizare.
Se adauga faina si continutul unui plic de praf de copt, pe care il stingem cu citeva picaturi de zeama de lamiie, apoi mixam compozitia.
Rasturnam aluatul obtinut intr-o tava tapetata din vreme cu hirtie de copt, uniformizam pentru obtinerea unui blat frumos, apoi introducem la cuptor la o temperatura de 200 grade Celsius,
unde va ramine pina marginile se vor desprinde singure de pe hirtia de copt iar suprafata va deveni lucioasa. Se inchide focul si se lasa blatul pentru 5 minute in cuptor dupa care se scoate pe un gratar lasindu-se sa se raceasca pina pregatim siropul si umplutura.
Preparam crema ganache, rasturnind continutul unui pahar de smintina intr-un vas pe care il vom pune direct pe flacara aragazului, si rupind ciocolata in bucati o adaugam peste smintina din vas.
Amestecind usor vom lasa totul pe foc pina ciocolata se topeste incorporindu-se in smintina incalzita fara sa dea in fiert.
Se inchide aragazul lasindu-se crema sa se raceasca apoi se introduce vasul in frigider pentru cel putin 2 ore. Nu trebuie sa se intareasca, trebuie sa ramina cremoasa si usor de intins pe blat.
Pregatim si siropul, aestecind 250 grame zahar cu sase linguri de apa si asezam vasul pe foc. Cind va catata culoarea mierei de albine si aceeasi consistenta,
stingem cu un pahar cu apa si adaugam esenta de rom (dupa preferinta) apoi lasam sa se topeasca caramelul, obtinind siropul cu care vom insiropa blatul amandinei.
Vom asambla prajitura, impartind blatul in doua, pe lung, asezind o parte ca baza. Insiropam din abundenta apoi distribuim uniform crema ganache (eu am utilizat 3/4 din crema pentru umplutura, pastrind restul pentru decorarea superioara). Se acopera cu cealalta parte de blat pe care il insiropam cu restul de sirop apoi decoram dupa preferinta (mea culpa - am utilizat restul de crema in locul glazurii). Se lasa la frigider inainte de servire pentru minim doua - patru ore.
Nu stiu daca sinteti de acord cu faptul ca am denumit aceste minunate prajituri "amandine" insa au fost desavirsite iar asistenta a cerut portie dubla.
P.S. Decoratiunea cu visc din fondant a fost o improvizatie insa cu efect rasunator.
Trimite si la noi, mai cate multe :)))))
RăspundețiȘtergereUna din prajiturile mele preferate!Arata delicios!Te pup!
RăspundețiȘtergereEu n-am priceput ce nu-ti place la amandinele tale ?! Si ce daca nu au glazura stralucitoare, sint prajiturele la care nu as renunta pentru nimic in lume... Mai ai vreo una ?! Pupici !!!
RăspundețiȘtergereArata grozav de bine, iar ornamentele alese sunt o adevarat pata de culoare, si le dau un aspect cu totul aparte! Mie imi plac amandinele, dar inca nu le-am incercat acasa, asa ca fur de la tine una! Pup
RăspundețiȘtergere