joi, 12 mai 2016

Dovlecei umpluti cu orez si legume - κολοκυθάκια γεμιστές με ρύζι

Legumele umplute cu orez – reprezinta unul dintre cele mai gustoase si agreate feluri de mancare grecesti, gatita in casa, cu rabdare, indeminare si multa dragoste.
Un preparat care te face sa simti caldura familiara a bucatariei in care mama roboteste cu placere, transformind legumele, cu miini sigure, in alintari culinare.  
Si asta, cred, datorita gustului echilibrat al umpluturii simple.
Va propun sa incercati experienta rasfatului contribuind personal la pregatirea celui mai clasic si simplu fel de mincare: dovlecei umpluti cu orez si legume - κολοκυθάκια γεμιστές με ρύζι
Pur si simplu delicios!



Citeva ingrediente va vor ajuta sa realizati un amestec cremos, cu o textura legata:

- o vinata potrivita,
- 150 grame ciuperci (eu am folosit conservate)
- un morcov mare,
- doua cepe,
- o legatura de patrunjel verde,
- o legatura de marar
- patru dovlecei proaspeti, carnosi
- 200 grame orez cu bob rotund,
- 50 ml ulei (de masline, de preferinta)
- sare, piper - dupa gust
- 50 grame pasta de rosii
- 250 ml apa
- 6 - 8 bucati rosii cherry


Curatam ceapa si o tocam marunt.
Intr-o tigaie incalzim uleiul de masline adaugind ceapa tocata pe care o vom cali la foc mic pina se inmoaie.



Intre timp curatam morcovul, il dam pe razatoarea mare si il rasturnam in tigaia cu ceapa.



Procedam in acelasi mod si cu ciupercile, pe care, in prealabil, le vom taia felii.



Se pregatesc dovleceii,  spalindu-se bine si curatindu-le coaja, urmind ca sa ii sectionam in doua transversal. 
Apoi, ajutindu-ne de o lingurita scoatem miezul, astfel incit sa obtinem niste tuburi cu pereti subtiri. Intepam cu o furculita din loc in loc pentru ca in timpul gatirii amestecul de umplutura sa poata absorbi lichidul din vas. 
Miezul scos se marunteste adaugindu-se peste celelalte legume din tigaie.



La fel se va intimpla si cu vinata.



Legumele isi vor lasa apa prin procesul de sotare ceea ce le va ajuta sa se inmoaie creind si baza pentru pre-gatirea orezului care constituie si umplutura principala. Pe acesta il vom adauga legumelor din tigaie dupa o spalare cu apa rece. Bobul va absorbi lichidul umflindu-se usor.

Adaugam sare si piper, dupa preferinta, omogenizind amestecul, apoi inchidem focul.
Se adauga si pasta de rosii inainte ca legumele sa se raceasca, apoi, lasam compozitia sa se odihneasca.


Se toaca frunzele de patrunjel si marar si se incorporeaza in amestecul pregatit.


Se umplu dovleceii cu compozitie, lasind cam un deget pina la margine, astfel incit, in timpul gatirii umplutura sa nu se reverse in afara.
Se stropesc cu putin ulei de masline, se adauga apa si rosiile cherry intregi, se presara un praf de sare deasupra si se introduce vasul la cuptor.
Se gatesc la 240 grade Celsius pentru aproximativ 30 de minute verificind ca apa sa nu scada complet, formind impreuna cu rosiile gatite un sos apetisant.
Mincarea este delicioasa atit calda cit si rece, poate mai buna rece, cu un adaos de smintina sau fara, pentru zilele de post.



Pofta buna!

Un comentariu:

  1. si eu o fac destul de des dar n-am incercat niciodata sa adaug si vinete cred (adica sunt sigura ) ca reteta ta e mai gustoasa

    RăspundețiȘtergere