Construita pe traditie, istorie, si pasiune,
bucataria Orientului Mijlociu pastreaza aproape neschimbate multe din
obiceiurile, ingredientele si tehnicile de preparare utilizate in vechiul
Egipt.
Este o bucatarie pe care oricine o poate stapini,
cu conditia sa invete elementele de baza. Este esential sa se
cunoasca ingredientele specifice (lime, usturoi, frunze de patrunjel, menta
proaspata, ulei de măsline, tahini (pasta de susan), piper rosu, chimen,
coriandru) si variantele combinatiilor potrivite pentru a pregăti cu usurință alimente rapide si
delicioase din Orientul Mijlociu.
Punind accentul pe legumele proaspete si
uleiul de masline, pe carnea de miel sau ied (saraca in colesterol), ca si pe
produsele lactate, preparatele orientale sint sanatoase oferind un regim
alimentar echilibrat, proaspat, aromat si revigorant.
De remarcat, numarul mare al aperitivelor diverse
care preced felurile principale ce urmeaza sa fie servite la masa.
Acestea pot fi reci sau calde, dar toate sint
o sarbatoare pentru ochi – alcatuind un mozaic colorat si tare apetisant pe
masa, numit Mazzes – cuvint împrumutat din
persană مزه ( Mazze "gust, gustare" < mazīdan "a
gusta").
Varianta gustoasa pentru salata de vinete atit
de cunoscuta la noi, Mutabbal este unul din aperitivele preferate ale bucatariei
mentionate.
Confundat de multe ori cu Baba Ghanoush – un alt
aperitiv pregatit pe baza de vinete (cu diferenta ca acestea sint prajite) si
care include in reteta si rosiile, Mutabbal contine un ingredient major –
Tahini (pasta de susan) pe care nu il intilnim la Baba Ghanoush.
Pentru ca imi place gustul pastei de susan am
fost tentata sa incerc reteta aperitivului, mai ales ca vinetele sint legumele
mele preferate.
M-am gindit ca o combinatie intre cele doua nu
poate fi decit perfecta, deci, am pregatit Mutabbal:
Reteta se prepara intr-un timp relativ scurt daca
nu punem la socoteala perioada necesara coacerii, curatarii si scurgerii
vinetelor.
Avem nevoie de:
2 vinete mari, aproximativ 450 de grame
fiecare
2 - 3 catei de usturoi mari
1 lingura seminte de chimen
½ lingurita de pudra de piper rosu
1 lingurita de suc de lamiie (facultativ)
3 - 4 linguri de tahini ( pasta de susan )
o legatura de patrunjel verde
1 lingurita sare
ulei de masline
Nota : Se agita vasul tahini bine inainte de
utilizare.
Cum sa faci Mutabbal :
Mai intii trebuie sa frigem vinetele.
Puneti vinetele intregi intr-o sita sa se
scurga. Puteti face aceasta operatie de pe o zi pe alta, asa incit vinetele sa
fie bine scurse inainte de preparare, pentru a obtine o consistenta ferma.
Punem si usturoiul la copt, fara a indeparta
foile.
Dupa ce vinetele sint bine scurse se curata pulpa
cu ajutorul unei linguri si se toaca cu un cutit, fara a insista prea mult pe
aceasta operatie.
Se curata usturoiul si se marunteste pulpa
moale adaugindu-se peste vinetele tocate.
Semintele de chimen se piseaza intr-un mojar
pina se obtine o pudra nu foarte fina.
Se adauga pasta de susan in compozitie, apoi
pudra de chimen si cea de piper rosu, pastrindu-se putina pentru decorare, se
sareaza, dupa care se omogenizeaza totul, ajutind compozitia cu doua linguri de
ulei de masline (acum ar fi momentul adaugarii sucului de lamiie, pe care eu nu
l-am folosit).
Se toaca jumatate de legatura de patrunjel
incorporindu-se in amestec.
Se aseaza amestecul pe un platou, se presara
pudra de piper rosu deasupra si restul de patrunjel verde tocat dupa care se
toarna ulei de masline (dupa preferinta).
Mutabbal se consuma cu piine pita calda, dar
la fel de gustos este cu orice fel de piine.
venim si noi la masa, faceti loc!!!!
RăspundețiȘtergere